Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta21718.12.201223

9308-2010 (041)

Kulttuurilautakunnan kokouksissaan 16.3.2011 § 53 ja 21.3.2012 § 44 päättämien teatterin talouden tervehdyttämistoimenpiteiden seuranta sekä määräaikaisten sopimusten käyttö Turun kaupunginteatterissa

Tiivistelmä: -

Kultlk § 217

Hallintopäällikkö Jere Pensikkala 17.12.2012:

Kulttuurilautakunnan 16.3.2011 § 15 ja 21.3.2012 § 44 käsittelemissä teatterin talouden tervehdyttämissuunnitelmissa mainitut vakinaistamiset ovat jääneet kesken mm. äänitekniikan osalta (1), näyttömiesten osalta (1). Vakinaistaminen ei nykyisessä tilanteessa, jossa Turun Kaupunginteatteri Oy ottaa teatteritoiminnan järjestämisen vastuulleen 1.1.2014 alkaen ja teatteritalon vuonna 2014 alkavan peruskorjauksen vuoksi siirtyvä esitystoiminta muuttaa teatterin tuotannollista rakennetta huomattavasti nykyisestä, ole tarkoituksenmukaista tai taloudellisesti järkevää.

Turun Kaupunginteatterilla on töissä vuoden 2012 lopulla teknisellä osastolla yhteensä 3 määräaikaista henkilöä, joista yhden sopimuksen pohjalla on vakanssi ja kahden työt ovat tarveperusteisia, mutta joiden sopimukset ovat määräaikaisina päättymässä 31.12.2012.

Työtehtävät eivät kuitenkaan vähene nykyisestä vuoden 2013 aikana ja mainitut henkilöt ja tehtävät ovat edelleen teatterin toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Henkilöiden tehtävien erityisalueisiin kuuluvat mm. pyrotekninen suunnittelu ja vastuu tehosteista esityksissä sekä Pikkolo-näyttämö ja avustavat tehtävät Sopukka-näyttämöllä.

Lisäksi teatteri joutuu edelleen käyttämään tuntityöläisiä tai lyhyitä määräaikaisuuksia sellaisissa tehtävissä, joiden kausivaihtelut ovat suuria mm. verstas ja puvusto. Näiden kulujen osalta ei ole ylletty tasapainotussuunnitelmassa esitettyyn tavoitteeseen budjetoida kaikki tarvittavat määräaikaiset henkilöt myös tuotannon budjettiraamiin.

Lisäksi teatterilla on tarvittaessa töihin kutsuttavia tuntityöläisiä mm. ovivahtimestareina, vaatteiden vastaanottajina ja seuraajaheitinten käyttäjinä päänäyttämön tuotannoissa. Näiden tehtävien hoito omana kuukausipalkkaisena työnä ei ole mahdollista eikä taloudellisesti kannattavaa tarpeiden ollessa lyhytaikaisia ja usean henkilön työpanosta vaativia. Tuntityöläisille ei kerry täysiä viikkotunteja vaan työtunnit saattavat kuukaudessa jäädä muutamaan vuoroon ja olla alle 10 tuntia.

Teatterin talouden tervehdyttämistoimenpiteiden etenemiseksi esitettävät toimet:

1)   Kulttuurilautakunnan 16.3.2011 § 15 ja 21.3.2012 § 44 käsittelemät taloudentervehdyttämistoimenpiteet arvioidaan ja tarkistetaan vastaamaan tilannetta vuonna 2013.

2)   Vuoden 2013 aikana Turun Kaupunginteatteri ja perustettu Turun Kaupunginteatteri Oy, jolle teatteritoiminnan järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2014 alkaen, käyvät läpi kaikki nykyiset työtehtävät, vakanssit, niiden tilanteen ja tehtävät aloittavassa yhtiössä. Näin resursseja voidaan kohdentaa uuden toimintamallin mukaiseen tilanteeseen ja saattaa toiminta taloudellisesti tasapainoiseen tilaan. Vuoden 2013 aikana Turun Kaupunginteatteri ja perustettu Turun Kaupunginteatteri Oy valmistelevat toimintasuunnitelman ja talousarvion teatteritalon peruskorjausajaksi. 

3)   Tuotantojen budjetointia tehostetaan säästösuunnitelmissa esitetyillä tavoilla edelleen vuonna 2013 ja toiminnan taloudellista seurantaa kehitetään paremmin toteumaa seuraavaksi ja proaktiiviseksi. 

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä tiedoksi kaupunginteatterin määräaikaisten sopimusten käytön vuonna 2013 esitetyn mukaisesti ja velvoittaa teatterin valmistelemaan kohdan 2 mukaisia toimenpiteitä yhteistyössä Turun Kaupunginteatteri Oy:n kanssa. Lisäksi lautakunta velvoittaa teatterin tuomaan uudelleen arvioidut ja vuoden 2013 tilannetta vastaamaan päivitetyt talouden tervehdyttämistoimenpiteet lautakunnalle päätettäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginteatteri