TYÖSUUNNITELMA:HARMAA KRUUNUNI

 

JOHDANTO

Harmaa Kruununi on Teatteri Femman valmistama esitys, joka käsittelee vanhuutta, ikääntymistä ja elettyä elämää. Harmaa Kruununi antaa äänen ja kasvot hiljaiselle kansanosalle, ikääntyneille. Esitys avaa ikkunan ikäihmisen elämään, menneeseen ja tulevaan: vanhuksessa asuvat kaikki iät. Teatterin keinoin kynnystä ikäryhmien välillä voidaan madaltaa. Ihmisyys on iätöntä, samastuttavia elämänkokemuksia löytyy jokaisesta sukupolvesta. Esitys toteutetaan nykyteatterin keinoin. Materiaali esitykseen kerätään henkilöhaastatteluin, jotka dramatisoidaan esitykselliseen muotoon. Esitys on monimediallinen, sisältäen videota, ääninauhaa, stillkuvia sekä näyteltyjä kohtauksia. Esitys sopii toteutukseltaan ja muodoltaan kiertueteatteriksi, jota voidaan esittää esimerkiksi palvelutaloissa, erilaisissa teatteritiloissa, gallerioissa ja oppilaitoksissa.

 

TAVOITTEET

Esityksen tavoitteena on antaa kasvot vanhukselle ja ikääntymiselle. Ikäihminen on elänyt kaikki iät lapsuudesta ruuhkavuosiin ja vanhuuteen. ”Miten minusta tuli minä?” Yksi esityksen keskeisistä kysymyksistä on ihmisarvo. Jokaisen tarina on tärkeä. ”Harmaa massa” koostuu yksilöistä ja yksittäisistä tarinoista sekä muistoista. Esitys avaa yksittäisten henkilöiden tarinoita yhteiseksi ja jaettavaksi voimavaraksi. Millainen on hyvä ja ihmisarvoinen elämä? Meistä kaikista tulee joskus vanhoja, mikä minua odottaa? Voimme vaikuttaa siihen nyt, lasketaanko kutreillemme harmaa kruunu vai orjantappuraa. Harmaa Kruununi -esityksellä toivomme voivamme muuttaa ajattelumalleja ja asenteita vanhuksista myönteisemmiksi sekä työstää taiteellisesti korkeatasoisen esityksen mahdollisimman monimuotoisen yleisön nähtäväksi.

 

TOTEUTUS

Taustamateriaalia aletaan kerätä haastatteluin helmikuussa 2013. Samalla aloitetaan video-, kuva- ja äänimateriaalin taltiointi ja työstäminen. Esityksen dramaturgia ja muoto valmistellaan niin ikään kevään 2013 aikana. Syys- ja lokakuu 2013 käytetään kohtausharjoitteluun ja esityksen lopulliseen valmisteluun. Esityksen ensi-ilta sijoittuu lokakuun puoliväliin. Esitykset jatkuvat marraskuun loppuun. Esityksen suunniteltu kesto on 45 minuuttia – tunti.

Työryhmä hankkii yhteystyökumppanikseen turkulaisen vanhainkodin tai palvelutalon nk. ”kummikodikseen”. Kummikotia käytetään esityksen harjoitteluun ja myös esityksen ensi-ilta voidaan mahdollisuuksien mukaan järjestää paikan päällä. Kummivanhainkoti tai – palvelutalo saa näkyvyyttä ja talon asukkaat voivat halutessaan tulla katsomaan harjoituksia. Sopimuksesta riippuen talon asukkaita voidaan käyttää myös haastateltavina. Haastateltaviksi valitaan henkilöitä, joilla on selkeä käsitys siitä, mihin ovat ryhtymässä ja että heidän elämäntarinoitaan voidaan käyttää esityksessä dramatisoituina.

Harmaa Kruununi ei ole muodoltaan perinteinen teatteriesitys. Lähdemateriaalina käytetyt elämäntarinat ja – tapahtumat koostetaan yhteen pikemminkin teemoittaisesti kuin lineaariseen aikajatkumoon. Näyteltyjen lyhyiden kohtausten ja monologien lomassa nähdään ja kuullaan video-, ääni- ja kuvamateriaalia. Kokonaisuus syntyy koskettavista fragmenteista, jossa on esillä elämän koko kirjo. Esityksen yhteyteen voi rakentaa myös valokuvanäyttelyn.

Harmaa Kruununi on muokattavissa vierailuesitykseksi tilaan kuin tilaan, huoneteattereista kouluihin ja laitoksiin. Installaationomaisuudessaan esitys sopii myös gallerioihin.

Esitys työstetään devising-metodilla. Työnjaossa kaikki osallistuvat haastatteluiden keräämiseen ja dramaturgiseen suunnitteluun. Visuaalisesta puolesta vastaavat Tiina Paananen ja Nina Tienhaara. Paananen vastaa videoista ja Tienhaara graafisista tuotteista sekä valokuvista. Äänisuunnittelussa avustaa Miika Lukinmaa. Esityksen lopullista muotoa harjoiteltaessa ohjausvastuu on yhdellä henkilöllä ja muut toimivat esiintyjinä.

Työtapana devising on Teatteri Femmalle tuttu aikaisemmista produktioista, joissa sitä on käytetty onnistuneesti. Myös haastattelumateriaalin käyttö esitysten pohjana on metodina ryhmän hyväksi kokema.

 

KOHDERYHMÄT

Harmaa Kruununi -esitystä voidaan markkinoida sekä valistavana esityksenä että puhtaasti taiteellisena työnä. Täten esityksen kohderyhmään kuuluvat esimerkiksi hoitotyöntekijät, hoitotyön opiskelijat sekä omaiset ja vanhukset että erilaiset edellä mainittujen sidosryhmät, kuten muisti-, sydän- ja syöpäyhdistykset. Toisena kohderyhmänä ovat teatterin ja kulttuurin kuluttajat, jotka tulevat katsomaan esitystä teattereihin ja galleriatiloihin, joihin esitys sopii myös monimediallisuutensa vuoksi.

 

 

TEATTERI FEMMASTA

TEATTERI FEMMA on vuonna 2011 perustettu teatteriryhmä joka koostuu viidestä teatteri-alan ammattilaisesta ja moniosaajasta. TEATTERI FEMMA tarjoaa monipuolista ja kaksikielistä osaamista ohjaamisen, esiintyjyyden ja opettamisen ja osa-alueilla, soveltavaa teatteria unohtamatta.

Teatteri Femma koostuu seuraavista henkilöistä:

Maia Häkli (teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija, HuK/FM TaY teatterin ja draaman tutkimus)

Suvi Kanniainen (teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK)

Sofia Molin (teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK, näyttelijä FIA)

Tiina Paananen (teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK, media-assistentti)

Ilmari Pursiainen (teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK ja ohjaajantyön opiskelija (Teak))

Nina Tienhaara (teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK, kuvittaja-artesaani)

Olemme marraskuun 2012 aikana rekisteröitymässä yhdistykseksi.

 

Produktiot:

Seikkailupuiston Helmi-teltta ja Timantti: Herra Suden Maagillinen teatteri, teksti Helena Anttonen, ohjaus Sofia Molin, 2011.

TEHDASTeatteri: Elipä kerran... För länge sedan..., kaksikielinen lastennäytelmä, teksti Anna-Maria Ingerö, ohjaus Suvi Kanniainen, 2012

Turun Kaupunginosaviikot 2012: Lähiöseikkailu, draamakierros neljässä turkulaisessa lähiössä, ohjaus ja käsikirjoitus paikallisten materiaaliin perustuen työryhmä, 2012

 

Arvosteluja ja lehtijuttuja:

http://www.ts.fi/kulttuuri/nayttamotaide/303862/Humoristisesti++kielimuurin+juurella

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/383420/Kaupunginosaviikot+onnistunut+tapahtuma

 

TYÖRYHMÄ

Työryhmässä ovat Maia Häkli, Suvi Kanniainen, Sofia Molin, Tiina Paananen ja Nina Tienhaara.

LIITTEET

Liitteenä budjetti sekä työryhmän cv:t.