Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta20418.12.201210

1636-2011 (041)

Raportti Pedagogisten toimintojen siirtämisestä osoitteesta Hämeenkatu 15 Turun museokeskuksen museoihin

Tiivistelmä: -

Kultlk § 204

Turun museokeskus/intendentti Satu Reinikka, vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen:

Kulttuurilautakunnan kokouksessa 16.3.2011, § 44 ehdotettiin lautakunnalle, että Turun museokeskus jatkaa taloutensa tasapainottamiseksi kiinteistöjensä osalta tilojen käytön tarkoituksenmukaisuuden arviointia. Ensimmäisessä vaiheessa Kulttuuripajan toiminta ehdotettiin siirrettäväksi syksystä 2011 alkaen Turun linnaan ja muihin museoyksiköihin ja irtisanotaan maaliskuun aikana pajan tilat osoitteessa Hämeenkatu 15.

Kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan 13.4.2011 § 72, että ensimmäisessä vaiheessa Kulttuuripajan toiminta siirretään syksystä 2011 alkaen Turun linnaan ja muihin museoyksiköihin, ja että Kulttuuripajan tilat osoitteessa Hämeenkatu 15 irtisanotaan huhtikuun aikana ja niistä luovutaan 1.11.2011 alkaen.

Turun museokeskus luopui Hämeenkatu 15:n tiloista 1.11.2011 alkaen. Uudet työpajatilat valmistuivat Turun linnaan osana Turun linnan uudistamishanketta sekä Wäinö Aaltosen museon näyttelytiloihin. Kuralan Kylämäen kokeiluverstaan olemassa olevat työpajatilat kunnostettiin ja nykyaikaistettiin.

Turun museokeskuksen Pedagogiikka ja tapahtumat -tulosyksikön tehtävänä on tuottaa museopedagogista toimintaa Turun museokeskuksen toimipaikkoihin ja toiminta-alueelle. Pedagogisessa toiminnassa panostetaan avoimeen, saavutettavaan ja elävään vuorovaikutukseen yleisön ja lähiyhteisöiden kanssa.  Museopedagogiikan tehtävänä on avata Turun museokeskuksen museoita myös organisaationa ja instituutiona. Tulosyksikön palvelutuotteet noudattavat Turun kaupungin ja kulttuuritoimialan strategiasta johdettuja tavoitteita. Työpajatoimintojen integroiminen osaksi museoiden pedagogista tarjontaa on vahvistanut näiden strategioiden toteuttamista.

Turun linnan työpaja

Toiminnan aloittaminen - vuosi 2012

Turun linnan työpaja avattiin osittain yleisölle jo tammikuun alun Ritaripäivillä, ja asteittain työpajan valmistumisen myötä kevään aikana toimintaa laajennettiin. Työpajan varsinaisia avajaisia vietettiin 6.6.2012.

Turun linnan työpajassa oli avointa työpajatoimintaa kevätkaudella viikoittain ja kesäkaudella päivittäin Syksyllä keskityttiin kurssimuotoiseen työpajatoimintaan tarjoamalla viikonloppukursseja eri asiakasryhmille (käsityökursseja, musiikkikursseja, kirjoittajakursseja, valokuvauskursseja) sekä järjestettiin Pelien maailmoissa -näyttelyyn liittyviä pelityöpajoja. Työpaja oli myös suurempien tapahtumien, kuten Ritaripäivät, Keskiaikatapahtuma ja Tonttupäivät, aikana avoimena työpajana.

Turun linnan työpajassa on käynyt avaamisesta marraskuun loppuun mennessä noin 6600 asiakasta.

Työpajatoiminnan kehittäminen

Turun linnan työpajassa tullaan jatkamaan käynnistysvuoden kokemusten mukaisesti suosittua avointa työpajatoimintaa. Tulevalla kaudella työpajassa tuotetaan erityisesti koululaisryhmille räätälöityjä työpajapaketteja sekä aikuisten työhyvinvointi-toimintaa tukevia kokonaisuuksia. Turun linnan kurssitoiminnassa painotetaan eri kohde- ja ikäryhmille suunnattuja lyhytkursseja, joiden aihepiirit liittyvät sisällöltään läheisesti Turun linnan ja historian aihepiireihin.

Wäinö Aaltosen museon työpaja

Toiminnan aloittaminen - vuosi 2012

Wäinö Aaltosen museon työpaja avattiin yleisölle 19.5.2012. Ennen varsinaisen työpajatilan valmistumista työpajatoimintaa ylläpidettiin museon aula- ja näyttelytiloissa.

Wäinö Aaltosen museon työpajassa käsiteltiin keväällä museon näyttelyiden aihepiirejä eri tekniikoin.

Äärimmäisyyksien yhteinen tekijä -näyttelyssä tutustuttiin valokuvaan kaverikuvan avulla. Yhtä juhlaa! – näyttelyn työpajassa materiaaleina oli mm. pulla ja karkki. Kui? -näyttelyn työpajoissa toteutettiin suuria ja pieniä tekstiiliteoksia. Kuutti Lavonen -näyttelyn työpajassa tullaan piirtämään isoon kokoon sekä tutustutaan taidegrafiikkaan. Työpajan kävijöistä suurin kohderyhmä olivat kouluryhmät. Lisäksi työpajoja varasivat mm. aikuisten kehitysvamma- sekä senioriryhmät. Muina toimintoina tarjottiin avoimia työpajoja. Kurssimuotoisista työpajoista ”Aikuinen ja lapsi yhdessä -kuvataidekurssi” osoittautui toimivimmaksi ratkaisuksi.

Wäinö Aaltosen museon työpajassa on käynyt avaamisesta marraskuun loppuun mennessä noin 3040 asiakasta.

Työpajatoiminnan kehittäminen

Wäinö Aaltosen museon työpajatoiminta on käynnistymisensä jälkeen löytänyt luontevan paikan osana museon taidepedagogista toimintaan. Myös asiakaskunta on ottanut ilahtuneena vastaan uuden palvelun. Tulevalla kaudella työpajatoiminnassa jatketaan näyttelykohtaisten, eri kohderyhmille suunnattujen työpajojen ja kurssien toteuttamista. Wäinö Aaltosen museon työpajatoiminnan teemat ja tekniikat haetaan kulloinkin esillä olevasta taidenäyttelystä. Työpajan aiheistoa laajennetaan myös taidekokoelman suuntaan, jolloin työpaja tulee tarjoamaan mahdollisuuden palveluiden monipuoliseen kehittämiseen kuvataiteesta kiinnostuneille kohderyhmille.

Kuralan Kylämäki, kokeiluverstaan työpaja

Toiminnan aloittaminen - vuosi 2012

Kuralan Kylämäen uusitun kokeiluverstaan toiminta käynnistyi 2.5.2012. Kesällä todettu ehec-epidemia ja siitä seurannut museotoimipaikan tilapäinen sulkeminen viivästi työpajan täyttä käyttöönottoa.

Kuralan Kylämäen työpajatoiminta aloitettiin toukokuussa tarjoamalla asiakkaille avointa työpajatoimintaa sekä kursseja (mm. maahanmuuttajanaiset, lapset). Kesällä uutta työpajatilaa hyödynnettiin Kuralan perinteisillä ja suosituilla koululaisten kesäloma-aikaan sijoittuvilla kesäkursseilla. Kesäkuun lopussa Kuralan Kylämäki suljettiin. Syyskuussa toiminta käynnistettiin jälleen, mutta kesäisen sulkemispäätöksen takia syksyn kursseille oli hankala löytää asiakkaita. Suomalais-ugrilainen perinnekäsityöpajakurssi keräsi osallistujia. Syyslomalla tarjottiin avoimia työpajoja koululaisille. Syksyllä aloitettiin myös Kuralan Ystävät ry:lle suunnattu käsityökurssi. Joulukuussa kokeiluverstaalla tullaan pitämään kynttiläpajoja.

Kuralan Kylämäen kokeiluverstaalla on käynyt avaamisesta marraskuun loppuun mennessä noin 800 asiakasta.

Työpajatoiminnan kehittäminen

Kuralan Kylämäen työpajatoiminta aloitetaan uudelleen tulevana vuonna. Työpaja tulee olemaan merkittävässä roolissa niin Kuralan Kylämäen kulttuuriverstas Eviva -osahankkeen asukkaita aktivoivissa toiminnoissa kuin Bridging Baltic -hankkeen syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tavoittamisessa. Tulevalla kaudella kokeiluverstaalla tullaan tarjoamaan useita eri-ikäisille suunnattuja kursseja, avointa työpajatoimintaa sekä koululaisten kesälomatoimintaa kesäkurssien muodossa. Yhteistyötä liikuntatoimen, nuorisotoimen, kirjaston sekä alueella toimivien yhdistysten ja asukkaiden kanssa tullaan tiivistämään. Kuralan Kylämäen työpajatoiminnan aihepiiri keskittyy pääasiassa museon, alueen ja rakennusten edustamaan kulttuurihistoriaan ja perinteeseen.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.