Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta17024.10.20125

11452-2012 (065)

OverDrive-e-kirjapalvelun hankinta

Tiivistelmä:

Kirjasto esittää englanninkielisen OverDrive-e-kirjapalvelun hankintaa Vaski-kirjastojen käyttöön.

Kultlk § 170

Palvelupäällikkö Kaisa Hypén 11.10.2012:

Englanninkielisen aineiston - lähinnä kysytyn kaunokirjallisuuden, nuorten kirjallisuuden ja äänikirjojen - kysyntä on kasvanut kirjastoissa jatkuvasti. Vaski-kirjastoille on suuri haaste vastata tähän kysyntään ja pitää englanninkielisen kirjallisuuden kokoelma tuoreena ja aineiston tarjonta riittävän laajana.

Yksi tapa vastata tähän haasteeseen on laajentaa näiden aineistojen sähköistä tarjontaa. Yhdessä hankittu ja ylläpidetty e-kirjakokoelma ja verkosta ladattavat äänikirjat ovat kaikkien Vaski-kirjastojen asiakkaiden käytössä riippumatta oman kunnan kirjakokoelman laajuudesta tai kirjastojen aukioloajoista.

Sähköinen kokoelma monipuolistaa englanninkielisen aineiston tarjontaa ja sen ajantasaisena pitäminen on helpompaa ja vaivattomampaa kuin perinteisen kirjakokoelman. Sen avulla on mahdollista nopeasti reagoida kysynnän muutoksiin.

Vaski-kirjastoilla on käytössään FinELibin kirjastoille vuosiksi 2012-13 neuvottelema e-kirjojen käyttöä koskeva sopimus Ellibsin kanssa. Tämä tarjonta ei ole Vaski-kirjastoille tarpeeksi laajaa, sitä kautta ei esimerkiksi saa ollenkaan verkosta ladattavia äänikirjoja. Rinnalle tarvitaan toisia e-kirjapalveluita.

Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastoilla on ollut elokuun 2012 alusta käytössään OverDrive -e-kirjapalvelu. Sieltä saadun kokemuksen perusteella OverDrive sopii valikoimansa ja teknisten ratkaisujensa puolesta hyvin yleisten kirjastojen ja kirjastojen yhteenliittymien käyttöön. Sen laajemmat valikoimat täydentävät hyvin Ellibsin tarjontaa.

HelMet-kirjastojen keväällä 2012 tekemän kartoituksen mukaan toimijoita, joilla olisi riittävän laaja tarjonta, kokemusta yhteistyöstä isompien kirjastokimppojen kanssa ja siihen liittyvää teknistä osaamista, ei OverDriven lisäksi ollut. Tilanne ei ole tästä olennaisesti muuttunut, joten myös Vaski-kirjastojen kannalta OverDrive -e-kirjapalvelun käyttöönotto on perusteltua.

OverDriven hinta muodostuu vuosittain maksettavasta, asukaslukuun perustuvasta alustamaksusta ja aineistomaksusta. Alustavan tarjouksen mukaan alustamaksu Vaski-kirjastoille olisi 14.000 $ (10.793 €) ja aineistomaksu 10.000 $ (7.709 €) vuodessa. Sopimus olisi neljävuotinen ja siihen on mahdollisuus neuvotella 90 vuorokauden irtisanomisaika. Lisäksi kustannuksia tulee Aurora-rajapinnan rakentamisesta (käyttäjien tunnistautuminen) otettaessa palvelua käyttöön.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Sähkökirjojen saaminen kirjastoihin lainattavaksi on edennyt Suomessa hyvin hitaasti, eikä sähköisenä ole vieläkään saatavana suomenkielistä kysyttyä kirjallisuutta. Toisin kuin perinteisiä kirjoja, sähkökirjoja voidaan lainata internetin kautta suoraan Vaski-kirjastojen yhteisestä verkkokirjastosta, jolloin lainaaminen on asiakkaille sujuvaa ja vältytään kirjastojen välisiltä kuljetuksilta. Myös kokoelman ylläpito vaatii vähemmän työtä kuin fyysinen kokoelma.

OverDrive-palvelu auttaa englanninkielisten sähkökirjojen ja äänikirjojen kysyntään. Samalla siitä saadaan kokemusta laajamittaisempaan sähkökirjojen lainaamiseen, mihin toivottavasti päästään lähitulevaisuudessa. OverDrive-palvelun sähköisen aineiston tekijänoikeudet on neuvoteltu niin, että aineistoja on lupa lainata kirjastoista.

On tärkeää, että yleisillä kirjastoilla on yhtenäiset käytännöt sähköisten aineistojen tarjonnassa. Kun palvelu on uusi, se vaatii paljon paneutumista sekä käyttäjiltä että kirjastoilta. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää, että käytetään yhteisiä palveluja joita yhteistyössä sovitetaan Suomen oloihin. Tällöin voidaan palvella paremmin kirjastonkäyttäjiä, ja kirjastot hyötyvät toisten kokemuksista ja osaamisesta uuden palvelumuodon käyttöönottovaiheessa. Sähköisten aineistojen käyttöönotossa Turun kaupunginkirjasto on toiminut tiiviissä yhteistyössä valtakunnallisesti ja erityisesti pääkaupunkiseudun kirjastojen kanssa.

Ehdotan edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että lautakunta valtuuttaa kirjastotoimenjohtajan hankkimaan Vaski-kirjastoille OverDrive -e-kirjapalvelun neljän vuoden sopimuksella 24.000 $:n (18.502 €) vuosimaksulla. Summa jaetaan Vaski-kirjastojen kesken asukaslukujen mukaisessa suhteessa, jolloin Turun kaupunginkirjaston osuudeksi tulee noin 12.500 $ (9.636 €).

Aineistot maksetaan kokoelmapalveluiden e-kirjoihin varatusta määrärahasta 26310 451104, ja kirjasto laskuttaa muita Vaski-kirjastoja niiden asukaslukukohtaisen osuuden mukaan. Vaski-kirjastot ovat antaneet Turun kaupunginkirjastolle valtuutuksen palvelun hankintaan.

Ensimmäisen (2013) vuoden alustamaksu 14.000 $ (10.793 €) maksetaan Asiakkaan kirjasto -projektin tililtä 26301 600128. Myöhempinä vuosina myös alustamaksu jaetaan Vaski-kirjastojen kesken.

Oheismateriaali 1OverDrive Digital Library Reserve Terms and Conditions

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta valtuuttaa kirjastotoimenjohtajan hankkimaan Vaski-kirjastoille OverDrive -e-kirjapalvelun neljän vuoden sopimuksella 24.000 $:n (18.502 €) vuosimaksulla. Summa jaetaan asukaslukujen mukaisessa suhteessa, jolloin Turun kaupunginkirjaston osuudeksi tulee noin 12.500 $ (9.636 €).

Aineistot maksetaan kokoelmapalveluiden e-kirjoihin varatusta määrärahasta 26310 451104, ja kirjasto laskuttaa muita Vaski-kirjastoja niiden asukaslukukohtaisen osuuden mukaan. Vaski-kirjastot ovat antaneet Turun kaupunginkirjastolle valtuutuksen palvelun hankintaan.

Ensimmäisen (2013) vuoden alustamaksu 14.000 $ (10.793 €) maksetaan Asiakkaan kirjasto -projektin tililtä 26301 600128. Myöhempinä vuosina myös alustamaksu jaetaan Vaski-kirjastojen kesken.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginkirjasto
tiedHellman Marjut
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedÖsterholm Pirkko