Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta14229.08.201212

8701-2012 (5120)

Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun opetussuunnitelma

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta päättää taiteen perusopetusta antavista tahoista ja hyväksyy niiden opetussuunnitel-mat. Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulu on lähettänyt uusitun opetussuunnitelmansa tiedoksi ja hyväksyttäväksi kulttuurilautakunnalle.

Kultlk § 142

Lastenkulttuurinsuunnittelija Leena Hiltunen:

Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1979. Koulu on yksityinen oppilaitos, jonka tuki- ja kannatusyhdistyksenä toimii Lasten ja nuorten kuvataideyhdistys ry. Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun suuntautumisvaihtoehtona on kuvataide. Etenevän opetuksen alueina ovat piirustus, maalaus, keramiikka, kuvanveisto, grafiikka ja taidehistoria.

Turun kaupungin kulttuurilautakunta on hyväksynyt koulun opetussuunnitelman viimeksi vuonna 2006. Tämä uusittu opetussuunnitelma on laadittu vuonna 2012. Opetussuunnitelma noudattaa opetushallituksen taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden yleisen oppimäärän opetussuunnitelmien perusteita (Opetushallituksen määräys nro 11/011/2005).

Kuvataiteen yleisen oppimäärän opetuksen tavoitteena on kehittää oppilaan kykyä ilmaista itseään kuvallisesti, tulkita kuvaa ja arvioida sitä kriittisesti. Tavoitteena on, että oppilas oppii hankkimaan omassa ilmaisussaan tarvitsemiaan taitoja ja tietoja ja harjoittelee niiden käyttöä. Opetuksessa on keskeistä oppilaan visuaalisen yleiskäsityksen sekä ajatteluvalmiuksien, havaintokyvyn ja luovuuden vahvistaminen.

Kuvataideopetuksessa oppilasta ohjataan ilmaisemaan ajatuksiaan, mielikuviaan ja tunteitaan kuvataiteen keinoin sekä sanallistamaan työskentelyään ja käyttämään monipuolisesti eri materiaaleja sekä tekniikoita. Opetuksessa käsitellään teemallisia kokonaisuuksia. Oppilasta rohkaistaan työskentelemään sekä itsenäisesti että yhdessä muiden kanssa ja arvioimaan ja arvostamaan omaa ja muiden työskentelyä.

Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän laskennallinen laajuus on yhteensä 500 tuntia. Opintojen laajuuden laskennallisena perustana on käytetty 45 minuutin pituista oppituntia. Koulutuksen järjestäjän tulee turvata opintonsa aloittaneille oppilaille mahdollisuus koko yleisen oppimäärän suorittamiseen. Annettavan opetuksen määrän tulee mahdollistaa opetussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja sisältöjen saavuttaminen. Yleisen oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta järjestettäessä on pyrittävä joustavuuteen niin, että taiteenala, oppilaan ikä, aiemmin hankitut taidot ja tiedot sekä käytettävät opetusmenetelmät otetaan huomioon.

Olen tarkastanut Turun lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun uusitun opetussuunnitelman. Opetussuunnitelma vastaa oppiainesisällöiltään ja laskennalliselta laajuudeltaan opetushallituksen taiteen perusopetusta koskevia määräyksiä.

Liite 1Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun opetussuunnitelma 2012

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun uudistetun opetussuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry
tiedHiltunen Leena


Liitteet:

Kultlk § 142
Liite 1:Turun Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun opetussuunnitelma 2012