Turun museokeskuksen suurtuotantohakemus vuodelle 2014-2017

Näyttely-yhteistyö Turku-Pietari

Turun museokeskus hakee suurtuotantomäärähaa vuonna 2014 alkavalle Turun ja Pietarin museoiden väliselle näyttely-yhteistyölle. Tavoitteena on tiivistää ystävyyskaupunkien Turku ja Pietari kulttuuriyhteistyötä aloittamalla Turun museokeskuksen ja Pietarin museoiden välinen asiantuntijayhteistyö ja näyttelyvaihto.

Hankkeessa rakennetaan useamman vuoden pitkäjänteiselle yhteistyöllä tiiviit yhteistyösuhteen Turun museokeskuksen ja Pietarin museoiden välillä. Yhteistyö konkretisoituu vuosittain Turussa esillä olevaan, Pietarista tuotavaan näyttelyyn. Näyttelyt ovat riippuen sisältöaineistostaan esillä joko Turun linnassa, Wäinö Aaltosen museossa tai Suurtorin näyttelytiloissa.

Turku-Pietari –yhteistyo on keskeinen osatekijä Turun Itämeri- strategiaa ja kansainvälistä toimintaa. Turku ja Pietari solmivat ystävyyskaupunkisopimuksen jo vuonna 1953. Yhteistyö jatkuu edelleen tiiviinä ja kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja Pietarin kuvernööri G.S. Poltavtshenko allekirjoittivat 12.4. kaupunkien välisen yhteistyöpöytäkirjan ystävyyskaupunkisuhteen kehittämisestä 2012-2017. Museoiden asiantuntijavaihto ja pietarilaiset näyttelyt Turussa palvelevat kaupungin strategisia valintoja.

Turun museokeskus juhlistaa sopimuksen vuosipäivää 2013 avaamalla Vanhan Suurtorin galleriat pietarilaisille taiteilijoille kesällä 2013. Tapahtuman nimi on Pietarilainen kesä. Museokeskuksen yhteistyökumppaneina Pietari-näyttelyihin liittyvän oheisohjelman järjestämisessä ovat Suomi-Venäjä- seura (Turku) sekä Turin Pietari –seura.Museokeskus pyrkii lisäksi neuvottelemaan kirjaston ja orkesterin kanssa näyttelyiden teemaan sopivasta näiden taidelaitosten sisältötuotannosta.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa ystävyyskaupunkien Turku ja Pietari välille museoalan asiantuntija-vaihto. Tavoitteena on kasvattaa Suomen ja Venäjän välille pitkäaikaisia yhteistyösuhteita noin kuu-kauden mittaisilla tutkijavaihtomatkoilla. Hankkeessa pyritään osaamisen kehittämiseen vuorovaikutuksen kautta sekä rakentamaan pitkäjänteisiä yhteistyösuhteita, jotka mahdollistavat esim. näyttelyjen vaihtotoiminnan.

Hanke käynnistyy keväällä 2014 lyhyemmillä 1-2 viikon mittaisilla pilottiluonteisilla matkoilla Pietarista Turkuun ja Turusta Pietariin. Ensimmäiset tutkijat Pietarin museoista saapuvat Turkuun syksyllä 2012. Turussa Turun museokeskus majoittaa venäläiset tutkijat maksutta vierashuoneisiinsa Luostarinmäen käsityömuseon yhteyteen. Vuonna 2014 alkavat myös museokeskuksen  tutkijoiden matkat Pietariin.

Vaihtoon osallistuvat henkilöt valitsee työryhmä, jonka jäsenet ovat vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen Turusta ja Pietarista Venäjän museotyöntekijäliiton toimitusjohtaja Ljudmila Aleksandrova sekä Pietarin Venäläisen museon pedagogisen osaston johtaja Boris Stoljarov.

Näyttelyvaihto aloitetaan vuonna 2014 yhteistyöhankkeena Lappeenrannan museotoimen ja Pavlovskin palatsimuseon kanssa. Näyttely tulee esille Turun linnaan. Vuodelle 2015 on suunnitteilla näyttely yhteistyössä Ateneumin ja Pietarin venäläisen museon kanssa. Seuraavat näyttelyt tarkentuvat suurtuotantohankkeen edetessä.