Ehdotus suurtuotantomäärärahaksi 2013: ILOA JA OPPIA - Turun kaupunginkirjasto 150 vuotta

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari 9.5.2012:

Turun kaupunginkirjasto hakee kulttuurilautakunnan suurtuotantomäärärahaa 92.000 € kirjaston 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin ja näyttelyihin.

Vuonna 2013 Turun kaupunginkirjasto täyttää 150 vuotta ja kauppaneuvos Fredric von Rettigin lahjoittama vanha kirjastotalo 110 vuotta. Turun Kansankirjasto aloitti toimintansa 1.1.1863, ja Turun kaupunki vastaanotti Rettigin lahjoittaman kirjastorakennuksen 17.9.1903. Nämä ajankohdat rytmittävät juhlavuoden kohokohtia, ja kohtaamiset kirjastossa jatkuvat juhlavuoden merkeissä koko vuoden.

Juhlavuonna nostetaan keskiöön kirjaston kulttuurihistoriallisesti arvokas vanha kokoelma, mutta tapahtumissa käsitellään myös muita teemoja: mm. kirjastonkäyttäjien näkemyksiä, lukemista, tiedon merkitystä sekä kirjoja ja kirjastoa ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Juhlavuonna esitellään myös kirjaston laajaa ja monipuolista yhteistyökumppaneiden joukkoa, josta moni on mukana tässäkin hankkeessa.

Juhlavuoden tapahtumissa ja näyttelyissä tehdään yhteistyötä useiden muiden toimijoiden kanssa. Osan ohjelmasta tuottaa Turun museokeskus, ja muita yhteistyötahoja ovat muiden muassa Turun yliopisto, Åbo Akademi, useat oppilaitokset, Suomen Nuorisokirjallisuuden instituutti, Kirjan talo, Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Yleisradio.

Juhlavuoden ohjelman päälinjoja

Turun kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlavuoden kohokohdat ajoittuvat tammikuun alkuun ja syyskuuhun, mutta juhlavuotta vietetään eri tavoin läpi koko vuoden.

Näyttelyiden ja tapahtumien keskeisenä lähtökohtana on kirjaston kulttuurihistoriallisesti arvokas vanha kokoelma, mutta juhlavuonna nostetaan luonnollisesti esiin myös muita teemoja. Kirjaston normaalin toimintatavan mukaan pääpaino on asiakaslähtöisyydessä, moniarvoisuudessa ja erilaisissa yhteistyöproduktioissa. Vuoden lopulla luodaan katseet tulevaisuuteen.

Turun kaupunginkirjastossa on poikkeuksellisen arvokas vanha kirjakokoelma, joka avaa näkymiä 1800-luvun yhteiskunnallisiin ilmiöihin, Turun kansainvälistymiseen, hengenelämään sekä kirjastotoiminnan kehittymiseen. Se on luonut pohjan Turun kaupunginkirjaston identiteetille, ja edelleen moniulotteinen kokoelma on palvelujen perustana ja innoittajana. Nämä lähestymistavat kulkevat juhlavuoden punaisena lankana.

Vanhan kellarikokoelman pohjalta nousevat esiin mm. kirjahistoria sekä toisaalta hankintapolitiikka, lahjoitukset, kirjojen sijoittelu samoin kuin kirjastosta käyty keskustelu. Kokoelmaa esitellään näyttelynä, johon voi soveltuvin osin tutustua myös verkossa, studia generalia -luentosarjassa sekä eri teemojen esittelyinä (matkailu, tiede, kirjan historia). Pääyhteistyökumppanina on Turun yliopiston yleisen historian laitos, joka on hakenut rahoitusta vanhan kokoelman tutkimukseen. Tavoitteena on saada taustatietoa juhlavuoden tapahtumille mutta myös julkaista artikkeleita, jotka voivat myöhemmässä vaiheessa toimia kaupunginkirjaston historian osina.

Myös muiden vuosikymmenten kokoelmalinjaukset ja hankintapolitiikka sekä kirjat, lukeminen ja kirjaston palvelut ovat kiinnostavia nykypäivän näkökulmasta. Tällaisia ovat esimerkiksi lukeminen ja kirjat sodanjälkeisessä Suomessa, hankinatapolitiikan vapautuminen 1970-luvulla tai nykyajan ilmiönä tiedon ja viestinnän kiihtyvä sähköistyminen. Museokeskuksen näyttelyt Turun linnassa ja Kuralan kylämäessä monipuolistavat ja laajentavat lukemisen ja kirjallisuuden teemoja. Varsinaissuomalaisen kirjallisuuden, kirjailijoiden sekä kirjallisen toiminnan esitteleminen eri aikakausina on keskeinen osa juhlavuoden ohjelmatarjontaa.

Turun kaupunginkirjaston historiaan kuuluvat kirjaston perustajien ohella merkittävänä lahjoittajana kauppaneuvos Fredrik von Rettig sekä koko suomalaisen kirjastolaitoksen kehittäjänä kirjastonjohtaja Einar Holmberg. Kirjaston historian esittely avaa myös näiden ja muiden vahvojen vaikuttajien ajattelua ja aikaansaannoksia. Samalla kohdistetaan huomio suomalaisen kirjaston monipuolisiin palveluihin ja tuodaan välähdyksiä kirjastoista eri puolilta maailmaa.

Historiaa peilataan nykyhetkeen ja tulevaisuuden näkymiin, ja niiden rinnalle tuodaan eri tavoin nykypäivän ulottuvuuksia. Kirjaston ja museokeskuksen näyttelyt kietoutuvat toisiinsa myös yhteisin tapahtumin ja esittelyin.

Juhlavuosi koskettaa kaikkia kirjaston asiakkaita ja työntekijöitä, ja se näkyy Turun kaupunginkirjaston kaikissa toimipaikoissa. Kirjastojen lisäksi tapahtumia ja näyttelyitä välitetään tietoverkkojen kautta koettaviksi.

Kirjaston inkind-osuutta ovat tapahtumien ja näyttelyiden tuottamiset sekä niitä koskeva tiedotus. Koska tapahtumasarja jatkuu koko vuoden ja useat tapahtumat leviävät myös lähikirjastoihin, kirjaston oman työn osuus on arviolta noin 1,5 htv (sivukuluineen noin 57.000 €).

Alustava ohjelma ja kustannusarvio

 

 

Tapahtuma

anottava summa €

Minun kirjastoni –sarja

- pitkäaikaisten ja aktiivisten kirjastonkäyttäjien palkitsemisia

- asiakastapaamisia kirjastoissa eri puolilla kaupunkia

- lukijoiden kommentteja ja reunamerkintöjä, päättäjien näkemyksiä: mikä meitä ihmisiä kiinnostaa

3 000

Kirjojen historiaa ja historiaa kirjojen kautta

- näyttelyt alkuvuonna (Sata kirjaa) ja syksyllä sekä kirjahistoriallinen seminaari ja studia generalia yhteistyössä Turun yliopiston historian laitoksen kanssa

- studia generalia -sarja varsinaissuomalaisesta kirjallisuudesta yhteistyössä Varsinais-Suomen taidetoimikunnan ja Kirjan talon kanssa

12 000

Lapset, nuoret ja lukeminen

- Aapiset kautta aikojen – kirjaston laajan aapiskokoelman esittely

- Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa – esittelevä luettelo

- Kirja ja lukeminen ennen, nyt ja tulevaisuudessa - luentosarja yhteistyössä museokeskuksen, Suomen Nuorisokirjallisuuden instituutin ja Åbo akademin kanssa

- Valistuksesta mediamajaan – 50-luvun kirjastosta tiedon ja virkistyksen virtuaalisaleihin

6 000

Kirjastonäytelmä yhteistyöproduktiona

- esitys Kirjastopihalla kesällä; yhteistyössä mukana Teatteri Kolmas tila

15 000

Kirjasto on yhteisönsä näköinen

- syyskuussa Turun kaupunginkirjaston historiaa ja merkittäviä vaikuttajia esittelevä näyttely sekä näyttely ”Kirjasto kautta maailman”

6 000

Pääjuhla 17.9.2013

- kutsuvieraille ja yleisölle

- ohjelma ja tarjoilu

6 000

Kollegatapaaminen: Katse tulevaisuuteen

- turkulaisten, varsinaissuomalaisten ja maakuntakirjastojen kollegojen tapaaminen

5 000

Kaamos-perjantai 8.11.2013

- omistetaan lapsille ja nuorille, kirjasto auki klo 23 asti, nuorten toivebändi ja muuta ohjelmaa

- yhdistyy Lukulampun valossa ohjelmaan

3 000

Äänitaide kirjastossa -sarja

- yhteistyössä turkulaisten äänitaiteilijoiden kanssa

- äänikokemuksia aikuisille ja lapsille

5 000

Lauluista konemusiikkiin

- Lauluja ja lauluntekijöitä: turkulaisten sanoittajien ja esittäjien sarja

- Tunnetko konemusiikkia? - analogisia syntetisaattoreita ja syntikkakonsertti

4 000

Kirjaston yhteistyöverkostot

- yhteistyökumppanit esittäytyvät: näyttelyitä, tietoiskuja, esittelyjä

2 000

Juhlavuoden tapahtumaesite

5 000

Museokeskustuottaa:

20 000

Lastenkirja sotien jälkeen

Näyttely Kuralan Kylämäessä jouluna 2013 ja hiihtolomalla 2014

Kuralan jälkeen näyttely kiertää maakunnan museoissa. Teemoina mm. kirja esineenä sekä kirjan sisältö, sadut ja kertomukset; lastenkirjan ”tarkoitus”, kasvatukselliset ja sivistävät tarkoitusperät; lastenkirjan käyttö, lukemisen tilanne, kirjan ostamisen ja saamisen kulttuurihistoriaa sekä 1950-luvun kirja nykylapsen silmin.

 

Turun linna kirjallisuudessa ja taiteissa

Näyttely Turun linnan Isossa Linnantuvassa alkaen

marraskuu 2013

Turun linna on esiintynyt lukuisissa kirjoissa vauhdikkaiden tapahtumien näyttämönä. Aikuisten ja lastenkirjallisuuden Turun linna poikkeaa näytelmäkirjallisuuden linnasta, mutta yhteistä on jaettu näkemys Turun linnan roolista Suomen historian keskeisenä tapahtumapaikkana. Valokuvissa, kuvataiteiden teoksissa ja filmille ikuistettu linna tarjoaa omanlaisiaan näkökulmia Turun linnaan.

 

Yhteensä

92 000

 

Kustannukset yhteensä noin 149.000 €, josta avustuksen osuus 92.000 € ja kirjaston in kind -osuus 57.000 €.

Ohjelmaideat ovat syntyneet yhteistyössä museokeskuksen edustajien, useiden yhteistyökumppanien ja kirjaston johtoryhmän kanssa. Yksityiskohtainen ohjelma laaditaan syksyn 2012 aikana. Juhlavuosi näkyy myös kirjaston muussa toiminnassa, esimerkiksi päiväkotien Kirjastokurssissa, koulujen Kulttuuripolussa ja osastojen pienimuotoisemmissa ohjelmissa.