Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11313.06.20126

6885-2012 (015)

Bridging Baltic - hankkeen asettaminen ajalle 1.6.2012-31.12.2013 (EVIVA)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 113

Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia, hankekoordinaattori Toni Ekroos:

Taustaa

Bridging Baltic on kansainvälinen hanke, jonka pääkoordinaattorina toimii Gävlen kaupungin kulttuuritoimi, muut hankkeen yhteistyötahot ovat Turun kaupungin EVIVA-hanke yhteistyössä Kulttuuriasiainkeskuksen ja Nuorisoasiainkeskuksen Seikkailupuiston kanssa, Jogevan kaupunki (Viro) sekä Mazsalacan kaupunki (Latvia).

Hanke on hakenut ja saanut rahoitusta Central Baltic-ohjelmasta. Saatu rahoitus kattaa 75 % hankkeen kustannuksista:

Programme: Central Baltic Interreg IV A Programme 2007-2013

Sub-programme: Central Baltic Programme
Priority: Attractive and dynamic societies
Specific objective: Improved living conditions and increased social inclusion

Turun osuutta Bridging Baltic -hankkeessa koordinoivat EVIVA-hankekoordinaattori Toni Ekroos lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen sekä Seikkailupuiston toiminnanjohtaja Benny Majabacka. Lisäksi hankkeelle palkataan yksi työntekijä, jonka vastuulla ovat hankehallinto sekä paikallisten toimintojen suunnittelu ja toteutus.

Hankkeen toiminta-ajatus ja tavoitteet

Bridging Baltic -hankkeen keskeisenä ideana on lasten ja nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen edistäminen kulttuuriharrastusten keinoin. Tarkoituksena on innostaa nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan yhteiskuntaan tarjoamalla heille mahdollisuuksia erilaisiin kulttuuritoimintoihin ja palveluihin. Erityisesti korostetaan nuorten luovuutta ja kulttuurin käyttöä itsensä kehittämiseen.

Nuorten syrjäytyminen on vakava ongelma kaikkialla Itämeren alueella. Taustalla on kasvanut nuorisotyöttömyys, nuorten alhainen koulutustaso / opintojen ulkopuolelle jääminen sekä ikäpolvien välinen kuilu. Kulttuurin viitekehyksessä on hankkeen aikana tarkoituksena kehittää menetelmiä syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja osallisuuden kasvattamiseksi.

Itämeren valtioilla on yhteinen historiallinen ja kulttuurinen perimä, mikä helpottaa yhteisten menetelmien ja käytäntöjen jakamista.  Koska kulttuuri ja taide tukevat yhteisymmärryksen, suvaitsevaisuuden ja aktiivisen kansalaisuuden kehittymistä, on uusien kulttuurin käyttäjien löytäminen tärkeää.

Hankkeen tavoitteet

Pitkän tähtäimen tavoitteena on lisäksi parantaa Itämeren alueen viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta lisäämällä nuorten osallisuutta sekä yhteistyötä yli rajojen.

Kussakin maassa hankekumppanit kehittävät omille kohderyhmilleen ja omaan toimintaympäristöön sopivia pilottiprojekteja. Alla on esitelty Turun paikalliset osahankkeet eli pilottiprojektit.

1. Kulttuuriklubit

Kulttuuriklubit ovat suunnattu 13–17-vuotiaille ja ne järjestetään alueellisesti, kunkin alueen nuorten tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Klubeja järjestetään 9 alueella, kullakin alueella 2-3 kertaa kuukaudessa. Toimintakuukausia kertyisi yhteensä 14 ja kokoontumiskertoja 378. Klubien vetäjiksi ja/tai vieraileviksi ohjaajaksi haetaan nuorten idoleita tai ”kulttuuri-auktoriteetteja”. Klubit toimivat myös virtuaalisesti sosiaalisen median kautta.

Toiminta järjestetään yhteistyössä Kulttuuriasiainkeskuksen, Nuorisoasiainkeskuksen ja mahdollisesti Liikuntapalvelukeskuksen kanssa.

2. Kylämäki – Elävän historian kylä

Kylämäki edustaa mennyttä maailmaa ja edellisten sukupolvien elämää. Tarkoituksena on järjestää ”elävän historian” työpajoja ja tapahtumia ympäri Turkua ja ne suunnataan 16–24-vuotiaille. Työpajoja järjestetään suunnitelmaan mukaan 20 ja tapahtumia 4. Tavoitteena on tehdä kiinnostavalla tavalla nuorille tutuksi lähihistoriaa, sen tapoja ja perinteitä. Esimerkkejä mahdollisista toiminnoista:

Toiminta järjestetään yhteistyössä Kulttuuriasiainkeskuksen, Nuorisoasiainkeskuksen ja mahdollisesti Liikuntapalvelukeskuksen kanssa.

3. Kulttuurikokemuksia kokemattomille

Tarkoituksena on tunnistaa ja tavoittaa nuoria (7-14 -vuotiaat) ja perheitä, jotka asuvat alhaisen kulttuuriaktiivisuuden alueilla ja tarjota heille laadukkaita, saavutettavia kulttuuriesityksiä ja -tapahtumia sekä muuta kulttuurisisältöistä vapaa-ajan harrastustoimintaa näille alueille. Lisäksi tarjotaan mahdollisuus osallistua muualla järjestettäviin esityksiin, tapahtumiin ja toimintaan ilmaiseksi. Tavoitteena on rakentaa ensi kokemuksen pohjalle kulttuurin kokemuksen polun, jota ensi kokemuksen jälkeen voi halutessaan seurata. Alueille vietävien esitysten ja tapahtumien lukumäärä on enintään 30. Vierailuja kaupunginteatterin esityksiin, sinfoniaorkesterin konsertteihin tai museoiden näyttelyihin tarjotaan tarpeiden ja toiveiden mukaan mutta yksittäisiä käyntikertoja on enintään 120.

Toiminta järjestetään yhteistyössä Kulttuuriasiainkeskuksen, Nuorisoasiainkeskuksen ja mahdollisesti Liikuntapalvelukeskuksen kanssa.

Pilottiprojektit toteutetaan yhteistyössä alueen koulujen ja päiväkotien kanssa sekä muiden toimijoiden kanssa ja erityisesti huomioidaan erityistä tukea tarvitsevat lapset ja heidän perheensä. Pilottiprojektien painopisteinä ovat lapsia ja nuoria osallistumaan aktivoivat työmenetelmät, työpajat ja workshopit.  Projekteissa keskitytään pohtimaan ja luomaan toimenpiteitä kulttuurin hyvinvointivaikutusten edistämiseksi.

Hankkeeseen osallistumisen päämääränä on pilottiprojektien kautta luoda tulevaisuuteen pysyviä työskentelytapoja, jossa päämääränä on elämänikäisen, yksilöllisen kulttuuripolun synnyttäminen. Pilottiprojektien kokemukset ja tulokset dokumentoidaan ja raportoidaan koko kansainvälisen hankkeen yhteisesti tuottamassa käsikirjassa.

Hankkeen tavoiteltu osallistujamäärä

Kulttuuriklubeissa on arviolta kävijöitä 12/ kerta ja klubien kokoontumiskertoja 378, jolloin kokonaiskäyntejä tulisi yhteensä 4536.

Kylämäkeen ja sen toiminnan ympärille on suunniteltu 20 työpajaa ja neljä tapahtumaa. Työpajoihin osallistuu arviolta 15 ihmistä / paja, yhteensä 300 osallistujaa. Tapahtumiin odotetaan keskimäärin 300 kävijää/tapahtuma, yhteensä 1200 kävijää.

Kulttuurikokemuksia tarjotaan kulttuuripalveluja vähän tai ei ollenkaan käyttäville alueelle vietävien esitysten ja tapahtumien muodossa sekä tarjoamalla mahdollisuutta vierailla kaupungin kulttuurilaitoksissa. Alueellisia esityksiä ja tapahtumia järjestetään enintään 30 ja niihin odotetaan keskimäärin 50 ihmistä / esitys tai tapahtuma, yhteensä siis 1500. Yksittäisiä vierailuja kaupungin kulttuurilaitoksiin on enintään 120.

Yhteensä hankkeen toimintoihin odotetaan osallistuvan arviolta 7656 ihmistä. Lisäksi hankkeen tiedotuksen ja nettiin sijoittuvan virtuaalisen kulttuuriklubin odotetaan tavoittavan useita satoja lapsia, nuoria ja perheitä.

Hankkeen aikataulu

Hanke käynnistyy 15.6.2012 ja päättyy 31.12.2013.

Kesäkuu 2012:

Syyskuu-joulukuu 2012:

Tammi-huhtikuu 2013:

Touko-elokuu 2013:

Syys-joulukuu 2013:

Hankkeen resurssit

Bridging Baltic -hankkeen rahoitussuunnitelma Turun kaupungin osalta koostuu Turun omarahoitusosuudesta 50 855 € (josta laskennallinen in-kind osuus: 21 762 € ja muu rahoitus 29 093 €) sekä Central Baltic-ohjelmalta saatavasta tuesta 152 565 €.

Turun kokonaisrahoitus vuosille 2012–2013 on siten 203 420 € ja koko hankkeen kokonaiskulut samalle ajanjaksolle on 882 498 €

Rahoitus jakaantuu Turun osalta pääkohdittain seuraavasti:

Omarahoitusosuus 29 093 € esitetään maksettavaksi EVIVA-hankkeen määrärahoista. Laskennallisilla palkkakuluilla katetaan kulttuuriasiainkeskuksen (lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen) ja nuorisoasiainkeskuksen (Seikkailupuiston toiminnanjohtaja Benny Majabacka) edustajien työpanos hankkeen hyväksi. Kulttuuriasiainkeskus ja Nuorisoasiainkeskus sitoutuvat hankkeen tavoitteisiin ja suunnittelevat yhdessä toteutettavat toimenpiteet ja varmistavat näin mahdollisimman suuren vaikuttavuuden. Liikuntapalvelukeskuksen osallisuutta tutkitaan hankkeen käynnistymisen jälkeen ja paikallisten pilottiprojektien suunnitelmien tarkentuessa. Hanke esitetään perustettavaksi Kulttuuriasiainkeskuksen alle. 

Oheismateriaali 1Bridging Baltic – hankehakemus (vain paperisena)

Oheismateriaali 2Bridging Baltic - hankebudjetti (vain paperisena)

Arviointi ja seuranta

Central Baltic-ohjelma on määritellyt hankkeelle kolmen kuukauden välein tapahtuvan toiminnan ja talouden seurantaraportoinnin. Hankkeen kustannuksista ja toiminnasta toimitetaan rahoitusohjelman edellyttämät ja ulkopuolisen tilintarkastajan hyväksymät raportit neljännesvuosittain hankkeen pääkoordinaattorille Gävleen, joka toimittaa ne eteenpäin rahoittajalle. Rahoitusohjelma seuraa myös alueellisen viestinnän ja kumppaneiden välisen viestinnän tehokkuutta sekä kumppanuusverkoston rakentumista. Hankkeen päätteeksi eri maiden pilottiprojektien menetelmistä ja toimintatavoista koostetaan käsikirja, joka tulee myös julkisesti jaettavaksi.  

EVIVA-hankkeella on myös oma raportointisuunnitelma, jolla seurataan jokaisen EVIVA-hankkeen piirissä toimivan alahankkeen toteutumaa ja jolla raportoidaan koko hankkeen edistymisestä kaupunginvaltuustolle ja – hallitukselle talouden ja toiminnan raportoinnin yhteydessä sekä kulttuuri- liikunta- ja nuorisolautakunnalle puolen vuoden välein.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää asettaa Bridging Baltic-hankkeen ajalle 15.6.2012–31.12.2013 ja varata omarahoitusta tälle ajalle 29 093 €. Omarahoitusosuus maksetaan EVIVA-hankkeen kustannuspaikalta 26025, tilastollinen tilaus 600882.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedAndersson Anneli
tpvEkroos Toni
tiedHellman Marjut
tiedLehtiö-Vainio Annina
tiedLuoma Riitta
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedSinkkonen Arto
tiedVuorinen Piia