TURUN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTA

 

2011

 

 


Vammaisneuvoston kokoonpano

 

Turun kaupunginhallitus nimeää kymmenjäsenisen vammaisneuvoston kaksivuotiskaudeksi. Vammaisneuvostossa ovat edustettuina kaupungin eri luottamusmieselimet ja paikalliset vammaisjärjestöt.

 

Turun vammaisneuvosto on perustettu 12.11.1981. Vammaisneuvoston toiminta perustuu lakiin vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista, jossa säädetään myös kunnallisista vammaisneuvostoista (380/87 § 13). Turussa kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston, jossa sen toimintaohjeen mukaan on viisi vammaisjärjestöjen edustajaa sekä edustajat sosiaali-, terveys-, opetus-, liikunta- sekä kiinteistö- ja rakennustoimesta. Kaupunginhallitus pyytää esitykset jäsenistä Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:ltä ja edellä mainittuja aloja edustavilta lautakunnilta.

 

Kaupunginhallitus asetti päätöksellään 28.2.2011 § 104 vammaisneuvoston vuosiksi 2011–2012. Puheenjohtajaksi nimettiin vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaisella vuorotteluperiaatteella kaupungin edustajana Tini Vehviläinen ja varapuheenjohtajaksi vammaisjärjestöjen edustajana Pirkko Heino.

 

Vammaisneuvosto 2011–2012

 

Varsinaiset jäsenet      Henkilökohtaiset varajäsenet

● Tini Vehviläinen, pj      Matti Heinonen

Liikuntalautakunta      Liikuntalautakunta

 

● Pirkko Heino, varapj      Leila Häkkinen

Turun Seudun Selkäyhdistys ry   Turun Seudun Invalidit ry

 

Pirjo Seppälä      Anne Majuri

Lounais-Suomen Diabetes ry   Lounais-Suomen Diabetes ry

 

● Olli Nordberg      Heikki O Haulisto

Kynnys ry Turun toimikunta   Polioinvalidit ry V-S osasto

 

● Markku Vuorinen      Esa Timonen

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry   Turun Seudun Psoriasisyhdistys ry

 

● Riitta Merenheimo      Samuli Koskinen

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry   Omaiset mielenterveystyön tukena ry

 

● Merja Jämsäläinen      Päivi Vastamäki

Peruspalvelulautakunta      Peruspalvelulautakunta

 

● Jukka Surakka      Anita Birstolin

Peruspalvelulautakunta      Peruspalvelulautakunta

 

● Anne Aholainen       Aila Harjanne

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta   Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta

 

● Pirkko Kunnari      Nora Leo

Varhaiskasvatus- ja opetuslk   Varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta

 

 

Vammaisneuvoston sihteerinä on toiminut VTM Rita Salviander, joka toimii Turun kaupungin sosiaaliasiamiehenä.

 

Turun esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto on osallistunut asiantuntijana vammaisneuvoston kokouksiin.

 

Vammaisneuvoston vuoden 2011 ensimmäinen kokous pidettiin vanhalla kokoonpanolla. Kokous pidettiin, koska vammaispalvelutoimisto oli pyytänyt vammaisneuvostolta lausuntoa toimintasuunnitelmasta vammaispalvelujen toteuttamiseksi.

 

Vammaisneuvoston tehtävät

 

Vammaisneuvoston tarkoituksena on edistää yhteistoimintaa viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen välillä ja edistää vammaisten henkilöiden edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä.

 

Vammaisneuvoston tehtävänä on edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, liikunta-, kulttuuri- ja harrastustoimintaan. Vammaisneuvoston tavoitteena on, että vammaisten ihmisten tarpeet otetaan huomioon kuntalaisten elinoloihin vaikuttavassa suunnittelussa ja tehtyjen ratkaisujen toimeenpanossa.

 

Vammaisneuvosto toteuttaa toimintaohjeensa mukaisia tehtäviään

tekemällä yhteistyötä eri tahojen kuten kaupungin luottamusmieselinten ja viranomaisten sekä vammaisjärjestöjen kanssa mm. järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia

suullisin ja kirjallisin aloittein ja esityksin

tiedottamalla vammaisia koskevista asioista.

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta. Kokouksia vuonna 2011 oli 10.

 

Vammaisneuvostolla on käytössään määräraha Turun kaupungin keskushallinnossa.

 

Yhteistyö ja tilaisuudet

 

Vammaisneuvoston toiminnan lähtökohtana on yhteistyö ja se perustuu mm. erilaisiin verkostoihin, joissa vammaisneuvoston jäsenet ja sihteeri ovat mukana. Vammaisneuvoston tavoitteena on että asiakasnäkökulma otetaan huomioon palveluja suunniteltaessa ja toteutettaessa.

 

Asioiden käsittelyssä vammaisneuvosto perehtyy asioihin yhdessä kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden sekä muiden yhteistyötahojen kanssa esimerkiksi kutsumalla heidät kokouksiinsa.

 

Valtakunnallinen vammaispoliittinen ohjelma 2010–2015 julkistettiin loppuvuonna 2010. Ohjelmassa linjataan lähivuosien konkreettiset vammaispoliittiset toimenpiteet. Samoin linjataan yhteiskunnalliset kehityskulut, joilla tavoitellaan kestävää ja vastuullista vammaispolitiikkaa. Ne edellyttävät toimenpiteitä sekä lähivuosina että niitä pidemmälle ulottuvalla ajanjaksolla

 

Turun vammaisneuvosto järjesti tammikuussa 2011 valtakunnallisesta vammaispoliittisesta ohjelmasta tilaisuuden, johon osallistui kaupungin ja yhteistyötyötahojen työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja vammaisjärjestöjen edustajia. Tilaisuudessa ylitarkastaja Sari Loijas valtakunnallisesta vammaisneuvostosta alusti vammaispoliittisesta ohjelmasta. Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa käytti Turun kaupungin puheenvuoron. Lisäksi kuultiin alustukset vammaisten työllistymisestä ja kehitysvammaisten asumisesta.

 

Vuonna 2011 järjestettiin eduskuntavaalit. Turun vammaisneuvosto järjesti yhteistyössä Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n kanssa vaalipaneelin, jossa olivat edustettuna eri puolueiden jäsenet.

 

Vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaan sen tulee kutsua vammaisjärjestöt kahdesti vuodessa yhteiseen kokoukseen. Kevätkauden 2011 yhteiskokouksen aiheena oli vapaaehtoistyö, josta alusti ohjelmajohtaja Maija Perho sosiaali- ja terveysministeriöstä. Syykauden yhteiskokouksessa aiheena oli terveydenhuoltolaki, josta alusti tulosaluejohtaja Anne Santalahti Turun sosiaali- ja terveystoimesta.

 

Vammaisneuvoston kokouksissa on ollut asiantuntijoita mm. sosiaali- ja terveystoimesta, joukkoliikennetoimistosta ja -lautakunnasta, ympäristö- ja kaavoitusvirastosta, liikuntapalvelukeskuksesta ja kiinteistöliikelaitokselta.

 

Vammaisneuvosto vieraili Tallinnassa, jossa oli mm. yhteistapaaminen Tallinnan vammaisneuvoston, vammaisjärjestöjen ja Tallinnan kaupungin sosiaali- ja terveysosaston erityisasiantuntijan kanssa. Asioina olivat mm. neuvostojen toiminta ja esteettömyys. Vammaisneuvosto tutustui lisäksi mm. JUKS Noorte työkeskukseen ja KÄO-keskukseen, jossa on palveluja kehitysvammaisille ja monivammaisille henkilöille sekä mielenterveyskuntoutujille.

 

Tampereen vammaisneuvosto vieraili Turussa, jolloin vammaisneuvostot tutustuivat toistensa toimintaan.

 

Aloitteet, esitykset ja lausunnot

 

Vammaisneuvoston tehtävänä on seurata vammaisten elinoloja Turussa. Asiantuntemuksensa ja eri vammaisryhmiltä saamiensa tietojen perusteella se tekee aloitteita ja esityksiä palvelujen ja ympäristön kehittämiseksi vammaisille soveltuviksi.

 

Vammaisneuvoston tavoitteena on, että hallintokuntien suunnitellessa toimintaansa vammaisten tarpeet otetaan huomioon. Vammaisneuvoston kaupunkia edustavat jäsenet tuovat lautakuntien työskentelyssä esille vammaisten ihmisten näkökulman.

 

Vammaisneuvosto antoi vammaispalvelutoimistolle lausunnon toimintasuunnitelmasta vammaispalvelulain toteuttamiseksi. Lisäksi vammaisneuvosto teki esityksiä mm. peruspalvelulautakunnalle työosuusrahan suuruudesta. Joukkoliikennelautakunnalle vammaisneuvosto teki esteetöntä matkustajanformaatiota koskevan esityksen ja kiinteistöliikelaitokselle linja-autopysäkkien esteettömyyttä koskevan esityksen.

 

Vammaisneuvoston toimintakertomus lähetettiin tiedoksi kaupunginhallitukselle sekä kaupungin lauta- ja johtokunnille.

 

Vammaisneuvoston tekemät esitykset on lueteltu liitteessä.

 

Tiedottaminen

 

Toimintakertomus 2011 toimitettiin kaikille kaupungin hallintokunnille ja vammaisjärjestöille.

 

Turun kaupungin kotisivulla www.turku.fi on tietoa vammaisneuvostosta, mm. vammaispoliittinen ohjelma, toimintakertomuksia ja vammaisneuvoston toimintasääntö. Otsikon päätöksenteko ja talous alla on vammaisneuvoston esityslistat ja pöytäkirjat.

 

Koulutus

 

Vammaisneuvostolla on budjetissaan varattu määräraha jäsenten osallistumiseen koulutukseen. Vammaisneuvoston jäsenet osallistuivat eri tahojen järjestämiin koulutustilaisuuksiin, jotka on lueteltu liitteessä.

 

Vammaisneuvoston kokouksissa käsiteltyjä asioita

 

Vammaisneuvosto kokoontuu kesäkuukausia lukuun ottamatta noin kuukauden välein. Kokouksissa käsiteltyjä asioita on lueteltu liitteessä otsikoitten alla aloitteet ja esitykset sekä muita vammaisneuvoston kokouksissa käsiteltyjä asioita. Asiakohtia kokouksissa oli 80.

 

 


         LIITE

 

 

Yhteistyö

 

 

Päivämäärä

Osallistujat

Asia

19.5.2011

Vammaisneuvoston kokouksessa palvelujohtaja Sirpa Kuronen

Sopimusohjaus Turun sosiaali- ja terveystoimessa

26.5.2011

Turun vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen kevätkauden yhteiskokous

Vapaaehtoistyö

Alustajana ohjelmajohtaja Maija Perho STM:stä

16.6.2011

Vammaisneuvoston kokouksessa vastaava rakennuttaja Jukka Annevirta, kiinteistöliikelaitoksen puheenjohtaja Aila Harjanne, suunnittelupäällikkö Pekka Kirjavainen, joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja Riitta Koskimies ja suunnittelupäällikkö Heikki Nieminen

Esteettömien bussipysäkkien toteuttaminen Turussa

25.8.2011

Vammaisneuvoston kokouksessa liikuntapalvelupäällikkö Markku Aaltonen, liikuntapalveluvastaava Eija Hiitti, uimalaitosten johtaja Oskari Nummi ja arkkitehti Antti Kunnas.

Impivaaran uimahallin esteettömyys

26.8.2011

Tampereen vammaisneuvoston vierailu Turkuun

Neuvostojen toiminta

31.8.2011-2.9.2011

Vammaisneuvoston vierailu Tallinnaan, jossa keskusteltiin vammaisten ihmisten asioista mm. yhteisessä tilaisuudessa Tallinnan vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen sekä Tallinnan kaupungin sosiaali- ja terveysosaston erityisasiantuntijan kanssa

Työkeskustoiminta, esteettömyys

 

mm. Tallinna Puuetiga Inimeste Koda

JUKS – Noorte keskus

KÄo-keskus

 

22.9.2011

Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski vammaisneuvoston kokouksessa

Kuuden suurimman kaupungin vammaispalvelulain mukaiset palvelut ja tukitoimet 2010

22.9.2011

Vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre vammaisneuvoston kokouksessa

Kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailu 2010

17.11.2011

Suunnittelija Ilona Lehtinen Asumispalvelusäätiö ASPAsta vammaisneuvoston kokouksessa

Asiakkaan äänellä - Asumispalvelusäätiö ASPan asumisen palvelujen kehittämishanke

1.12.2011

Turun vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen syyskauden yhteiskokous

Terveydenhuoltolaki

Tulosaluejohtaja Anne Santalahti

 

 

Koulutus/tilaisuudet

 

Päivämäärä

Tilaisuus, osallistujat

Järjestäjätahot

17.1.2011

Valtakunnallinen vammaispoliittinen ohjelma, alustajina ylitarkastaja Sari Loijas valtakunnallisesta vammaisneuvostosta ja peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa, vammaisten työllistymisestä Liisa-Maija Verainen ja Jussi Vasanen ja projektisuunnittelija Hanna Heikkilä kehitysvammaisten asumisesta (Asumisen yksilölliset tukimallit –hanke)

Osallistujat: Turun alueen kansanedustajia, virka- ja luottamishenkilöitä sekä vammaisjärjestöjen edustajia

Turun vammaisneuvosto

28.1.2011

Turun linnan saavutettavuutta parantavan sisäänkäynnin avajaiset ja tiedotustilaisuus

Vammaisneuvoston jäsenet

Museovirasto

 

 

7.2.2011

Työkokous Turku/Maarianhamina/Turku

Vammaisneuvoston jäsenet

Lasten ja nuorten palvelut,

aikuisten palvelut,

ikääntyneiden palvelut

3.3.2011

Vaalipaneeli

Turun vammaisneuvosto ja Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry

3.12.2011

Kansainvälinen vammaistenpäivä

Turku 2011 -säätiö

 

 

Vammaisneuvoston jäsenten edustus muissa ryhmissä

 

V-S sairaanhoitopiirin alueen kuntoutuksen asiakasyhteistyötoimikunta

Olli Nordberg (Kynnys ry)

varajäsen Pia Paasonen,

syksystä 2011 alk. Pirjo Seppälä

Rita Salviander, toimikunnan sihteeri

Turun Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskuksen monikulttuurinen neuvottelukunta

 

Anita Birstolin

Turun liikkumisesteettömyysohjelman seurantatyöryhmä,

 

Heikki O Haulisto (pj), Rita Salviander, jäsen

Kulttuuripääkaupunkihankkeen esteettömyyttä käsittelevä työryhmä

 

Heikki O Haulisto

Finavia - lentokenttien esteettömyys

 

Merja Jämsäläinen, Heikki O Haulisto,

 

Kunnonkoti varsinais-suomalaisille

 

Pirjo Seppälä

Heikki O Haulisto

Happy Housen vertaistukiprojekti

Anita Birstolin

Turun AMK, hyvinvointipalvelut - hankesuunnittelu Esteettömyys kulttuuripääkaupungissa

Anita Birstolin

Turun ja Kaarinan ev.lut. seurakunnan vammaisneuvosto

Pirkko Heino, Markku Vuorinen

syksystä 2011 alk. Pirjo Seppälä ja Markku Vuorinen

Turku Kaikille portaali

Olli Nordberg

Turku 2011 –säätiön valtuuskunta

Olli Nordberg

Impivaaran esteettömyystyöryhmä

Merja Jämsäläinen, Olli Nordberg, Heikki O Haulisto ja Markku Vuorinen

 

Työryhmä

 

Jäsenet: Anita Birstolin, Heikki O Haulisto, Olli Nordberg, Rita Salviander

Opinnäytetyön tilaaminen

Esteettömyyden vaikutus viihtyvyyden ja turvallisuuden edistäjänä

 

 

Aloitteet, esitykset ja lausunnot

 

Päivämäärä

Asia

Kohde

20.1.2011

Lausunto toimintasuunnitelmasta vammaispalvelulain toteuttamiseksi

Vammaisneuvosto kiinnitti lausunnossaan huomiota mm. seuraaviin seikkoihin:

Vammaisneuvosto korosti, että vammaispalveluiin varatun määrärahan tulee perustua kunnassa esiintyneisiin tarpeisiin.

käsittelyaikojen, palvelusuunnitelmien laatiminen ja palveluohjauksellinen työote edellyttävät riittäviä henkilöstöresursseja, jotka tulee turvata

vammaisneuvosto esitti, että vaikeavammaisten kuljetuspalvelut ulottuvat myös Naantaliin

vammaisneuvosto esitti, että opiskelumatkoja myönnetään henkilöille, joiden opiskelu tähtää tutkinnon tai ammatin saavuttamiseen tai vahvistaa ammattitaitoa sekä parantaa mahdollisuuksia työllistyä

vammaisneuvosto korosti, että esteetön joukkoliikenne ei voi rajoittaa vaikeavammaisten kuljetuspalvelumatkojen määrää

Vammaisneuvosto esitti, että tilapäistä hoitoa kotiin voidaan järjestää silloin, kun se on tarkoituksenmukaista vammaisen henkilön ja hänen perheensä kannalta

vammaisneuvosto korosti, että myös avustajapalveluna järjestetyssä henkilökohtaisessa avussa kunnioitetaan vammaispalvelulain henkeä

henkilökohtaisesta avusta vammaisneuvosto esitti edelleen, että määritelmä läheisestä ja omaisesta on hallituksen esityksen mukainen

vammaisneuvosto näki tarpeellisena lisäyksenä pistekirjoituksen opetuksen sopeutumisvalmennukseen

vammaisneuvosto piti merkittävänä yhteiskuntaan kiinnittymisessä toimintasuunnitelmassa todettua harkinnanvaraista apua henkilöille, jotka ovat toimintakyvyltään vaikeavammaisia, mutta joilla ei välttämättä ole voimavaroja määritellä avun sisältöä ja toteutustapaa.

 

Vammaispalvelutoimisto

20.1.2011

Vammaisneuvoston tiedustelu poliisin toiminnasta invapysäköintipaikkojen valvonnan suhteen

Varsinais-Suomen poliisilaitos

3.2.2011

Varsinais-Suomen poliisilaitoksen vastausvammaisneuvoston kirjeeseen invapysäköinnin valvonnasta

 

17.3.2011

Esitys siitä, että työosuusrahan suuruuden määrittämisessä pyritään siihen, että ateriamaksu ei ylittäisi työosuusrahaa

Peruspalvelulautakunta

4.5.2011

Peruspalvelulautakunnan lausunto vammaisneuvostolle koskien kehitysvammaisten henkilöiden työtoimintaa ja työosuusrahaa

Vammaisneuvosto

19.5.2012

Vammaisneuvoston toimintakertomus

Tiedoksi: kaupunginhallitus, lautakunnat ja johtokunnat

16.6.2011

Vammaisneuvoston esitys kaupunginhallitukselle opintomatkasta Tallinnaan

 

27.10.2011

Esteetön matkustajainformaatio

Joukkoliikennelautakunta

27.10.2011

Linja-autopysäkkien tavanomaisen korjaamisen yhteydessä tehtävät, esteettömyyteen tähtäävät toimenpiteet sekä talvikunnossapito

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta

17.11.2011

Kysely kunnallisille vammaisneuvostoille,

sihteeri vastannut

Valtakunnallinen vammaisneuvosto

 

Muita vammaisneuvoston kokouksissa käsiteltyjä asioita

 

Kh – vammaisneuvoston asettaminen vuosille 2011–2012

Vammaisneuvoston käytettävissä olevat määrärahat

Varsinais-Suomen poliisilaitos – Vastaus vammaisneuvoston kirjeeseen invapysäköinnin valvonnasta

Kirje vammaisneuvostolle koskien kehitysvammaisten henkilöiden työtoimintaa ja työosuusrahaa

Vakiokokousasioina esteettömyysasiamiehen ajankohtaiset asiat

Vakioasioina valtakunnallisen vammaisneuvoston pöytäkirjat ja tiedotteet kunnallisille vammaisneuvostoille

Vammaisten henkilöiden palveluihin liittyvien toimenpide-ehdotusten käsittely: lapset ja nuoret

Peruspalvelulautakunta – Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Peruspalvelulautakunta – Sosiaalihuoltolain mukaiseen kuljetuspalveluun liittyvä linja-autokortti

Turun sosiaali- ja terveystoimen palveluhakemisto

Lounais-Suomen vammaisneuvostojen yhteistapaaminen

Peruspalvelulautakunta – Muutos hoitotarvikejakeluun

STM – Selvitys osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen esteistä

Asiakkaan äänellä -aluefoorumi

Impivaaran uimahallin esteettömyys

Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 1.10.2011

ARA:n koulutustilaisuus – Julkista rahoitusta palveluasumiseen

Vammaisneuvoston talousarvioesitys 2012

Peruspalvelulautakunta – Vastaus Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry:n kirjeeseen

Kelan korvaamat sairauden vuoksi tehdyt taksimatkat Varsinais-Suomessa

Kuntoutusasiain neuvottelukunnan kokoonpano 2.10.2011-1.10.2015

Valtakunnallisen vammaisneuvoston 25-vuotisjuhla

Kehitysvammaisten henkilöiden työtoiminta Lausteella

Peruspalvelulautakunta – Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun kriteerit

Vammaisneuvoston toimintasuunnitelmaehdotus 2012

Rajatonta liikuntaa – liikuntaa yli rajojen -esite

Vammaisneuvoston toimintaohjeen muuttaminen