Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta8215.05.20123

727-2011 (015)

Lausunto Turun kaupunginteatterin hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kultlk § 82

Kaupunginteatteri, vs. hallintopäällikkö Veli-Pekka Teponoja:

Tilakeskus pyytää lausuntoa Kulttuurilautakunnalta Tilakeskuksen johdolla laaditusta Turun Kaupunginteatterin tiloja koskevasta hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelman laatimiseen ovat keskushallinnon edustajien lisäksi osallistuneet Tilaliikelaitos, kulttuuritoimi/teatteri ja ympäristö- ja kaavoitusvirasto/asemakaavatoimisto.

Turun Kaupunginteatterin teatteritalo vihittiin käyttöön syyskuussa 1962. Jo rakentamisvaiheessa alkuperäisistä suunnitelmista jouduttiin merkittävästi tinkimään. Lisätilojen tarve ja tilojen muutostarpeet tulivat ajankohtaisiksi pian rakennuksen valmistumisen jälkeen ja vuosien aikana on käynnistetty useampi lisärakennushanke, jotka taloudellisista syistä on jäädytetty. Teatterirakennuksessa on tehty korjauksia vuosien saatossa lähinnä sitä mukaa kun tarvetta on ilmennyt. Nyt rakennus jo ikänsäkin puolesta vaatii täydellisen peruskorjauksen.

Teatteritalo on aikoinaan suunniteltu n. 60 hengelle ja sen ajan tarpeisiin. Henkilökunnan määrä on talon valmistumisen jälkeen kolminkertaistunut ja työturvallisuusriskien määrä on samassa suhteessa kasvanut koska tilat ovat toimintaan liian ahtaat. Näytäntövuoden 2011-2012 aikana on teatteritalossa todettu sisäilmaongelmia, jotka ovat vaatineet toimipisteiden uudelleen sijoittelua ja mahdollisesti edellyttävät joidenkin toimintojen siirtymistä väistötiloihin jo ennakoitua aikaisemmin.

Hankesuunnitelmassa on tavoitteena keskittää teatterin työtilat yhteen rakennukseen jolloin teatteritalon ulkopuolelta vuokratuista verstas- ja varastotiloista voidaan luopua. Suunnitelmaa laadittaessa on kuultu kaikkia teatterin henkilökuntaryhmiä. Mikäli hankesuunnitelma hyväksytään, on teatterin henkilökunnan erityisosaamista ja asiantuntemusta syytä käyttää hyväksi myös kaikissa jatkosuunnittelun vaiheissa. Viimeisten vuosien aikana on tehty suuria peruskorjaus/laajennushankkeita monissa isoissa teatteritaloissa eri puolella Suomea, mm. Oulun, Hämeenlinnan ja Lahden kaupunginteattereissa sekä Svenska Teaternissa Helsingissä. Lisäksi Kuopion kaupunginteatterissa on käynnistymässä tilan peruskorjaus ja lisärakennuksen rakentaminen kesällä 2012. Suunnittelutyötä jatkettaessa olisi hyvä kuulla myös näiden teattereiden kokemuksia niin suunnittelutyöstä kuin itse toteutuksesta. Tärkeätä olisi löytää teatteritalon ajanmukaistamisessa ratkaisuja jotka toisaalta lisäävät työturvallisuutta ja toisaalta tuovat säästöjä henkilöstökuluista.

Hankkeen jatkosuunnittelutyössä tulisi erityisesti huomioida tilojen teatteritekniset vaatimukset. Valo-, ääni- ja tehostetekniikka hyödyntäminen vaatii omaa erikoissuunnitteluaan jo hankkeen jatkosuunnitteluvaiheessa. Kaikkien näyttämöiden osalta olisi hyvä tehdä sellaisia akustiikkaan vaikuttavia teknisiä ratkaisuja, että tilat ovat myöhemmin hyödynnettävissä mahdollisimman monipuolisesti niin esitystoiminnassa kuin tilojen ulosvuokraamisessa.

Näyttämöiden muutostyöt lisäävät teatterin monikäyttöisyyttä ja luovat edellytyksiä monipuolisemmalle ohjelmistotarjonnalle. Orkesterimontun laajennuksen jälkeen päänäyttämölle voidaan omana tuotantona tai vierailuina toteuttaa esityksiä jotka edellyttävät isompaa orkesteria. Sopukkanäyttämön muutokset ja laajennusosaan suunniteltu uusi näyttämö lisäävät lisäksi mahdollisuuksia jakaa ohjelmistoja muiden teattereiden kanssa.

Uusi harjoitussali mahdollistaa sekä päänäyttämön esitystoiminnan laajentamisen että tilan ulosvuokraukset. Yleisölämpiötilojen uudistusten jälkeen voidaan täyttää eri kävijäryhmien toiveita paremmin ja lisätä teatteritalon palvelutarjontaa.

Liite 1Hankesuunnitelma 4.4.2012

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää lausuntonaan Tilakeskukselle, että se osaltaan hyväksyy esitetyn Turun Kaupunginteatterin hankesuunnitelman.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää että pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKeskushallinto, tilakeskus


Liitteet:

Kultlk § 82
Liite 1:Hankesuunnitelma 4.4.2012