Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta7325.04.201210

4725-2012 (015, 152)

Kulttuuriasiainkeskuksen työsuojelutoimikunnan kannanotto Turun kaupunginteatterin työympäristön terveysriskeihin.

Tiivistelmä: -

Kultlk § 73

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

Kulttuuriasiainkeskuksen työsuojelutoimikunta on lähettänyt kulttuurilautakunnalle ja kulttuuritoimen johdolle seuraavan sisältöisen kirjeen:

Kulttuuritoimen johdolle ja lautakunnalle

Turun kaupunginteatteri on jo vuosia kärsinyt liian pienistä ja epäkäytännöllisistä toimitiloista. Tiloja, joita ei ole tarkoitettu työskentelytiloiksi, on jouduttu ottamaan käyttöön. Ne eivät kuitenkaan aina täytä niitä edellytyksiä, joita hyvältä työtilalta vaaditaan. Esimerkiksi metalliverstas toimii entisessä pannuhuoneessa, jonka korkeus on vain 2,20m ja tilaan johtaa normaalia kapeampi palo-ovi, joka vaikeuttaa esineiden kantamista. Tapaturmariski on suuresti kasvanut. Myös esitysten ja harjoitusten aikana, jolloin paljon ihmisiä joutuu liikkumaan hämärissä ja sokkeloisissa tiloissa kovassa kiireessä, on tapaturmariski kasvanut. Näitä ovat näyttelijöiden lisäksi esimerkiksi tarpeistonhoitajat ja näyttämömiehet.

Lavasteiden rakentaminen ja niiden säilytys joudutaan tekemään ahtaissa tiloissa. Saippua-Centerin tiloista teatteri sai neljä vuotta sitten käyttöönsä tilan, jossa voidaan rakentaa suurempia lavastekokonaisuuksia. Tämäkin tila on alun perin tarkoitettu vain tavaran varastointiin ja on siksi monelta osin epäkäytännöllinen ja pölyinen. Lisäksi lavasteiden kuljetukset aiheuttavat lisäkustannuksia.

Ahtaista tiloista ja niistä johtuvista tapaturmavaaroista olisi paljon lisää esimerkkejä, mutta en niitä tässä enää luettele.

Kaupunginteatterin tapaturmaluvut ovat kulttuuritoimen korkeimmat ja parin viime vuoden aikana sairauspoissaolot ovat kasvaneet tasaisesti. Oireita esiintyy erityisesti hengitystie-elimissä ja ovat olleet kasvussa erityisesti vuoden 2011 aikana. Ammattitautiselvityksiä jatketaan, koska on viitettä siitä, että on syntynyt astma- ja nuhasairauksia, joiden taustalla oleva mahdollinen altistuminen tulee nyt huomioida etenkin, kun oireilu on vahvasti tutkittavien kohdalla työperäistä.

Kaupunginteatteri on toiminut nykyisissä tiloissa vuodesta 1962. Viimeisten vuosien aikana vanhat rakenteet ovat alkaneet aiheuttaa vaaraa ja haittaa henkilökunnalle. Kosteusvaurioita on useissa paikoissa ja ne ovat aiheuttaneet epäpuhtauksia hengitysilmaan. Ilmastointijärjestelmä on vanhentunut likainen ja välillä puutteellisesti toimiva.

Vuoden 2011 aikana on tehty sisäilmamittauksia Työterveyslaitoksen toimesta sekä kaupungin tilalaitoksen tilauksesta, jolloin mittaukset on suorittanut Sisäilmainsinöörit Oy.

Mittaustulosten seurauksena on jouduttu tekemään työtilojen siirtoja, koska tilojen hengitysilma on ollut terveydelle vaarallista rakenteista ja pintamateriaaleista irtoavista aineista. Siirtoja ei kuitenkaan paljoa voi tehdä, koska korvaavia tiloja ei ole. Työskentelyyn kelvottomien työhuoneiden kunnostustakaan ei voida vielä tehdä, koska kaupunginteatterin peruskorjaus on ajankohtainen toivottavasti seuraavan kahden vuoden aikana ja rakennus on otettava huomioon kokonaisuutena muutosten osalta.

Kulttuuriasiainkeskuksen työsuojelutoimikunta toivoo, että kulttuuritoimen johto sekä kulttuurilautakunta tekevät kaiken mahdollisen, jotta kaupunginteatterin peruskorjaus saataisiin alkuun mahdollisimman nopeasti.

Voi vain kuvitella, miltä tuntuu työskennellä sellaisissa tiloissa, joista sisäilmamittauksia analysoivat tutkijat antavat lausunnoksi, että tulisi välttää kyseisissä tiloissa oleskelua!

Kulttuuriasiainkeskuksen työsuojelutoimikunnan puolesta

Jari Marjasto, toimikunnan sihteeri ja kulttuuriasiainkeskuksen työsuojeluvaltuutettu

Kulttuurilautakunnan päätöksen 21.3.2012 § 43 esittelytekstissä viitataan teatterin peruskorjauksen olevan suunniteltu alkavaksi tavoiteaikataulun mukaan 2014. Työsuojelutoimikunnan kirjeessä mainittujen varsin monien ja perustavanlaatuisten ongelmien vuoksi aikataulua tulisi mahdollisuuksien mukaan kiirehtiä.

EhdotusKulttuurilautakunta päättää lähettää kulttuuriasiainkeskuksen työsuojelutoimikunnan kannanoton edelleen kaupunginhallitukselle ja tilakeskukselle ja toivoo, että se otetaan huomioon aikataulusta päätettäessä.

PäätösKulttuurilautakunta päätti lähettää kulttuuriasiainkeskuksen työsuojelutoimikunnan kannanoton edelleen kaupunginhallitukselle ja tilakeskukselle ja toivoo, että se otetaan huomioon aikataulusta päätettäessä.

Lisäksi kulttuurilautakunta päätti esittää tilakeskukselle, että työntekijöille, joiden työtilat on todettu tai todetaan työskentelyyn sopimattomiksi, hankitaan välittömästi korvaavat tilat.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
esiKeskushallinto, tilakeskus