Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta6925.04.20123

4109-2012 (653, 524)

Turun historian museon sekä kokoelmien säilytystilan tarveselvitys tilakeskukselle

Tiivistelmä: -

Kultlk § 69

Turun museokeskus/vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen ja intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 16.1.2012 § 22 päättänyt, että Kulttuurilautakunnan strategiseen palvelusopimukseen lisätään seuraava selvitystyö:

A. Turun palo – pienoisteatterin sijoitusvaihtoehdot kulttuurivuoden 2011 jälkeen,

B. vaihtoehdot ja kustannukset Turun historian museolle, johon pienoisteatteri kuuluisi ja

C. mahdollisuuden sijoittaa osa kokoelmatiloista tämän ratkaisun yhteyteen

A.

Kulttuuripääkaupunkivuoden päätapahtumakohteen Logomon suurnäyttelyn Tuli on irti – näyttelyn (yhteistyöhanke Turun museokeskuksen ja Heurekan kanssa) on herättänyt usealla taholla toiveen näyttelyyn liittyvän Turun paloa esittävän pienoismalli – teatterin säilyttämisestä yleisökäytössä myös kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen. Pienoisteatteri on havainnollinen esitys vuoden 1827 palosta ja sen etenemisestä Turussa. Näyttelyn avoinna pitoa on jatkettu 31.7.2012 asti.

Museokeskus on selvittänyt omien tilojensa soveltuvuutta pienoismallin jatkosijoituspaikaksi, mutta riittävän suurta tilaa tähän tarkoitukseen ei museokeskuksella ole.

Pienoisteatteria varten tarvitaan 150m2 kokoinen ja 5 m korkea tila. Teatterin tulisi olla osa Turun historian museota.

B.

Turun historia museon perustamien on ollut kulttuuritoimen investointilistalla museokeskuksen perustamisesta, vuodesta 2009, lähtien. Turussa ei ole varsinaista kaupungin ja maakunnan historiasta kertovaa museota. Luostarinmäen käsityöläismuseo, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo sekä Kuralan Kylämäki kertovat toki omat tarinansa kaupungin menneisyydestä. Turun linna, vaikka onkin Turun keskeinen tunnuskuva, kertoo kuitenkin näyttelyineen enemmän linnasta ja sen historiasta.

Turun historian museo voisi kertoa kaupungin tarinan – niin kaupungin kehityksen kuin sen merkityksen yhtenä Suomen merkittävimmistä satamakaupungeista ja eurooppalaisen kulttuurin ydinalueena Suomessa. Samalla se voisi kertoa myös Suomen historian, kristinuskon leviämisen ja eurooppalaisten vaikutteiden saapumisen Turun kautta koko Suomeen. Museossa esiteltäisiin kaupungin rakentuminen, Turun palo ja sen jälkeinen aika. Esille tuotaisiin myös Turun teollinen historia ja urheilusaavutukset Paavo Nurmesta nykyjääkiekkoilijoihin. Turun palo - pienoisteatteri olisi oleellinen osa näyttelyä, Turun historian museo hyödyntäisi muutenkin innovatiivista uutta tekniikkaa.

Turun historian museon lisäksi kohteessa tulee olla vaihtuvien kulttuurihistoriallisten näyttelyiden tila, museokauppa ja kahvila ja sen tulisi olla ns. matalan kävijäkynnyksen kulttuurikohde. Museo olisi matkailijakäyntien kohde, mutta myös turkulaista identiteettiä rakentava paikka.

Turun historian museo, jossa on näyttelytilojen (perus- ja vaihtuvat näyttelyt) lisäksi museokauppa ja kahvila tarvitsevat yhteensä 2500m2 museovaatimukset täyttävää tilaa.

C.

Museokeskuksen kokoelmien säilytystilat ovat vuosituhannen vaihteessa mm. alueen teollisuuden rakennemuutoksen vuoksi täyttyneet. Säilytystilojen investointitarve on ollut investointilistalla 1990-luvulta lähtien. Kulttuurilautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että Turku osallistuisi yhteiseen Satakunnan kokoelmakeskukseen. Kaupunginhallitus palautti asian jatkoselvityksiä varten lautakunnalle (Kh §366, 22.8.2011, 7565-2011).

Esine- ja taidekokoelmilla on kansallisten kulttuuriarvojen lisäksi huomattava taloudellinen arvo. Ne ovat merkittävä osa kuntien ja kaupunkien omaisuutta. Turun museokeskuksen kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisista esineistä, taideteoksista, arkeologisista löydöistä ja luonnontieteellisistä näytteistä. Kokoelmissa on yhteensä lähes puoli miljoonaa esinettä/näytettä. Kulttuurihistoriallisiin kokoelmiin kuuluu säätyläis- ja kartanokulttuuriin, kaupunkikulttuuriin, käsityöläisammatteihin ja muihin ammatteihin liittyvää aineistoa sekä kansatieteellistä esineistöä. Kokoelmiin sisältyviä esineryhmiä ovat esimerkiksi ammattikuntaesineet, kirkolliset esineet, huonekalut, puvut, sotilas- ja siviilivirkapuvut, tekstiilit, lasi- keramiikka- hopea- ja tinaesineet, korut, leikkikalut, ajoneuvot, palokalut, aseet sekä raha- mitali- ja kunniamerkkikokoelmat. Viime vuosikymmeninä kokoelmat ovat täydentyneet kulutustavaroilla ja turkulaisten teollisten yritysten tuotteilla ja laitteilla. Museon arkeologiset kokoelmat ovat mittavat. Taide- ja visuaaliseen kulttuuriin liittyen kokoelmissa on kulttuurihistoriaan ja nykytaiteeseen liittyviä taideteoksia ja laaja lähes 1,5 miljoonan objektin valokuvakokoelma.

 

Kokoelmien jatkuva kartuttaminen, nykypäivän ilmiöiden tallentaminen tuleville sukupolville museoeettisten periaatteiden ja kokoelmapolitiikan mukaisesti edellyttää lisää säilytystilaa, jotta Museokeskus pystyy täyttämään toimintansa tarkoituksen. Museon säilytystiloja on museoyksiköiden lisäksi neljässä kohteessa yhteensä n. 5290m2 ja kylmillään olevia säilytystiloja on n. 1420 m2 eli yhteensä 6710m2. Suurin osa museon nykyisistä säilytystiloista ei täytä nykyaikaisten säilytystilojen vaatimuksia ja ne ovat lähes täynnä.

Turun museokeskuksen lisäsäilytystilantarve on yhteensä 1000m2. Samassa yhteydessä tulee tutkia myös mahdollisuus sijoittaa Merikeskus Forum Marinumin säilytystilat samaan kohteeseen, Forum Marinumin tarve on 200-500m2.

Turun museokeskus on alustavasti selvittänyt erilaisia vaihtoehtoja Turun historian museolle ja sinne sijoitettavalle Turun palo pienoisteatterille sekä mahdollisuutta sijoittaa samaan rakennukseen myös museon kokoelmien säilytystiloja. Selvitysten mukaan Turun historian museon tilan tarve on 2500m2 ja kokoelmien säilytystilatarve on 1200-1500m2, jossa on mukana myös Forum Marinumin tarve.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää Turun kaupungin Tilakeskukselle Turun historian museon ja Museokeskuksen kokoelmien säilytystilan tarveselvityksen laatimista edellä esitetyn mukaisesti hankesuunnitelmaa varten. Lisäksi liittyen kaupunginhallituksen 16.1.2012 päätökseen lisäyksestä lautakunnan strategisen palvelusopimukseen päättää kulttuurilautakunta lähettää tarveselvityspyynnön tiedoksi kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
esiKeskushallinto, tilakeskus