Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4621.03.20129

3190-2012 (521)

Kirsikkapuisto -produktion ottaminen kaupunginteatterin ohjelmistoon

Tiivistelmä: -

Kultlk § 46

Kaupunginteatteri, teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo:

Kaupunginteatterin syksyn 2012 ensimmäinen ensi-ilta päänäyttämöllä on Anton Tsehovin Kirsikkapuisto, jonka on sovittanut ja myös ohjaa Andriy Zholdak. Produktio on sekä tyylillistä että temaattista kuten myös draamapainoitteisen ohjelmistokokonaisuuden ydintä kantavaa jatkoa Anna Kareninalle, joka puhenäytelmäksi erityisellä tavalla uudisti teatteri-ilmaisua.

Anna Kareninan vahva tulkinta tavoitti teatterille uusia yleisöjä sekä Suomesta että maan rajojen ulkopuolelta, se saavutti myös huomattavan suosion nuoren katsojakunnan parissa. Uskomme Kirsikkapuistolla tavoittamamme uudelleen tuota yleisöä.

Myös uskomme että Kirsikkapuisto tulee osaltaan vahvistamaan Turun kaupunginteatterin roolia korkealuokkaisena taide-instituutiona sekä Turun kaupungin roolia vakavasti otettavana kulttuurikaupunkina. Se on myös haasteellinen ja korkeaprofiilinen jatko pian päättyvälle kulttuuripääkaupunkivuodelle, ja täten lunastaa niitä tavoitteita, joita ao. vuoden jatkolle on asetettu.

Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa pyritään tuottamaan esityksiä monipuolisesti eri teatterilajien yleisöille. Vuoden 2012 Kirsikkapuisto asettuu edeltävän vuoden lopulla ensi-iltansa saavan farssin Tilanne päällään ja helmikuussa valmistuvan Kakola- musikaalin perään, Kirsikkapuiston jälkeen näyttämöllä saa uusintaensi-iltansa vielä lapsille suunnattu yhteistyöprojekti Peppi Pitkätossu. Vuoden 2012 ohjelmistokokonaisuudessa produktio on siis näytäntökauden nk. iso draamaproduktio.

Kirsikkapuisto on vuosia sitten kirjoitettu draamaklassikko, jonka teemat kuitenkin ovat ajattomia. Tsehovilaisittain ihmisten kautta koettu ja nähty maailman muuttuminen siirretään sovituksella ja toteutuksella tämän päivän katsojaa suoraan koskettavaksi.

Tuotannon ympärille on yhdessä kaupunginkirjaston kanssa rakennettu keskustelusarja, jossa lähestytään Tsehovia kirjailijana ja hänen aikaansa hieman perusteellisemminkin. Keskustelutilaisuuksia on maalis-lokakuussa yhteensä neljä (4). Tilaisuuksien teemoja ovat: Tsehov –tulkinnat Turussa, Tsehov –toteutuksia eri taidelajien perspektiivistä, Kirsikkapuisto Suomessa kautta aikojen sekä Tsehov kirjailijana. Keskustelusarjan sisällöstä ja alustajista vastaavat teatterinjohtaja ja kirjaston nimeämä henkilö yhdessä.

Lähtökohtaisesti keskustelusarja on ajateltu sijoittaa pääkirjaston tiloihin, irtiottoja muihin kirjastoihin harkitaan resurssien mukaan.

Produktion ensi-illat ovat 14.9. ja 15.9.2012 päänäyttämöllä.

Produktion tuotantovastuu on jaettu seuraavasti

Teksti Anton Tsehov
Sovitus, ohjaus, lavastus ja valosuunnitteluAndriy Zholdak
Musiikki ja äänisuunnitteluSergei Patramanskiy
Lavastus ja puvut Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu ja videot Ville Seppänen
Naamioinnin suunnitteluHeli Lindholm

Produktion tuotantobudjetti on 398.738 €. Tuotantobudjetti ei sisällä kiinteitä kuluja. Produktioon on haettu ja saatu suurtuotantotukea 25.000 €.

Produktio esitetään hinnoiteltavan seuraavasti: peruslippu á 40 €, eläkeläislippu 35 €, opiskelijat, koululaiset á 35 €.

Kirsikkapuisto-produktion tavoitteena on 35 esitystä. Produktion esityskustannukset ovat arviolta 4.509 €/esitys. Pääsylipputulot ovat arviolta 14.553 € /esitys. Päänäyttämön täyttöaste on tällöin 70 % ja keskilipun hinta 35 €.

Kun produktiota on esitetty 35 kertaa, niin siitä syntyy kustannuksia ja tuloja seuraavasti:

Tuotantokustannukset398.738 €
Esityskustannukset 35 x 4.509 €157.815 €
Produktiokohtaiset menot yhteensä556.553 €
Näytäntötulot 35 x 14.553 €509.355 €
Suurtuotantotuki 25.000€
Nettovaikutus -22.178,00

Liite 1Kirsikkapuisto -produktion tuontanto- ja esitysbudjetit

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää ottaa Kirsikkapuisto -produktion kaupunginteatterin ohjelmistoon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginteatteri


Liitteet:

Kultlk § 46
Liite 1:Kirsikkapuisto -produktion tuontanto- ja esitysbudjetit