Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4321.03.20126

14963-2011 (015)

Teatterin väistötilat

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta päättää kaupunginteatterin ajanmukaistamishankkeen aikaisesta toimintaohjelman linjauksesta ja esittää kaupunginhallitukselle teatterin väistötilan hankkimista lautakunnan linjauksen mukaisesti.

Kultlk § 43

Kaupunginteatteri, hallintopäällikkö Veli-Pekka Teponoja:

Kaupunginhallitus päätti 12.12.2011 § 599 Turun kaupunginteatterin yhtiöittämisen valmistelun jatkamisesta mm. siten, että teatterin toimitilat jäävät kokonaan kaupungin omistukseen ja että teatteri toimii kaupungin vuokralaisena peruskorjatuissa tiloissa.

Teatterin peruskorjauksen hankesuunnitelmaa valmistellaan tilakeskuksessa, ja se valmistuu maaliskuun loppuun mennessä.

Teatterin toimintaedellytysten turvaaminen peruskorjauksen aikana edellyttää pitkän tähtäimen suunnitelmallista valmistelua, jossa otetaan huomioon paitsi korjauksenaikaisen tilan soveltuvuus käyttötarkoitukseen myös siirron vaiheistus ja aikataulu sekä teatteritoiminnan omaleimaisuus kuten ohjelmistosuunnittelun vaatima pitkän aikavälin kesto.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä päätti 29.12.2011 kaupunginteatterin peruskorjauksen aikaisen toiminnan ja väistötilojen suunnittelu- ja valmistelutyöryhmän asettamisesta. Valmistelutyöryhmä päätti toimintansa 2.3.2012.

Työryhmä kokosi teatteritoiminnan tilatarpeet yhteen:

1. Väistötilojen tarve

Harjoitus-, esitys- ja sosiaaliset tilat

Tavoitteena on löytää yksi teatterin ”kotipesä” -näyttämö, jolla on keskisuuri katsomo 300-400 hengelle, joka mahdollistaisi repertuaarin ja joka olisi teatterin käytössä koko väistötilatarpeen ajan. Lisäksi suunnitellaan tehtäväksi yksi iso tuotanto näytäntökaudessa jota varten etsitään sopivaa isoa tilaa. Lisäksi tuotettaisiin muutama pienempi produktio mahdollisesti yhteistyössä kaupungin muiden teattereiden kanssa niiden tiloissa sekä kiertuetoimintaa pienillä kokoonpanoilla esimerkiksi vanhainkodeissa, kouluissa tai päiväkodeissa.

Verstaat ja verstaisiin liittyvät sosiaalitilat

Verstastiloja tarvitaan yhteensä kuusi (6) joissa käytössä työtilojen lakisääteinen varustus (sosiaalitilat, suihkut, wc:t ym). Oma tilansa tarvitaan tarpeiston valmistukseen, pukujen valmistukseen ja huoltoon, lavastuksen rakentamisessa puu-, metalli- ja maalaustöille sekä verhoukselle. Puutyöverstas toimii nykyisin kahdessa toimipisteessä ja teatteritalon verstaan sisäilmaongelmien vuoksi toiminta on keskitetty Saippua Centerissä sijaitsevaan verstas- ja varastotilaan. Myös verhoomo toimii tällä hetkellä sisäilmaongelmien vuoksi pukuvarastoon sijoitetussa väliaikaisessa tilassa.

Varastot

Varastotiloja tarvitaan yhteensä seitsemän (7). Oma tilansa huonekaluille, puvuille, tarpeistolle, peruukeille, valo-, ääni- ja pyrotekniikalle sekä teatterin arkistolle.

Kampaamo ja maskeeraamo

Kampaamolle ja maskeeraamolle pitää löytyä tilat hankittavien esitystilojen yhteydestä. Lisäksi tarvitaan tila jossa kampauksia sekä maskeerauksia suunnitellaan ja esityksiä varten tarvittavia peruukkeja tehdään ja huolletaan.

Muu henkilökunta

Tilan tarve on n. 20 henkilölle (mm. teatterin johto, taiteelliset suunnittelijat, tuotanto, talous, markkinointi, myyntipalvelu ja muu asiakaspalvelu). Tilojen yhteydessä pitäisi olla 2 kokoustilaa. Teatterin ja orkesterin yhteiselle lipunmyynnille tarvitaan tila johon asiakkailla on helppo pääsy. Lisäksi tarvitaan tila, jossa teatterin tekninen henkilökunta voi käyttää tietoteknisiä palveluita (mm. työvuorolistojen laadinta, Titania, Ess, Populus).

2. Toimintaohjelma ja aikataulu

Kulttuurilautakunnan tulisi päättää teatterin väistötilatarpeeseen pohjautuvasta toimintaohjelmasta ja esittää kaupunginhallitukselle tehtäväksi linjapäätöstä teatterin väistötilojen hankkimisesta. Kaupunginhallituksen linjauspäätöksen jälkeen Tilakeskus yhdessä Kulttuuriasiainkeskuksen kanssa kilpailuttaa väistötilat edellä kuvatun tarpeen mukaan.

Päätöksen jälkeen aloitetaan väistötiloissa esitettävän tuotannon ohjelmistosuunnittelu sekä neuvottelut yhteistyöproduktioista muiden teattereiden kanssa.

Toiminnan turvaamiseksi on teatterille hankittava käyttöön oma iso pakettiauto. Väistötiloihin muuttaminen ja muuton jälkeinen sujuva toiminta eri toimintapisteiden välillä edellyttää että teatterilla on käytössä oma iso pakettiauto.

Teatterin peruskorjaus/ajanmukaistaminen on suunniteltu alkavaksi tavoiteaikataulun mukaan vuonna 2014. Muutto väistötiloihin on tarkoituksenmukaisinta suunnitella siten, että ensimmäisenä siirretään varastotilat. Verstaiden ja väistötiloissa tapahtuvan esitystoiminnan harjoitusten siirtyminen tapahtuu siten kun se käyttöön saatavien väistötilojen mukaan mahdollista, viimeistään kuitenkin heti kevään 2014 ensi-iltojen jälkeen. Puuverstas toimii jo parhaillaan sisäilmaongelmien vuoksi pääosin teatteritalon ulkopuolella. Viimeisenä teatteritalosta siirtyy itse esitystoiminta ja esityksissä tarvittava tekninen kalusto. Tarkoituksen mukaista on ajoittaa aikataulu niin, että väistötiloihin muutto suoritetaan siten että teatterin henkilökunta voi lähteä kesälomalle 2014 normaalin aikataulun mukaisesti.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää kaupunginteatterin ajanmukaistamishankkeen aikaisen toimintaohjelman linjauksesta siten, että teatterin repertuaari toimii teatterin ”kotipesäksi” muodostettavassa tilassa ja sen lisäksi tehdään kerran näytäntökaudessa yksi iso tuotanto tarkoitukseen sopivassa isossa tilassa ja erikseen muutamia pieniä yhteistyötuotantoja.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle teatterin väistötilojen hankkimista kulttuurilautakunnan toimintalinjauksen mukaisesti niin, että ”kotipesä” ja isojen tuotantojen areena valmistellaan hankittavaksi kilpailutuksen kautta ja muut tilat kaupungin tiloista tai olemassa olevien sopimusten kautta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tiedKaupunginteatteri
tiedKeskushallinto, tilakeskus