Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta3322.02.201211

1998-2012 (064, 033, 113, 015)

Kirjasampo-palvelun evaluointi

Tiivistelmä:

Turun kaupunginkirjasto on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta 24 780 € siihen, että se voisi Kirjasammon ylläpitäjänä ja kehittäjänä osallistua evaluointihankkeen kustannuksiin.

Kultlk § 33

Palvelupäällikkö Kaisa Hypén:

Kaunokirjallisuusaiheinen, valtakunnallinen verkkopalvelu Kirjasampo julkistettiin Turun kirjamessuilla 30.9.2011. Palvelua on ollut kehittämässä useita toimijoita, ja sen ylläpidosta vastaavat tällä hetkellä Turun kaupunginkirjasto ja kirjastot.fi -toimitus. Palvelu on rakennettu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Kaunokirjallisuuden kuvailu on suhteellisen uusi ilmiö kirjastoissa, eikä vanhemman kaunokirjallisuuden systemaattista kuvailutyötä ole juuri tehty. Kirjasampo on kehitetty korjaamaan tätä puutetta, ja sen tavoitteena on kerätä kaunokirjallisuuteen liittyvää tietoa ja tietämystä yhteen järjestelmään ja palveluun.

Palvelu on toteutettu uudenlaisilla, semanttisen webin tekniikoilla. Tällaisia sovelluksia on kirjastoissa käytetty maailmanlaajuisestikin toistaiseksi vielä hyvin vähän.

On tärkeää, että palvelua, sen ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia evaluoidaan sekä arvioidaan, auttavatko uudet tekniikat palvelun käyttäjää löytämään tarvitsemansa tiedot entistä helpommin. Tarvitaan myös palautetta palvelusta ja siihen liittyviä kehitysideoita.

Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen laitoksella, professori Pertti Vakkarin ohjauksessa on vuoden 2012 alussa käynnistynyt nelivuotinen tutkimushanke Fiktiohaku rikastetuista kirjastojärjestelmistä, johon on saatu rahoitusta Memornet-tutkijakoulusta. Lisärahoitusta tarvitaan vielä mm. laite-, ohjelmisto- ja matkakuluihin. Turun kaupunginkirjasto on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta 24 780 € siihen, että se voisi Kirjasammon ylläpitäjänä ja kehittäjänä osallistua evaluointihankkeen kustannuksiin. Tällä summalla hankkeelle voitaisiin korvata nämä evaluoinnista koituvat kulut:

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Ehdotan edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että lautakunta valtuuttaa kaupunginkirjaston osallistumaan Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen laitoksella toteutettavan Kirjasammon evaluointihankkeen kustannuksiin 24.780 eurolla edellä esitetyn mukaisesti. Kulut maksetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tähän tarkoitukseen myöntämästä avustuksesta.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää valtuuttaa kaupunginkirjaston osallistumaan Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen laitoksella toteutettavan Kirjasammon evaluointihankkeen kustannuksiin 24.780 eurolla edellä esitetyn mukaisesti. Kulut maksetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tähän tarkoitukseen myöntämästä avustuksesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginkirjasto