Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta325.01.2012

14316-2011 (002, 015)

Lisäselvitys monikulttuurisesta liikuntailtapäiväkerho-hankkeesta

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan 14.12.2011 § 235, että tammikuun kokoukseen tuodaan lisäselvitys hankkeesta.

Kultlk § 3

Asia otettiin ylimääräisenä lautakunnan käsittelyyn.

Hankekoordinaattori Toni Ekroos:

Vastuutaho

Hankkeen päävastuullinen taho on Tampereen kaupunki. Hankkeen toteuttajina toimivat Tampereen kaupungin lisäksi Turun kaupunki, Tampereen Ilves, Turun nappulaliiga ja Turun palloseuran juniorijalkapallo ry /Sydän Pelissä.

Turun kaupungin EVIVA-hanke vastaa Turun kerhojen toiminnan koordinoinnista sekä niiden toiminnan ja talouden raportoinnista. Turun toiminnan suunnittelu tehdään työryhmässä, johon kuuluvat EVIVA-hankkeen lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori sekä edustajat Turun Nappulaliigasta, Turun Palloseuran juniorijalkapallo ry:stä ja Suomen Palloliiton Turun piiristä. EVIVA-hankkeen ohjausryhmä valvoo talouden toteutumista sekä toiminnan tavoitteiden saavuttamista.

Seurojen osallistuminen

Hanketta valmisteli työryhmän johon kuuluivat EVIVA-hankkeen lasten ja nuorten koordinaattori, Suomen palloliiton monikulttuurisuusasiantuntija sekä edustajat Tampereen kaupungin perusopetuksesta. Työryhmä valitsi Turun osalta mukaan Turun nappulaliigan ja Turun Palloseuran juniorijalkapallo ry:n /Sydän pelissä. Valinta tapahtui toiminnan laadun ja kattavuuden perusteella. Valitut seurat myös vastaavat Turun kerhojen käytännön järjestelyistä sekä kerho-ohjauksesta.

Turun nappulaliiga on vuodesta 1965 lähtien järjestänyt jalkapallon harraste- ja kilpatoimintaa 6-11-vuotiaille kattavasti ympäri Turkua, joten se on ikäryhmänsä ja alueellisesti suuntautuneen toimintansa kautta luonteva kumppani hankkeelle. Toiminnassa on vuosittain mukana noin 2000 lasta sekä noin 300 ohjaajaa ja toimihenkilöä.

TPS:n Sydän Pelissä on eri-ikäisille lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa, johon sisältyy myös yleistä yhteiskuntavastuuta liikunnan, lähinnä jalkapallon avulla. Sydän Pelissä -toiminnat saavat liikkeelle vuosittain noin 15.000 lasta. Yhteistyökumppaneina toimivat koulut, päiväkodit, kunnat ja kaupungit sekä monet muutkin tahot. Sydän Pelissä on valtakunnallisesti tunnettu toimintamalli, joka on saanut tunnustusta Nuori Suomi -järjestöltä ja Most Valuable Grassroots Event - palkinnon UEFA:lta. Toiminnan erityisenä tavoitteena on se, että jalkapallosta tulisi kaikkien yhteinen peli lasten taustoista riippumatta. Sydän Pelissä yrittää tavoittaa toiminnallaan erityisesti maahanmuuttajat sekä syrjäytymisvaarassa olevat lapset. Toimintaa ja koulutusta järjestetään kuitenkin tasapuolisesti erilaisille lapsiryhmille päiväkodeissa ja kouluissa ja juuri kokemus erityisryhmien sekä eri yhteistyötahojen kanssa työskentelystä tekee Sydän Pelissä – toiminnasta soveliaan kumppanin hankkeelle.

Toiminnan laajentuessa muiden seurojen mukaan tuloa harkitaan hankkeen ohjausryhmässä, varsinkin jos seuralla on erityisen vahva edustus tietyllä alueella tai tietyn kohderyhmän keskuudessa.

Toiminnan ja talouden seuranta sekä raportointi

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää hankkeelle seurannan. Hankkeen toteuttajat sitoutuvat antamaan hankkeen toteutumisesta tarvittavat tiedot. Projektin päätoteuttaja seuraa hankkeen toteutumista ja onnistumista. Päätoteuttaja raportoi toteutumisesta ELY-keskuksen pyytämällä tavalla.  

Tamperereen ja Turun kaupungit, Ilves, TPS ja TuNL vastaavat omalta osaltaan projektin kirjanpidosta ja avaavat kirjanpidossaan oman seurantatunnisteen (kustannuspaikka / projektinumeron), jonne projektin rahoitukset kirjataan ja joista ne ovat erikseen seurattavissa, raportoitavissa ja tarkastettavissa. Rahoittajien niin halutessa on osatoteuttajien velvollisuus päästää rahoittaja tarkastamaan projektia koskeva kirjanpito. Jokainen osatoteuttaja vastaa niistä rahoitusosuuksista, joita omaan toimintaansa projektibudjetista kohdistuu. Osatoteuttajat vastaavat omalta osaltaan rahoituksen väärin käytöstä ja siihen johtavasta takaisinperinnästä.

Kukin projektin osatoteuttaja vastaa itsenäisesti kaikista kuluista ja vahingoista, joita rahoituspäätöksen tai projektisuunnitelman noudattamatta jättämisestä mahdollisesti aiheutuu. Toteuttajat eivät vastaa muiden toteuttajien aiheuttamista vahingoista. Toteuttajalla on regressioikeus toista vahingon aiheuttanutta toteuttajaa kohtaan, mikäli toteuttaja on joutunut korvaamaan rahoittajalle toisen toteuttajan kustannuksia kustannusten hylkäämisen takaisinperinnän takia.

Päätoteuttajan pyydettäessä kaikki projektin osapuolet ovat velvollisia allekirjoittamaan projektin päätoteuttajalle lähettämänsä projektia koskevat talousraportoinnit ja vastaamaan omalta osaltaan projektin kirjanpidon oikeellisuudesta ja kustannusten tukikelpoisuudesta.

Osatoteuttajien raportointiin tulee pyydettäessä sisältöä kirjanpito-ote projektin kustannuksista raportointikaudelta, pidetyt kerhotapahtumat sekä pidettyjen kerhotuntien osallistujamäärät. Päätoteuttajan pyydettäessä osatoteuttajien tulee lähettää seurantatietojen ja väliraportteihin liittyvät tiedot ja muut pyydettävät tiedot päätoteuttajalle. Loppuraportointiin liittyvät tiedot tulee lähettää päätoteuttajalle viimeistään kuukautta ennen loppuraportin jättämisen eräpäivää tai päätoteuttajan erikseen mainitsemana päivänä.

EVIVA-hanke ohjausryhmä seuraa kaikkien sen piirissä toimivien alahankkeiden toimintaa ja EVIVA myös koostaa kaikkien alahankkeiden toiminta- ja talousraporteista tulokset ja esittää ne puolivuosittain kaupunginvaltuustolle ja – hallitukselle sekä tarvittaessa kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunnille talouden ja toiminnan raportoinnin yhteydessä.

Kerhojen osallistujat

Kerhot ovat kaikille avoimia eikä osallistumista rajata muiden harrastusten tai taustojen perusteella. Kerhot eivät toisaalta myöskään korvaa varsinaista urheiluharrastusta vaan ovat liikunnallista vapaa-ajan toimintaa, jolla vahvistetaan lasten ja nuorten sosiaalista turvaverkkoa ja rakennetaan edellytyksiä paitsi säännölliselle liikuntaharrastukselle niin myös maahanmuuttajien kotouttamiselle.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee lisäselvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hankekoordinaattori Toni Ekroos.

Jakelu

tiedEkroos Toni
tiedKyttä Maija
tiedLehtiö-Vainio Annina
tiedLuoma Riitta
tiedSinkkonen Arto
tiedVuorinen Piia