Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta2225.01.201221

955-2012 (113)

Turun filharmonisen orkesterin päävierailija

Tiivistelmä: -

Kultlk § 22

Intendentti Marja-Liisa Lieppinen:  

Turun filharmonisen orkesterin pitkäaikaisen päävierailijan Juha Kankaan kausi päättyi vuoden 2011 lopussa. Koska samanaikaisesti myös orkesterin taiteellinen johtaja oli vaihtumassa, kaupunginorkesteri halusi etsiä yhteistyössä uuden pääkapellimestarinsa kanssa niin ikään uutta päävierailijaa. Kaupunginorkesterin edustajat ja pääkapellimestari ovat nyt käyneet keskusteluja eri vaihtoehdoista. Näiden pohjalta nousi joukosta nuori, erittäin kovassa nousussa olevaa kansainvälistä uraansa tekevä Santtu-Matias Rouvali, yksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisista taiteilijoista. 

Santtu-Matias Rouvali aloitti orkesterinjohdon opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 2007 Leif Segerstamin johdolla. Hänen kapellimestarinuransa sai vahvan käynnistyksen syyskuussa 2009, jolloin hän johti pikahälytyksellä Radion sinfoniaorkesterin konsertin. Sen jälkeen Rouvali on johtanut RSO:n ohella muun muassa Tampere Filharmoniaa, Kymi Sinfoniettaa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Sinfonia Lahtea ja Residentie orkest Haagia. Kuluvalla kaudella Rouvali johtaa mm. Michigan’s Grand Rapids sinfoniaorkesteria, Birminghamin ja Tokion sinfoniaorkestereita ja Kööpenhaminan filharmonikoita. Lyömäsoittajana uransa aloittanut Rouvali on myös voittanut Eurovision Nuorten solistien Suomen karsinnan vuonna 2004 ja esiintynyt muun muassa Sinfonia Lahden, RSO:n ja Mikkelin kaupunginorkesterin solistina. Hän on Se ensemblen ja Uusi Filharmonian kapellimestari ja perustajajäsen. Syksystä 2011 lähtien Rouvali on toiminut lisäksi Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina.

Santtu Rouvali on nuoresta iästään huolimatta kapellimestarina erittäin arvostettu. Hänen johtamistyylinsä on poikkeuksellisen inspiroiva sekä yleisölle että muusikoille. Yhteistyö Santtu Rouvalin kanssa tuo toteutuessaan paljon näkyvyyttä ja uusia verkostoja alueellemme.  Maestro Leif Segerstamin kanssa tämä johtokaksikko täydentää toisiaan erinomaisella tavalla, ja antaa Turun filharmoniselle orkesterille erinomaiset puitteet taiteellisesti vieläkin haasteellisempiin ja korkeatasoisempiin suorituksiin.

Toimiessaan Turun filharmonisen orkesterin päävierailijana Santtu Rouvali johtaa Turussa 4-5 konserttia vuodessa. Lisäksi hän osallistuu konserttiviikoillaan sekä mahdollisuuksien mukaan orkesterin tiedotustilaisuuksiin ja edustustehtäviin, ja on taiteellisen johtajan ohella Turun kaupunginorkesterin keulakuva sekä imagon ja brändin luoja.

Päätöksen päävierailijan kiinnittämisestä tekee johtosäännön mukaan intendentti, mutta koska sopimus koskee yli budjettivuoden ulottuvaa kiinnitystä, päätöksen tekee lautakunta.

Ehdotan edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että

- kaupunginorkesterin intendentti valtuutetaan neuvottelemaan ja solmimaan kapellimestari Santtu Rouvalin kanssa sopimus, jolla Santtu Rouvali kiinnitetään 1.1.2013 alkaen Turun kaupunginorkesterin päävierailijaksi.

- Sopimus on voimassa 1.1.2013 – 31.12.2014. Osapuolet voivat yhteisellä sopimuksellaan jatkaa sopimusta tämän jälkeen vuoden kerrallaan.

- Sopimuksen voimassaoloaikana Santtu Rouvali johtaa kaupunginorkesterissa vuosittain 4-5 sinfoniakonserttia. Mahdolliset kiertueet ja levytykset sovitaan tapauskohtaisesti erikseen.

- Taiteelliselle johtajalle maksetaan esiintymisistä konserttikohtainen palkkio. Palkkion lisäksi maksetaan matka - ja majoituskulut.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää valtuuttaa kaupunginorkesterin intendentin neuvottelemaan ja solmimaan kapellimestari Santtu Rouvalin kanssa sopimus, jolla Santtu Rouvali kiinnitetään 1.1.2013 alkaen Turun kaupunginorkesterin päävierailijaksi ja,

että sopimus on voimassa 1.1.2013 – 31.12.2014. Osapuolet voivat yhteisellä sopimuksellaan jatkaa sopimusta tämän jälkeen vuoden kerrallaan ja,

että sopimuksen voimassaoloaikana Santtu Rouvali johtaa kaupunginorkesterissa vuosittain 4-5 sinfoniakonserttia. Mahdolliset kiertueet ja levytykset sovitaan tapauskohtaisesti erikseen ja,

että taiteelliselle johtajalle maksetaan esiintymisistä konserttikohtainen palkkio. Palkkion lisäksi maksetaan matka - ja majoituskulut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginorkesteri