Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus54621.11.201113
Kaupunginhallitus57705.12.201116
Kaupunginhallitus59912.12.20119
Kulttuurilautakunta1625.01.201214

11434-2010 (015, 14, 011)

Kaupunginteatterin yhtiöittämisen selvittäminen

Tiivistelmä:

Turun kaupunginteatterin yhtiöittämisen selvittäminen perustuu kaupunginvaltuus-ton päätöslauselmaan vuoden 2010 talousarviokäsittelyssä. Kaupunginhallituksen päätettäväksi esitetään linjausta kaupunginteatterin yhtiöittämisen jatkovalmisteluksi mm. siten, että Turun kaupunginteatterista muodostetaan yksityisoikeudellinen yhteisö perustamalla kaupungin kokonaan omistama voittoa tuottamaton osakeyhtiö ja että teatterin johtajaksi valitaan toimitusjohtaja, jonka alaisena toimii määräajaksi valittava taiteellinen johtaja ja että teatterin toimitilat jäävät kaupungin omistukseen.

Kh § 546

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 14.11.2011:

Turun kaupunginteatterin yhtiöittämisen selvittäminen perustuu kaupunginvaltuuston päätöslauselmaan vuoden 2010 talousarviokäsittelyssä. Asiassa tehtiin syksyllä 2010 esiselvitys, jonka pohjalta hallintomallin uudistamisen toteutusta selvitettiin työryhmätyönä. Jäljempänä oleva linjausesitys perustuu jatkotyöryhmän 2.9.2011 jättämään raporttiin ja asian käsittelyyn eri toimielimissä.

Teatteriuudistuksen toteutusta selvitettiin teatterin nykyisen toiminnan, toimintaympäristön ja talouden pohjalta kiinnittäen huomiota myös teatterin johtamiseen ja henkilökunnan asemaan liittyviin tekijöihin.

Jatkotyöryhmän työn lähtökohdat olivat Turun kaupunginteatterin toiminnan säilyminen yksikkönä, jota ohjaavat sisällölliset päämäärät, valtionosuuksien turvaaminen, taiteen ja talouden tasapainon löytyminen, työnjakojen määrittely ja selkiyttäminen ja henkilöstön aseman turvaaminen muutoksen yhteydessä sekä tilakysymyksen ratkaiseminen. Lisäksi työryhmätyössä otettiin huomioon teatteritoiminnan omaleimaisuus kuten ohjelmistosuunnittelun kesto ja teatterinjohtajan toimikausi.

Asiaa on käsitelty kaupunginteatterin työpaikkakokouksissa 19.8.2011 ja 2.11.2011. Kulttuuritoimen yhteistoimintaryhmän kokouksessa asia on ollut esillä 4.11.2011 ja kaupunginhallituksen 7.11.2011 kokouksessa iltakouluasiana. Kaupungin yhteistyötoimikunta käsitteli asiaa 17.11.2011.

Jatkovalmistelun linjaukset ovat:

Päätös valmistelun jatkamisesta yhtiömallin pohjalta tulisi aloittaa mahdollisimman nopeasti ottaen huomioon ohjelmistosuunnittelun pitkäkestoisuuden, teatterinjohtajan toimikauden sekä teatterin peruskorjauksen. Päätökseen tulee sisältyä liiketoimintasuunnitelman laatiminen ja ratkaisu johtamismallista toimintamallista riippumatta.

Oheismateriaali 1Jatkotyöryhmän raportti 2.9.2011

Oheismateriaali 2Kulttuuritoimen yt-ryhmän kokouspöytäkirja 4.11.2011

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunginteatterin yhtiöittämisen valmistelua jatketaan ja että

jatkovalmistelun linjauksina päätetään seuraavaa:

- Turun kaupunginteatterista muodostetaan yksityisoikeudellinen yhteisö,

- perustetaan kaupungin kokonaan omistama voittoa tuottamaton osakeyhtiö,

- teatterin toimitilat jäävät kokonaan kaupungin omistukseen,

- teatteri toimii kaupungin vuokralaisena peruskorjatuissa tiloissa,

- henkilöstön siirtymisen edellyttämistä toimenpiteistä päätetään erikseen aiemmin hyväksyttyjen liikkeenluovutusta koskevien periaatteiden mukaisesti yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa,

- teatterin johtajaksi valitaan toimitusjohtaja ja hänen alaisenaan toimii määräajaksi valittava taiteellinen johtaja,

- kaupunki määrittää teatteriyhtiön toiminnan omistajaohjauksen ja rahoituksen periaatteet, rakenteen sekä tason,

- opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen jatkuminen varmistetaan ennen päätösten tekemistä ja,

- jatkovalmistelussa selvitetään muiden taidelaitosten toiminnan siirtäminen perustettavaan yhtiöön.

PäätösAsia pantiin pöydälle Rinteen Elon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 577

Pöydältä 21.11.2011 § 546

PäätösAsia pantiin pöydälle Elon Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen pöydällepanoa äänestettiin asian palauttamisesta. Palautusehdotus hylättiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Leppä, Laaksonen, Sarlund ja Arve.

Artesolan Hovirinnan kannattamana tekemän palautusehdotuksen, että asia palautetaan uuteen valmisteluun ja pyydetään kulttuurilautakunnan lausunto, puolesta äänestivät lisäksi Eklund, Lundahn ja Elo.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kh § 599

Pöydältä 5.12.2011 § 577

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kultlk § 16

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedoksi.

PäätösKulttuurilautakunta merkitsi kaupunginhallituksen päätöksen tiedoksi ja totesi,

että Kaupunginteatteri toimii kulttuurilautakunnan alaisuudessa ja siksi kulttuurilautakuntaa olisi tullut informoida valmistelun kuluessa ennen esityksen tekemistä kaupunginhallitukselle. Lautakuntaa tulee informoida jatkovalmistelun kuluessa.

Kulttuurilautakunnan mielestä Turun kaupunginteatteria tulee kehittää mahdollisimman korkeaan taiteelliseen tasoon pyrkivänä teatterina, jolla on riittävä oma henkilökunta ja muut toimintaedellytykset. Teatterin hallintomallin on palveltava tätä päämäärää.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus