Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta425.01.201212

828-2012 (010, 015)

Selvitys hankkeiden hyväksymisestä EVIVA-ohjelmaan

Tiivistelmä:

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimen koordinoima hyvinvointihanke EVIVA vuosille 2011-2015 on nyt edennyt Raunistula-Runosmäen pilottialueella vaiheeseen, jossa varsinaista toimintaa lähdetään käynnistämään. Ensi vaiheessa hankkeeseen haetaan kaupungin eri hallintokuntien yhteistyöllä toteutettavia alahankkeita, joihin kutsutaan tarvittaessa kumppaneita kolmannen sektorin puolelta. Hankkeiden hyväksymisperiaatteet on muodostettu pilottivaiheen tarpeita varten ja pilottivaiheen aikaisten kokemusten perusteella periaatteita muokataan tarpeen mukaan edelleen ja hankkeen aikana niistä muodostetaan vakiintuneita käytäntöjä.

Kultlk § 4

Eviva-koordinaattori Toni Ekroos:

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimen koordinoima hyvinvointihanke EVIVA vuosille 2011–2015 on nyt edennyt Raunistula-Runosmäen pilottialueella vaiheeseen, jossa varsinaista toimintaa lähdetään käynnistämään. Ensi vaiheessa hankkeeseen haetaan kaupungin eri hallintokuntien yhteistyöllä toteutettavia alahankkeita, joihin kutsutaan tarvittaessa kumppaneita kolmannen sektorin puolelta. Raunistula-Runosmäen pilottialueen alahankkeet etenevät siis ensin hallintokuntavetoisesti; toteutettavat alahankkeet vastaavat hallintokuntien omassa palvelurakenteessaan tunnistamiin puutteisiin ja asukkaiden osallistamisessa ilmikäyneisiin palvelutarpeisiin, myös toteutus- ja organisointivastuu jää tässä vaiheessa hallintokunnille. Niiltä osin kuin EVIVA näkee tarpeelliseksi mukaan otetaan myös kolmannen sektorin toimijoiden hankkeita.  

Seuraavassa esitetyt hankkeiden hyväksymisperiaatteet on muodostettu pilottivaiheen tarpeita varten ja pilottivaiheen aikaisten kokemusten perusteella periaatteita muokataan tarpeen mukaan edelleen ja hankkeen aikana niistä muodostetaan vakiintuneita käytäntöjä.

Hallintokuntien osallistuminen

Raunistula-Runosmäen pilottialueella ensimmäisenä käynnistetään alahankkeita, joiden päävastuutahona toimii jokin vapaa-ajan hallintokunnista. Käynnistettävät alahankkeet valitaan EVIVAn luomien kriteerin mukaan; miten ne vastaavat alueen tarpeeseen, tavoittavat kohderyhmän, mitä aktivointikeinoja käytetään, mitkä ovat alahankkeiden hyvinvointivaikutukset ja miten toiminnan jatkuvuus varmistetaan.

Runosmäki-Raunistulan alueella toimiville kaupungin tahoille järjestettiin 12.1.2012 työpaja, jossa ideoitiin ja kehiteltiin alahankkeita, jotka vastaavat asetettuja kriteereitä ja tavoitteita. Hallintokuntien hanke-ehdotukset käsiteltiin EVIVAn työvaliokunnassa 17.1.2012 ja jatkovalmisteluun hyväksyttyjä ehdotuksia lähdettiin kehittelemään eteenpäin EVIVA-koordinaattoreiden ja alahankkeiden edustajien yhteistyönä.

Kolmannen sektorin osallistuminen

Kolmannen sektorin toimijat voivat pilottivaiheessa osallistua EVIVA-hankkeeseen kahdella eri tavalla. Ensinnäkin kolmannen sektorin toimijoiden on mahdollista hakea kumppaniksi hallintokuntien vetämiin alahankkeisiin. Toiseksi kolmannen sektorin toimijat voivat tarjota omia ehdotuksiaan niille kohderyhmille ja niihin tarpeisiin, joihin ei hallintokuntien alahankkeilla ole kyetty vastaamaan. Kolmannen sektorin toimijoille järjestetään tilaisuus, jossa kumppani- ja ehdotushaku avataan keskiviikkona 15.2.

Kolmannen sektorin toimijat voivat tilaisuuden jälkeen jättää alahanke-ehdotuksia, joita EVIVA-koordinaattorit arvioivat. Edellytyksenä on, että alahankkeen toteuttajaksi nimetään jokin vapaa-ajan hallintokunnista ja ehdotus täyttää myös muut edellä mainitut EVIVA-kriteerit. Kriteerit täyttävien ehdotusten osalta EVIVA-koordinaattorit lähtevät neuvottelemaan alahankkeiden toteutuksesta hallintokuntien edustajien kanssa. Hanke-ehdotukset hyväksytään EVIVAn työvaliokunnassa.

Kolmannen sektorin toimijoiden valitsemisen lähtökohtana on läpinäkyvyys ja toimijoiden tasapuolinen kohtelu ja yhtäläinen mahdollisuus päästä mukaan EVIVA-hankkeeseen. Tavoitteena on hakea yhdessä tapoja reagoida joustavasti kohderyhmien alueellisiin palvelutarpeisiin.

Hankkeiden rahoitus

EVIVA-ohjelmaan valittavat alahankkeet rahoitetaan pääsääntöisesti EVIVA-rahoituksella. Kulttuurijohtaja tekee päätökset hankkeiden rahoituksesta 20 000 euroon asti. Päätökset yli 20 000 euroa kustantavista sekä kulloisenkin budjettivuoden ylittävistä hankkeista tuodaan kulttuurilautakunnalle. Kaikki hankkeet käsitellään Evivan työvaliokunnassa, jonne koordinaattorit valmistelevat ne. Työvaliokunnassa käydyn keskustelun jälkeen hankkeet etenevät joko päätöksentekoon tai jatkovalmisteluun.

Hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmä ja ikäkaaren mukaiset alatyöryhmät

Hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmä toimii EVIVA ohjelmakokonaisuuden ohjausryhmänä ja poikkihallinnollisena tavoitteiden linjaajana. Hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alle on nimitetty ikäryhmittäiset työryhmät, joiden kanssa yhteistyössä EVIVA-koordinaattorit toimivat. Ikäkaaren mukaisissa työryhmissä suunnitellaan poikkihallinnollista ja alueellista toimintaa.

Kukin koordinaattori vastaa oman ikäryhmänsä toiminnan suunnittelusta, toteutuksesta ja raportoinnista hankeen työvaliokunnalle, johon kuuluu kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoasiankeskuksen johtajat. Työvaliokunta raportoi edelleen hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmälle ja tarvittaessa vapaa-ajan sektoreiden lautakunnille sekä kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusLautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin Mäen Anderssonin kannattamana tekemästä lisäysesityksestä päätökseen, että

Kulttuurilautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että hankkeen toteutuksen läpinäkyvyyden ja hallinnollisen demokraattisuuden takaamiseksi

1)    hanketta ohjaamaan muodostetaan kaupunginvaltuuston poliittisia voimasuhteita vastaava ohjausryhmä, jonka jäsenet valitaan kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunnan jäsenistä;

2)    hankkeen toimintamäärärahat myöntää aina avoimen hakuprosessin perusteella kohdassa 1) mainittu ohjausryhmä.

Lisäysesitys hylättiin äänin 10-2. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä lisäysesityksen hylkäämisen puolesta äänestivät Perho, Engdahl, Kossila, Pätäri, Sarelius, Soukkanen, Viikari, Välke, Vörlund-Wallenius ja Huuhtanen.

Jakelu

tiedEkroos Toni
tiedKyttä Maija
tiedLehtiö-Vainio Annina
tiedLuoma Riitta
tiedSinkkonen Arto
tiedVuorinen Piia