Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta23514.12.201123

14316-2011 (002, 015)

Monikulttuurinen liikuntailtapäiväkerho - hanke

Tiivistelmä:

Turun vapaa-ajan hallintokuntien EVIVA-hanke on valmistellut yhdessä Tampereen kaupungin ja Suomen Palloliiton kanssa Monikulttuurinen IP-kerho-projektin vuosille 2011-2013, joka on saanut myönteisen tukipäätöksen Opetus- ja kulttuuriministeriön kotouttamisavustusohjelmasta. Hankkeen puitteissa paikalliset urheiluseurat järjestävät koulujen yhteydessä liikunnallisia kerho-ja maahanmuuttajavaltaisilla alueilla. Turussa tavoitteena on liikuttaa viikoittain noin 1 000 lasta kerhotoiminnan avulla. Toiminnan ydinideana on saada lapset innostumaan liikunnallisesta elämäntavasta sekä saada maahanmuuttajataustaiset ja kantaväestön lapset vuorovaikutukselliseen toimintaan. Toiminnan käynnistämisessä on käytetty hyväksi EVIVA-hankkeen tekemiä taustaselvityksiä sekä hyvinvointiprofiileja ja yhteistyöseurat ovat sitoutuneet toteuttamaan EVIVAn toimintakriteerejä.

Kultlk § 235

Hankekoordinaattori Toni Ekroos:

Taustaa

Suomi on väestöllisesti monimuotoisempi kuin koskaan aiemmin. Suomen ulkomaalaisväestö on viimeisen 20 vuoden aikana yli seitsenkertaistunut. 

Maahanmuuttajien sopeutumisesta on muodostunut merkittävä yhteiskunnallinen kysymys. Liikuntaa ja urheilua pidetään yhtenä käyttökelpoisimpana tapana edistää kotoutumista. Lisäksi liikunta ja urheilu edistävät suvaitsevuutta ja kulttuurien välistä ymmärrystä sekä ehkäisee rasismia.

Syrjäytyneestä nuoresta on laskettu aiheutuvan jopa 1.2 miljoonan euron kustannukset yhteiskunnalla hänen elinkaarensa aikana. Osallistuminen säännölliseen harrastustoimintaan parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia, kannustaa ihmisiä luomaan suhteita yhteisöönsä ja tarjoaa positiivisia roolimalleja lapsille ja nuorille.

Tärkeimpiä syitä maahanmuuttajien liikunnan harrastamiselle on sosiaalisten suhteiden luominen/ylläpitäminen, terveyden ja kunnon kohottaminen sekä kilpailu. Hankkeen yksi keskeisimmistä tavoitteista onkin osallistumiskynnyksen madaltaminen maahanmuuttajien mukaan saamiseksi suomalaisiin urheiluseuroihin. Liikunnalla on tutkitusti positiivinen vaikutus maahanmuuttajien kotoutumiselle, mutta se edellyttää monikulttuurisia liikuntaryhmiä.

Toiminta-ajatus

Monikulttuurisen liikuntailtapäiväkerho - hankkeen toiminta-ajatuksena on järjestää monikulttuuristen alueiden ala- ja yläkouluilla kaikille avointa liikuntapainotteista kerhotoimintaa.

Osallistuminen kerhoihin on maksutonta, jotta osallistumisen kynnys on mahdollisimman matala. Kerhoissa harrastetaan pääasiassa jalkapalloa, mutta myös monipuolista liikuntaa. Jalkapallo on maahanmuuttajien parissa harrastetuin lajimuoto. Arviolta 95 % järjestäytyneessä urheilutoiminnassa mukana olevista maahanmuuttajista pelaa jalkapalloa.

Järjestävät seurat toimivat läheisessä yhteistyössä koulujen henkilökunnan kanssa. Kerhojen lapsilla ja nuorilla on myös kynnyksetön siirtyminen halutessaan seurojen normaaliin joukkuetoimintaan.

Hanke toteutetaan monikulttuuristen koulujen, kaupunkien ja urheiluseurojen tiiviissä poikkihallinnollisessa yhteistyössä.

Toiminnan tavoitteet:

Hankkeen tarkoituksena on hyödyntää ja kehittää kaupungin, koulujen ja seurojen yhteistyömahdollisuuksia maahanmuuttajalasten ja nuorten liikuttamisessa. Hankkeen myötä on mahdollisuus rakentaa, vahvistaa ja innovoida koulujen ja urheiluseurojen jokapäiväistä yhteistyötä.

Toiminnan ydinideana on saada lapset innostumaan liikunnallisesta elämäntavasta sekä saada maahanmuuttajataustan ja kantaväestön lapset vuorovaikutukselliseen toimintaan.

Monikulttuurinen liikuntailtapäiväkerho toteuttaa näin osaltaan EVIVAn tavoitetta nostaa aktiivisesti vapaa-aikaansa viettävien kaupunkilaisten lukumäärää vuosien 2011-2015 aikana 10.000 hengellä ja tämän myötä leikata kasvussa olevaa tarvetta korjaaviin palveluihin.

Toiminnan organisointi ja sisältö

Tampereen kaupunki vastaa ja hallinnoi monikulttuurinen liikuntailtapäiväkerho - hanketta. Tampereen ja Turun kaupunki järjestävät jalkapallokerhotoimintaa monikulttuurisilla kouluilla. Kerhotoiminnan suunnittelu ja käytännön järjestäminen tapahtuvat yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen ja Suomen Palloliiton kanssa. Turun kaupungin yhteistyöseurat ovat Turun Palloseura ja Turun Nappulaliiga

Tampereen ja Turun kaupungin yhteistyöseurat palkkaavat henkilöitä ohjaamaan ja kehittämään seuran monikulttuurista liikuntakerhotoimintaa. Urheiluseurojen palkkaamat työntekijät toimivat sekä kerhojen ohjaajina että yhteistyöhenkilöinä kouluihin. Seura on kerho-ohjaajien työnantaja ja vastaa työnantajan velvoitteista. Turun kaupunki laskuttaa Tampereen kaupunkia kuukausittain sopimuksen mukaisesti. Ilves laskuttaa Tampereen kaupunkia ja TPS/Turun Nappulaliiga laskuttaa Turun kaupunkia sopimuksen mukaisesti.

EVIVA- hankkeen laatiman alueellisen hyvinvointiprofiilin avulla jalkapallo- ja liikuntasisältöiset kotouttamistoimenpiteet suunnataan Turussa niille alueille, joissa palvelujen tarve on suurin. Yhteistyöseurat sitoutetaan jo suunnitteluvaiheessa toteuttamaan toimintaa pitkäjänteisesti yhdessä kaupungin ja alueen asukkaiden kanssa. Seurojen kanssa lähdetään rakentamaan toimintamalleja, jotka korostavat erityisesti halutun kohderyhmän tavoittamista, asukkaiden osallistamista sekä kohderyhmän sitouttamista toimintaan.

Tavoitteena on luoda alueen nuorille harrastuspolku, jossa kerhoista luodaan ohjattu reitti seurojen oman harrastustoiminnan piiriin. Harrastuspolku tukee säännöllisen ja pitkä-kestoisen harrastuksen syntymistä, jossa korostuu myös OKM:n kehittämisohjelma 2010:16:n tavoitteiden mukainen kantaväestön ja maahanmuuttajien välinen vahva vuorovaikutus.

EVIVA- hanke tarjoaa tutkimustiedon ja vapaa-ajanhallintokuntien asiantuntijapanoksen sekä yhteistyön koordinoinnin seurojen ja asukkaiden välillä. EVIVA toimii myös linkkinä Turun kaupungin opetuspalvelukeskuksen ja sosiaali- ja terveystoimen suuntaan. Turkulaiset lajiseurat taas järjestävät käytännön toiminnan jalkapallokerhojen muodossa maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille.

Kerhotoimintaa järjestetään monikulttuurisilla ala-asteen kouluilla mm. Varissuolla, Halisissa, Pansiossa, Lausteella, Nummessa ja Runosmäessä.

Hanke tuotetaan jo olemassa olevilla ”best practice” malleilla. Mallit pohjautuvat Tampereen ja Turun kaupungin järjestämien iltapäiväkerhojen ja Suomen Palloliiton liikuntakerhotoimintojen rakenteiden pohjalle.

Toiminnan kustannukset

Turun kaupungin omarahoitusosuus on vuosille 2011-2013 suunnitelman mukaisesti 35 000 €. OKM:n avustus kattaa 70 % toiminnan kustannuksista ollen vuosien 2011-2013 välillä 210 000 €. Turun osuus tälle ajalle omarahoitusosuus mukaan lukien on noin 127 000 €. Tällä rahalla järjestetään 40 viikkotuntia kerho-ohjausta, hankitaan tarvittavat välineet sekä maksetaan yhteistyöseuralle korvaus toiminnan koordinoinnista (¼ työaika). Kustannusten tarkempi erittely sekä jakautuminen eri vuosille selviää liitteenä olevasta budjetista.  

Liite 1Monikulttuurinen liikuntailtapäiväkerho, budjetti 2011-2013

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää varata Monikulttuurinen liikuntailtapäiväkerho – projektille omarahoitusosuutta vuodelle 2011 5 000 €, vuodelle 2012 15 000 € ja vuodelle 2013 15 000 €. Omarahoitusosuus maksetaan EVIVA-hankkeeseen varatusta määrärahasta.

PäätösEsittelijän muutetun ehdotuksen mukaisesti.

Lisäksi kulttuurilautakunta päätti, että lautakunnan tammikuun kokoukseen tuodaan lisäselvitys hankkeesta keskustelun mukaisesti sekä yleisinfo EVIVA:sta ja toimintasuunnitelma ja,

että lautakunnan tammikuun kokoukseen tuodaan yleiset periaatteet koskien

EVIVA-hankkeeseen sisältyviä alahankkeita ja,

valtuuttaa kulttuurijohtajan tekemään alahankkeen asettamispäätöksen kaupungin ohjeiden mukaisesti.


Liitteet:

Kultlk § 235
Liite 1:Monikulttuurinen liikuntailtapäiväkerho, budjetti 2011-2013