Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta22814.12.201116

14054-2011 (526, 042)

Merkkivuosi 1812

Tiivistelmä: -

Kultlk § 228

Vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen ja kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari 7.12.2011:

Turussa juhlitaan vuonna 2012 merkittävää eurooppalaista tapahtumaa. Elokuun lopulla 1812 Venäjän keisari Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssi Kaarle Juhana (Bernadotte) tapasivat Turussa, ns. Maaherran virkatalossa nykyisen pääkirjaston korttelissa. Neuvottelujen lopputulos merkitsi käännekohtaa Ruotsin ulkopolitiikalle. Venäjällä odotettiin Napoleonin hyökkäystä, mikä oli yksi syy Aleksanteri I:n päätöksen siirtää pääkaupunki Helsinkiin.

Turun kaupunginkirjasto ja museokeskus yhteistyökumppaneineen juhlistavat merkkivuotta.

Museokeskus liittää Kuukauden esine -sarjaansa Turun kaupunginkirjaston tiloissa teemaksi Merkkivuosi 1812. Kuukausittain esitellään kuvin ja esinein mm. kaupunkikuvaa, tapahtumia, henkilöitä ja tapakulttuuria merkkivuoden vaiheilta. Kuukauden aihepiiriin liittyvä esine (ryhmä) julkaistaan joka kuukauden ensimmäinen maanantai ja tähän liittyy seuraavana päivänä kirjaston luentotilassa järjestettävä lyhyt esittelyluento klo 16 (huom. poikkeus vapunpäivän johdosta).

Pääkirjastokortteli toimii merkkivuoden tapahtumapaikkana elokuussa 2012, jolloin pääkirjastossa on Kansallisarkiston ja kirjaston yhteistyönä toteuttama näyttely. Näyttelyyn liittyy tapahtumakokonaisuus kutsuvieraille ja suurelle yleisölle 24.-25.8. Merkkivuoden 1812 tapahtumista vastaa järjestelytoimikunta, jonka puheenjohtajana toimii Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva ja jossa on myös Turun kaupungin keskushallinnon sekä museokeskuksen ja kirjaston edustus.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä asian tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.