Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta21116.11.201118

13111-2011 (061)

Viisioktaavisen marimban hankinta kaupunginorkesterille (muutos käyttöomaisuuden hankintoihin 2011)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 211

Intendentti Marja-Liisa Lieppinen:

Kaupunginorkesterille on hankittu osana sen taiteellista kehittämistä omia instrumentteja, jotta varmistetaan soitinsektioiden mahdollisimman yhteensopiva sointi ja korkeatasoinen lopputulos. Orkesteri omistaa mm. kaikki käytössä olevat lyömäsoittimet.

Nykysäveltäjät yhä enenevässä määrin käyttävät teoksissaan viisioktaavista marimbaa, jollainen Turun filharmoniselle orkesterillekin on tarpeen mukaan teoskohtaisesti jouduttu vuokraamaan eri orkestereista. Seuraavan kerran tällainen vuokraus on realisoitumassa 1.12. konsertissa, jonne tarvittava instrumentti saatiin vuokrattua Kansallisoopperasta.

Koska tarve lisääntyy kaikilla orkestereilla yhtä lailla, vuokraaminen eli soittimen vapaana olo aina tarvittavana ajankohtana käy yhä vaikeammaksi. Vuokrauksesta sekä kuljetuksesta syntyy myös aina huomattavia kustannuksia - etenkin jos soitinta tarvitsee välillä kuljettaa omistavan organisaation esitykseen. Soittimen omistaminen on myös perusteltua siksi, että kun sitä tarvitaan, pitäisi muusikoiden voida harjoitella soittimella hyvissä ajoin ennen ko. konserttiviikkoa, eikä vuokrasoitinta aina ole näin pitkälle periodille mahdollista saada. Lisäksi oma instrumentti mahdollistaa vuokraustoiminnan esimerkiksi alueemme musiikkioppilaitoksille ja festivaaleille.  

Viisioktaavinen marimba on erikoissoitin, jonka pitää täyttää erittäin tarkat laatuvaatimukset sekä teknisesti että taiteellisesti. Sekä rakenteen että soinnin on oltava ensiluokkaiset. Kaupunginorkesteri on tehnyt selvityksen hankintapaikasta ja se olisi amerikkalainen Marimba One.

Viisioktaavisen marimban hankintahinta on noin 12.000 € sekä tullaus, minkä lisäksi tulee rahtimaksu, yhteensä noin 15.000 €.

Konserttitalon salin lavan valaistuksen ajanmukaistamiseen on käyttötalouden investointisuunnitelmassa varattu 15.000 euroa. Määrärahaa ei ole tarvetta käyttää suunnitellusti. Em. selvityksen perusteella on syytä muuttaa määrärahan käyttötarkoitusta sekä päättää hankinnasta.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää muuttaa 15.12.2010 § 233 vahvistettua käyttöomaisuuden hankintasuunnitelmaa niin, että konserttisalin lavan valaistuksen uudistamiseen varattu 15.000 euroa käytetään viisioktaavisen marimban hankintaan ja

että kulttuurilautakunta edelleen päättää, että marimba hankitaan hintaan 15.000 euroa (alv 0) sisältäen tullauksen ja rahdin. Kustannukset suoritetaan tarkoitukseen varatuista käyttöomaisuuden hankintamenoista.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää, että pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginorkesteri
tiedAaltonen Mirja
tiedAndersson Anneli
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedÖsterholm Pirkko