Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta19616.11.20114

12889-2011 (011, 041)

Kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 -jatko

Tiivistelmä: -

Kultlk § 196

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

Kulttuurilautakunta sitoutui vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden toteuttamiseen monella eri tavalla. Kulttuuriasiainkeskuksen tulosalueet ovat olleet päävastuullisia 11 kulttuuripääkaupunkihankkeesta ja sen lisäksi mukaan toteuttajatahoina lukuisissa hankkeissa. Huomattava osa hankkeiden kustannuksista on katettu ulkoisilla tuloilla. Tämä ulkoinen rahoitus jää vuonna 2012 pois ja se luo omat paineensa uudelle ulkoisen rahoituksen hankinnalle.

Selvää on kuitenkin, että vuosi 2011 ohjelmineen ja rahoituspohjineen on ollut kulttuurille ainutlaatuinen vuosi, eikä samoihin volyymeihin päästä enää tämän jälkeen, erityisesti koskien vuoden 2011 erityishankkeita.

Vuonna 2011 kulttuurin pariin on hakeutunut paljon ensikertaisia kävijöitä ja kulttuuripalvelujen käyttö on Turussa ollut 2011-säätiön tutkimusten mukaan huomattavasti korkeammalla tasolla kuin valtakunnallinen keskitaso.

Kulttuurin merkitys ihmisen hyvinvoinnille on ollut kulttuuripääkaupunkivuoden yksi kolmesta pääteemasta ja siihen liittyen on toteutettu monia merkittäviä hankkeita. Tietoisuus kulttuurin merkityksestä hyvinvoinnille on noussut merkittävästi vuoden aikana.

Kulttuuripalvelujen käyttöasteen ylläpitäminen ja kasvattaminen sekä kulttuurin merkitys hyvinvoinnille ovat pääteemoja, joita kulttuuriasiainkeskus tulee työstämään edelleen vuoden 2011 jälkeen. Näiden pääteemojen alle sijoittuu useita toimenpidekokonaisuuksia ja teemoja, jotka ylläpitävät kulttuuripääkaupunkivuoden jatkuvuutta Turussa

Kulttuurilautakunta on talousarvioesityksessään sitoutunut osaltaan pitämään yllä kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 saavutettuja tavoitteita sekä jatkamaan ja kehittämään niitä edelleen.

Tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa:

- markkinointiin panostaminen niin että kulttuuripalveluiden käyttöaste kasvaa ja että asiakkaille tulee tietoon se, että erinomainen kulttuuritarjonta Turussa jatkuu ja että kulttuuri tekee hyvää vuoden 2011 jälkeenkin, kulttuuri on osana ihmisten arkea ja juhlaa

- vapaan kentän avustusten korottaminen 120.000 eurolla vuodelle 2012

- yhteistyöhankkeiden painottaminen avustusten jaossa

- kulttuuripääkaupunkivuoden mukanaan tuomien uusien toimintatapojen jatkaminen sekä taiteellisen tason säilyttäminen ja odotuksiin vastaaminen:

- hyvinvointivaikutusten merkityksen korostaminen,

- saavutettavuuden lisääminen,

- kansainvälisyyden kehittäminen,

- yleisöyhteistyön vahvistaminen,

- verkostomaisen toimintatavan ylläpitäminen ja kehittäminen sekä

- kansalaisten kohtaamispaikkojen vahvistaminen (kulttuuri tulee luo)

- taiteenalakohtaisten neuvottelukuntien hyödyntäminen ja kehittäminen edelleen uusien yhteistyöverkostojen ylläpitäjänä

- EVIVANn (Ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika –hanke) keskeinen rooli hyvinvointihankkeiden jatkuvuudelle ja vapaa-ajallaan aktiivisten kaupunkilaisten määrän lisäämisessä 10.000:lla vuoteen 2015 loppuun mennessä

Tämän lisäksi kulttuurilautakunta ehdotti 14.9.2011 § 157 seuraavia toimenpiteitä muille toimijoille toteutettavaksi yhteistyössä kaupunkitasolla.

- kulttuurin pitäminen mukana kaikessa kaupungin markkinoinnissa, erityisesti matkailumarkkinoinnissa

- Logomon taiteilijoiden työtilojen pystyvyys ja Logomon muu käyttö luovan talouden kehittämisen yhtenä moottorina kaupungissa

- Myönteinen suhtautuminen matalan kynnyksen tapahtumien ja festivaalien järjestämiseen esim lupaprosessia varten luotavalla ”Yhden luukun periaatteella”

- Teatterin ja konserttitalon peruskorjauksen eteneminen

- Fortuna-korttelin tapahtumatoiminnan jatkuminen

- Vanhan Suurtorin kehittäminen luovan talouden ja kansalaisille avoimen kulttuurin foorumina

Kulttuurilautakunnan talousarvio ja käyttösuunnitelma (SPS ja SPTS:t) vuodelle 2012 sisältävät lisäksi monia toimenpiteitä kulttuuripääkaupunkivuoden jatkuvuuden turvaamiseksi.  Merkittävimpiä tulosalueiden hankkeita ovat Filharmonisen orkesterin Sävelsilta-hankeen jatko; kaupunginkirjaston ohjelmatarjonnan jatkaminen, Museokeskuksen näyttelytoiminnan kehittäminen ja teatterin sitoutuminen kansainvälisen toiminnan jatkumiseen.

Turku 2011-säätiön perustama työryhmä työstää parhaillaan toimenpide-ehdotuskokonaisuutta kulttuuripääkaupunkihankeen yhteydessä tehdyn kehitystyön turvaamiseksi. Ryhmän puheenjohtaja on valtion taidemuseon ylijohtaja Risto Ruohonen ja se luovuttaa työnsä tuloksen edelleen joulukuun alussa.

EhdotusKulttuurilautakunta kuulee tulosalueiden suulliset esittelyt kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeista ja käy sen pohjalta keskustelun tulevaisuuden näkymistä ja kulttuuripääkaupunkityön edelleen kehittämisestä ja lähettää näkemyksensä Turku 2011-säätiön jatkotyöryhmän käyttöön.

PäätösKulttuurilautakunta hyväksyi ehdotuksen siten täydennettynä, että toimenpideluetteloon lisätään

- elokuvateatteri- ja elävän kuvan tilanteen pysyvä ratkaiseminen Turussa,

- kulttuurin saavutettavuus ("kulttuurikaveritoiminta"), toiminnan jatkaminen, tukeminen ja toiminnan ylläpitäjätahojen löytäminen sekä

- Tuli on irti! -näyttelyn olennaisten osien, kuten Turun paloa kuvaavan Tuliteatterin, jatkon turvaaminen osana laajempaa Turun historiaa kuvaavaa näyttelyä, jollaista Turulla ei tällä hetkellä ole.

Jakelu

tiedSaukkolin Jukka
tiedTölkkö Seija


Liitteet:

Kultlk § 196
Liite 1:Museokeskuksen esitys
Liite 2:Kaupunginorkesterin esitys
Liite 3:Tuli on irti! -esitys