Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta20016.11.20117

12669-2011 (063)

Pakettiauton hankinta Turun museokeskukselle

Tiivistelmä: -

Kultlk § 200

Vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen ja pääkonservaattori Mats Sjöström:

Turun museokeskuksen konservointiyksikön yhtenä perustehtävänä on vastata museoesineiden ja taideteosten turvallisesta säilytyksestä, kuljetuksesta ja näytteillepanosta. Tällä hetkellä museokeskuksella ei ole asiallista kuljetuskalustoa kokoelmien liikuttamiseen.

Turun museokeskuksella on jo kokonsa puolesta huomattava määrä sisäisiä kuljetuksia, joissa vaaditaan asiallista ja turvallista kuljetustasoa. Museokeskus säilyttää kokoelmia kymmenessä eri osoitteessa ja näyttelyitä rakennetaan seitsemässä eri kohteessa. Museokeskus vastaa myös Turun kaupungin taidekokoelman talletustoiminnasta. Tällä hetkellä n. 2500 taideteosta on sijoitettuna kaupungin tiloihin, esim. kouluihin, virastoihin ja hoitolaitoksiin. Taideteoksia ja museoesineitä kuljetetaan päivittäin.

Museokeskus lainaa näyttelytoiminnan puitteissa vuosittain suuren määrän museoesineitä ja taideteoksia ulkopuolisilta tahoilta; muilta museoilta, yksityishenkilöiltä, seurakunnilta ja yhteisöiltä. Konservointiyksikkö vastaa näiden esineiden pakkaamisesta ja kuljettamisesta. Ulkopuolisille lainattaessa museokeskus määrittelee tarkasti lainaehdot, joihin kuuluu myös laskutettavat kuljetuspalvelut. Sisään - ja uloslainattavien museoesineiden ja taideteosten kuljetusten pitäminen tiukasti omissa käsissä ja kuljetus pakettiautolla ovelta ovelle –periaatteella, vähentää huomattavasti omien ja lainattujen esineiden vaurioitumisen riskiä.

Museokeskus joutuu vuosittain ostamaan kuljetuspalveluita huomattava määrä oman kuljetuskaluston puutteiden takia. Monet kuljetukset voitaisi hoitaa omalla taidekuljetuksiin sopivalla pakettiautolla ja näin vähentää tarvetta ostaa ulkopuolisia kuljetuspalveluita. Ulkopuolisilta ostetuissa kuljetuspalveluissa joudutaan aina laittamaan museokeskuksen kuriiri mukaan, koska suuri osa lainanantajista vaatii tätä. Omaa kuljetuskalustoa käytettäessä voidaan yhdistää kuljettaja ja kuriiri.

Turun museokeskuksen museokuljetuksille sopivan pakettiauton vaatimukset

-      tavaratilan korkeus ilman eristeitä 2140mm, pituus 3260mm (nk. keskipitkä ja superkorkea)

-      eristetty ja lämmitetty tavaratila ilman ikkunoita

-      tavaratilan vanerointi jossa konservointiyksikön suunnittelemat upotetut sivuseinään asennettavat kuormansidontakiskot sekä lattiakiskot ja lattian kuormansidontalenkit

-      polttoainekäyttöinen lisälämmitin

-      takalaitanostin 500 – 1000kg

-      hälytysjärjestelmä

-      automaattivaihteisto

-      pysäköintitutka / peruutuskamera (tavaratila ilman ikkunoita !)

-      vetokoukku

-      navigointijärjestelmä

-      ilman teippauksia ja logoa

-      kantavuus 3,5 t, rekisteröinti pakettiautona

-      hyvällä jousituksella

Pakettiautoa tullaan käyttämään myös kaupunginorkesterin soittimien kuljetukseen.

Auton hankinnalla korvataan museokeskuksen vanha pakettiauto (vuosimalli 1996), joka poistetaan kaupungin kalustosta hankinnan jälkeen.
Pakettiauton käyttäjäksi tulee Turun museokeskus. Haltijaksi tulee hankinta- ja logistiikkakeskus. Hankinta- ja logistiikkakeskus tekee pakettiautosta rahoitusleasing -sopimuksen kuntarahoituksesta.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta esittää kaupunginjohtajalle, että hankinta- ja logistiikkakeskus valtuutetaan hankimaan Turun museokeskukselle pakettiauto. Haltijaksi tulee hankinta- ja logistiikkakeskus. Hankinta- ja logistiikkakeskus tekee pakettiautosta rahoitusleasing -sopimuksen kuntarahoituksesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tiedAaltonen Mirja
tiedAndersson Anneli
tiedKemppainen Simo
tiedMamia Annele
esiRandell Aleksi
tiedSaarinen Leena
tiedSjöström Mats
tiedÖsterholm Pirkko