Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 160 14.09.2011 4

10021-2011 (524)

Turun museokeskuksen kokoelmapoliittinen ohjelma

Tiivistelmä: -

Kultlk § 160

Kulttuuriperintö/intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen ja Taide- ja visuaalinen kulttuuri/intendentti Riitta Kormano, vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen:

Turun museokeskuksen kokoelmapoliittinen ohjelma on osa museon pitkän tähtäimen toiminta- ja taloussuunnitelmaa. Näyttely-, pedagogisen ja konservointitoiminnan ohjelmat laaditaan tämän jälkeen. Lisäksi laaditaan dokumentoinnin ja kulttuuriympäristöön liittyvän toiminnan ohjelmat sekä viestintästrategia. Näistä kaikista erillisistä ohjelmista koostetaan Turun museokeskuksen toimintaohjelma. Kokoelmaohjelman laatiminen liittyy museolain (729/1992) 1 ja 2 §:n pykälän muuttamisesta annetun lakiin (877/2005) ja valtioneuvoston asetukseen (1192/2005). Niissä todetaan, että valtionosuuden saamisen edellytyksenä on museolla oltava pitkän tähtäimen toiminta- ja taloussuunnitelma, jossa tulee rahoituksen lisäksi olla suunnitelmat museon tavoitteista ja painopisteistä sekä siitä kuinka tutkimus ja konservointi, kokoelmien tallennus, kartuttaminen, esittäminen ja säilyttäminen on museossa järjestetty.

Museokeskuksen kokoelmapoliittiseen ohjelmaan on kirjattu museon velvollisuudet kokoelmaa kohtaan ja tavoitteet, jotka ohjaavat kokoelmien sisältöjä, kartuntaa, tallennusta ja tutkimusta. Lisäksi ohjelmaan on kirjattu kokoelmien saavutettavuus sekä miten kokoelmien hallinta, tiedollinen ja fyysinen, on järjestetty. Ohjelma kattaa museon esine- ja luonnontieteelliset kokoelmat, taidekokoelman, valokuvakokoelman ja arkistokokoelmat. Museon käsikirjasto on rajattu ohjelman ulkopuolelle. Kirja-aineiston tiedot sisältyvät Varsinais-Suomen kirjastojen Vaski-aineistotietokantaan.

Museokeskuksen kokoelmapoliittinen ohjelma antaa tietoa kaupungin omaisuuden ja alueen merkittävän kulttuuri- ja taideperinnön hoidosta. Erityisesti kokoelmapolitiikka toimii apuna tutkijoiden ja kokoelman parissa työskentelevien erityisasiantuntemusta vaativissa tehtävissä. Toiminnan kuvaus ja linjaus auttaa myös koko museon henkilökuntaa ja museon ulkopuolisia tahoja ymmärtämään kokoelmien keskeisen roolin museossa.

Museokeskuksen kokoelmat ovat julkisia. Museon yksi tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia kokoelmiensa säilymisestä tulevaisuutta varten. Juuri kokoelmat erottavat museokeskuksen muista kulttuuri- ja luonnonperintöä vaalivista laitoksista. Museo ylläpitää ja esittelee kokoelmiaan, joiden avulla se omalta osaltaan auttaa ihmisiä jäsentämään ympäröivää todellisuutta. Globaalissa, alati muuttuvassa, monimutkaisessa maailmassa oman menneisyyden ja juurien löytäminen sekä oman kulttuurin vaaliminen, ymmärtäminen ja kehittämiseen osallistuminen on entistä tärkeämpää.

Museokeskuksen kokoelmin hoito sisältää hyvin erilaisia osa-alueita, kulttuurihistoriallisen ja taidehistoriallisen peruskokoelmatyön ohessa rakennusperintöön ja arkeologiseen ja luonnontieteellisiin aineistoihin liittyviä tehtäviä. Taidekokoelmatyö puolestaan liittyy museaalisen säilyttämisen ja esittämisen ohessa aktiiviseen vuorovaikutukseen elävän taiteen kentän kanssa ja sisältää myös taiteen tuotantoon liittyviä projekteja. Kokoelmapoliittinen ohjelma liitteineen tulee muodostamaan museokeskuksen kokoelmahallinnan käsikirjan.

Oheismateriaali 1Turun museokeskuksen kokoelmapolitiikka

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee Turun museokeskuksen kokoelmapoliittisen ohjelman tiedoksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle.