Hakemus ooppera 2012-2015

Turun filharmoninen orkesteri, Åbo Svenska Teater ja Turun musiikkijuhlat ovat menestyksekkäästi tuottaneet oopperan Cosi fan tutte (vuosina 2009-2010, tuotantovastuussa Åbo Svenska Teater). Nyt työn alla on TFO:n ja TMJ:n suurtuotanto Eerik XIV, jonka tuotantovastuu on musiikkijuhlilla.

Yhteistyömalli mahdollistaa laajojenkin tuotantojen tekemisen. Laitokset voivat antaa osaamistaan, henkilöresurssejaan ja tilojaan yhteisten tuotantojen tuottamiseen ja tuotantorakenne saadaan siten pysymään kevyenä ja kustannustehokkaana. Cosi fan tutte oli yleisö- ja kriitikkomenestys, ja ooppera Eerik XIV on jo toukokuun alkuun mennessä (puoli vuotta ennen ensi-iltaa) myyty ja varattu yhteensä 46% myyntitavoitteesta. Kiinnostunutta ja intohimoista oopperayleisöä löytyy sekä lähialueelta että kaupungin ulkopuolelta.

Åbo Svenska Teater on Suomen vanhin teatteri. Teatterin upea sali on Suomessa ainutlaatuinen miljöö, jota on herkullista käyttää mm. Mozartin oopperoissa. Näin teos pääsee alkuperäiseen visuaaliseen asuunsa ja luo vahvan elämyksen katsojalle ja taiteilijoille. Marraskuussa valmistuva Logomon B-sali on omiaan suurtuotannoille, joita olisi ihanteellisinta toteuttaa muutaman vuoden välein.

ÅST, TMJ ja TFO ovat viime vuosina kehittäneet yhteistyötä muiden laitosten kanssa, ja pyrkivät toiminnallaan sekä tavoittamaan uusia yleisöjä että mahdollistamaan korkeatasoisten taideelämysten laaja-alaisen tarjonnan mahdollisimman monipuoliselle kohderyhmälle. Kielellisesti oopperat palvelevat molempia kotimaisia kieliä. Teokset lauletaan alkuperäiskielellä ja ne tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi.

Turussa tulee vuoden 2012 alusta toimimaan kansainvälisessä oopperamaailmassa näkyvä ja arvostettu kaksikko, kun maestro Leif Segerstam pukee ylleen TFO:n taiteellisen johtajan manttelin ja aloittaa samalla yhteistyön Turun musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Topi Lehtipuun kanssa. Molempien taiteilijoiden verkostot ovat erittäin laajat, ja heillä on tuntemusta repertuaarista, taiteilijoista ja taustatekijöistä, joilla luodaan ainutlaatuisia ja Turun kulttuuribrändiä vahvistavia teoksia. On varmaa, että Leif Segerstamin ja Topi Lehtipuun kaltaiset kulttuuripersoonat ja heidän mukanaan tuomansa osaaminen ja kontaktit tulevat luomaan jotain aivan ennennäkemätöntä turkulaisen taiteen kentälle.

Segerstam ja Lehtipuu ovat luoneet kolmevuotisen suunnitelman, jossa joka toinen vuosi esitettäisiin pienempi tuotanto Åbo Svenska Teaterin tiloissa ja joka toinen vuosi suurtuotanto Logomon B-hallissa. Nyt tehty suunnitelma kattaa vuodet 2013-2015 jolloin vuosi 2012 toimisi suunnittelu- ja alullepanovuotena.

Yleisö on äänestänyt jaloillaan, ja oopperataide saa kokoajan uusia kannattajia kaupungissamme. Vuosittainen suurempi ja ammattimaisesti toteutettu oopperatuotanto on Turun kokoisessa ja maassamme ainutlaatuiset perinteet omaavassa kulttuurikaupungissa ehdoton vaatimus. Vakaan ja jatkuvan toiminnan sekä pitkäjänteisen suunnittelun turvaamiseksi on suotavaa, että rahoituspäätökset tehdään monivuotisiksi, ja että toimijoille mahdollistetaan hyvän tuotantorakenteen ylläpitäminen tämän rahoituksen turvin. Oopperamaailma kilpailee jatkuvasti parhaista solisteista ja muista osaajista. Korkeatasoisimmat taiteilijat varataan jo vuosia ennenesityshetkeä. Kilpailukyvyn, kustannustehokkuuden ja suunnitelmallisuuden vuoksi on tärkeätä, että rahoitus kunnan ja valtion suunnasta on vakaa, ja että rahoitus on jatkuvaa. Tämä edellyttää luonnollisestikin toiminnan yhteistä määrittelyä sekä tavoitteiden täyttämistä sovitunlaisena.

Ooppera tuo myös oman, kiinnostavan lisänsä jo korkeatasoiseen Åbo Svenska Teaterin tarjontaan. Samalla se tuo orkesterin eteen uusia solisteja ja kapellimestareita.

Ooppera on taidemuodoista monipuolisin, sisältäen elementtejä musiikin, teatterin, visuaalisen taiteen sekä eri tekniikka-alojen puolelta. Siksi oopperan tuottaminen on aina monivaiheinen työ ja se edellyttää suuria resursseja. Oopperoiden rahoitussuunnitelmaa perustuu kolmikantaan Turun kaupungin kulttuurilautakunnan suurtuotantomääräraha, Säveltaidetoimikunnan maakuntaoopperatuki sekä lipputulot. Muita mahdollisia tuloja ovat eri rahastoista ja säätiöistä haettavat avustukset, yritysyhteistyö sekä myyntituotteet.

Topi Lehtipuun ja Leif Segerstamin kolmevuotinen ohjelmistosuunnitelma:

2013: Le Nozze di Figaro / W.A.Mozart (Åbo Svenska Teater)

2014: Tristan und Isolde / R.Wagner (Logomo), joht. Leif Segerstam

2015: Julie / Ph. Boesmans (Åbo Svenska Teater)

Leif Segerstamin ja Topi Lehtipuun lausunto

Turun kaupungin kulttuurilautakunnalle, Turussa 9.5.2011

Turkuun on keskittynyt juuri nyt musiikillista, suhdetoiminnallista ja tuotannollista tietotaitoa, joka mahdollistaisi koskettavan ja kansainvälisen tason oopperaelämyksen jo korkeaan tasoon tottuneelle turkulaisyleisölle. Uskomme, että oopperaesitykset ja niihin liittyvät monipuoliset koulutustapahtumat olisivat osaltaan luomassa kuvaa sivistyksen ja taiteen soihtua kantavasta Turusta.

Turun kulttuurielämän mahdollisuuksista innostuneina me allekirjoittaneet haluaisimme olla mukana luomassa vuosittaisia oopperaproduktioita omalla panoksellamme ja kokemuksellamme. Tämän sitoutumisemme tueksi pyydämme suosiollista suhtautumista varojenjakotilanteessa.

Kaavaillut teokset:

2013: Le Nozze di Figaro / W.A.Mozart (Åbo Svenska Teater)

2014: Tristan und Isolde / R.Wagner (Logomo), joht. Leif Segerstam

2015: Julie / Ph. Boesmans (Åbo Svenska Teater)

Kunnioittavasti,

Leif Segerstam

Turun filharmonisen orkesterin tuleva ylikapellimestari

Topi Lehtipuu

Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, oopperalaulaja

Budjetti Oopperatoiminta 2012-2015