Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 127 15.06.2011 18

7565-2011 (002, 524)

Kokoelmakeskuksen suunnittelu ja rakentaminen yhteistyössä Satakunnan museoiden kanssa

Tiivistelmä: -

Kultlk § 127

Turun museokeskus/vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen:

Satakunnassa tehty alueellisen kokoelmakeskuksen perustamista selvittävä projekti päättyi toukokuun lopussa 2011. Satakunnan alueellinen kokoelmakeskus Aarre on kokoelmakeskus ja kulttuurivarallisuuspankki, joka toteutuessaan turvaa alueen arvokkaan kulttuurivarallisuuden.

Esine- ja taidekokoelmilla on kansallisten kulttuuriarvojen lisäksi huomattava taloudellinen arvo. Ne ovat merkittävä osa kuntien ja kaupunkien omaisuutta.

Satakunnan museo on tarjonnut Turun museokeskukselle mahdollisuutta osallistua yhteiseen kokoelmakeskukseen. Liittyminen Satakunnan kokoelmakeskushankkeeseen tarjoaisi Turulle mahdollisuuden osallistua konkreettisella hankkeella ylimaakunnalliseen länsirannikon kaupunkien yhteistyöhön ja mahdollisuuden liittyä toiminnalliseen tallennus- ja palvelukeskukseen, joka tarjoaa laadukkaat säilytystilat museoiden, yhdistysten, yritysten ja yksityishenkilöiden kokoelmille.

Kokoelmien säilyttämisen lisäksi keskukseen keskitetään konservointi-, pakkaus-, ja tutkimustoimintaa. Keskuksessa on ajateltu osittain olevan myös ns, open storage – näyttelytoimintaa, joka toisi kokoelmat lähemmäksi yleisöä. Tämä osuus keskuksesta vaatii omat tekniset ja turvallisuuteen liittyvät ratkaisut. Keskus ei olisi miehittämätön, vaan siellä työskentelisi konservaattoreita ja museomestareita Satakunnan museoista.

Ratkaisut kiinteistön ja sijainnin suhteen ovat vielä tekemättä. Kokoelmakeskus voi toimia ko. tarkoitukseen kunnostetussa vanhassa kiinteistössä tai sille voidaan tehdä uudisrakennus, jossa jo suunnitteluvaiheessa voidaan ottaa huomioon keskuksen erilaiset tarpeet.

Keskuksen suunniteltu koko on 6900 m2 ja sinne on tarkoitus sijoittaa 100 – 120 000 esinettä ja taideteosta. Erilaisia olosuhteita vaativille objekteille tehdään omat tilat ja keskukseen tulee laadukkaat hyllyjärjestelmät. Kokoelmaturvallisuuteen kiinnitetään eritystä huomiota, liittyen kiinteistön kuorisuojaukseen sekä palo-, murto- ja hälytysjärjestelmiin.

Turun museokeskuksen kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisista esineistä, taideteoksista, arkeologisista löydöistä ja luonnontieteellisistä näytteistä. Näissä kokoelmissa on yhteensä lähes puoli miljoonaa esinettä/näytettä. Kulttuurihistoriallisiin kokoelmiin kuuluu säätyläis- ja kartanokulttuuriin, kaupunkikulttuuriin, käsityöläisammatteihin ja muihin ammatteihin liittyvää aineistoa sekä kansatieteellistä esineistöä. Kokoelmissa on apteekkiesineitä ja farmasiaan liittyvää välineistöä sekä terveydenhuollon esineistöä. Lisäksi kokoelmissa on merenkulkuun ja laivanrakennukseen liittyvä kokonaisuus sekä rakennuskulttuuriin liittyviä rakennusnäytteitä ja kaakeliuuneja. Kokoelmiin sisältyviä esineryhmiä ovat esimerkiksi ammattikuntaesineet, kirkolliset esineet, huonekalut, puvut, sotilas- ja siviilivirkapuvut, tekstiilit, lasi- keramiikka- hopea- ja tinaesineet, korut, leikkikalut, ajoneuvot, palokalut, aseet sekä raha- mitali- ja kunniamerkkikokoelmat. Viime vuosikymmeninä kokoelmat ovat täydentyneet kulutustavaroilla ja turkulaisten teollisten yritysten tuotteilla ja laitteilla. Museon arkeologiset kokoelmat ovat mittavat. Taide- ja visuaaliseen kulttuuriin liittyen kokoelmissa on kulttuurihistorialliset ja nykytaiteeseen liittyvä taideteokset ja laaja valokuvakokoelma.

Kulttuurihistorialliset esinekokoelmat 280 000
Taidekokoelmat 10 000
Arkeologiset kokoelmat 104 000
Luonnontieteelliset kokoelmat 18 000
Valokuvakokoelmat noin 1 440 000
Arkistoaineistoa noin 200 hyllymetriä
Opetuskokoelmat 15 000

Turun museokeskuksen kokoelmatilat ovat viime vuosina mm. alueen teollisuuden rakennemuutoksen vuoksi täyttyneet. Jos kokoelmavarastoja ei laajenneta, ei muutaman vuoden päästä ole enää mahdollisuutta tallettaa keskeistä turkulaista ja varsinais-suomalaista kulttuuriperintöjä ja kuvataidetta tuleville sukupolville.

Turun museokeskuksen kokoelmien kartunta on 2000 – 2009 välisellä ajalla ollut kulttuurihistoriallisten kokoelmien osalta 12.416 esinettä ja taidekokoelmien osalta yhteensä 1.439 teosta. Talletuksessa eri puolilla kaupunkia on n. 2.500 teosta. Museon säilytystiloja on museoyksiköiden lisäksi neljässä kohteessa, joista yksi on ulkopuoliselta taholta vuorattu. Suurin osa museon säilytystiloista ei täytä nykyaikaisten säilytystilojen vaatimuksia ja ne ovat lähes täynnä.

Kulttuurihistorialliset säilytystilat               4.293m2

Taidekokoelmien säilytystilat                    993m2

Nykyiset säilytystilat yhteensä                  5.286m2

Kylmillään olevia säilytystiloja                  1.427m2

Akuutti tilantarve ja kasvuvara 15 vuotta yhteensä 870m2

Osallistuminen Satakunnan kokoelmakeskushankkeeseen tarkoittaisi museokeskuksen osalta joistakin säilytystiloista luopumista ja eräiden tilojen laadun parantamista. Turun museokeskuksen nykyisten säilytystilojen säilytysteknisiä olosuhteita tulee edelleen parantaa ja keskittää kokoelmien säilyttäminen Amiraalistonkadun ja Kalastajankadun tiloihin sekä tulevaisuudessa rakentaa museolle näyttely- ja asiakaspalvelutilat WAMin viereen. Uudisrakennushanke on ollut investointilistalla jo pitkään ja siihen liittyvä hankesuunnitelma alkuvaiheessa. Hankkeeseen liittyy suunnitelma, jossa osa Kalastajankadun toiminnoista siirretään uudisrakennukseen ja sieltä vapautuviin tiloihin kunnostetaan säilytystiloja kokoelmille, tällöin Kalastajankadun kiinteistöstä muodostuu Turussa sijaitseva kokoelmatila, joka investointina ajallisesti seuraa Satakunnan tilan valmistumista ja käyttöönottoa. Pitkällä tähtäimellä myös Turun linnassa olevat kokoelmat on siirrettävä parempaan säilytystilaan. Museon säilytystilojen tasoa on nostettava, jotta nämä kokoelmat voidaan siirtää pois linnasta, niitä ei kannata siirtää samantasoisiin tiloihin. Investointien jaksottaminen turvaisi pitkäjänteisen kokoelman keruun Turussa.

Turun museokeskuksen lisäsäilytystilan tarve Satakunnan alueellisesta kokoelmakeskuksesta on 1000m2.

Liite 1Ei julkisuuteen

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunki osallistuu Satakunnan-Turun kokoelmakeskuksen suunnitteluun ja varaa hankkeen suunnitteluun 40 000 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus