Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20526.04.20117
Kulttuurilautakunta9118.05.20117

5069-2009 (000)

Kulttuuripääkaupunkivuoden pitkäaikaisvaikutusten varmentaminen vuoden 2011 jälkeen (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 205

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 19.4.2011:

Kulttuuripääkaupunkivuoden tavoitteeksi on jo hakemuksen vision yhteydessä asetettu tapahtumavuoden lisäksi pitkäaikaisvaikutusten saavuttaminen siten, että Turku on vuonna 2016 enemmän kuin vuonna 2011. Tavoitteita ovat kansainvälisyys, luova talous ja hyvinvointi.

”Kulttuuri tekee hyvää” on noussut vuoden pääteemaksi. Kulttuurin positiivisista vaikutuksista hyvinvointiin on saatu myös tieteellistä näyttöä, joten on tärkeää, että kulttuuriin investointi jatkuu myös vuoden 2011 jälkeen.

Turun kaupunki on panostanut asiaan mm. kulttuurisen hyvinvointiprofessuurin lahjoittamisella Turun Yliopistolle ja pilotoimalla ATH-tutkimusta yhdessä THL:n kanssa. Lisäksi kaupungin omat hallintokunnat ovat vuoden aikana aloittaneet ja toteuttaneet teemaan liittyviä hankkeita. Näiden uusien toimintamallien ja innovaatioiden käyttöönottoa on jatkettava tämän vuoden jälkeen.

Pitkäaikaisvaikutusten varmentamista on käsitelty myös yhteistyössä KPK-säätiön edustajien kanssa sekä säätiön hallituksessa. Keskusteluissa on päädytty esittämään, että säätiön hallitus perustaisi työryhmän, jonka tehtävänä olisi tämän vuoden aikana valmistella toimenpiteitä, joilla turvataan kulttuuripääkaupunkivuoden käytäntöjen jatkoa ja levittämistä. Työryhmässä kaupunkia edustavat kaupunginhallituksen puheenjohtaja, palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja, kulttuurijohtaja sekä tutkimusjohtaja. Työryhmän tueksi on tarkoitus asettaa asiantuntijaryhmiä sekä järjestää avoimia keskustelutilaisuuksia. Työryhmän raportti on tarkoitus käsitellä sekä säätiön hallituksessa että kaupunginhallituksessa.

Kaupungin hallintokuntien oman toiminnan turvaaminen jatkuu normaalityönä ja asia on tarkoitus ottaa hyvinvointijohtoryhmän käsittelyyn vakioasiaksi.

Infraan liittyvien asioiden (esim. taiteilijatilat) käsittely jatkuu myös normaalin käsittelyn mukaisina prosesseina.

Kulttuurilautakunta on myös tehnyt 16.3.2011 § 42 esityksen työryhmän perustamisesta.

Oheismateriaali 1Kulttuurilautakunnan esitys 16.3.2011 § 42

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kultlk § 91

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusMerkitään tiedoksi kaupunginhallituksen päätös.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.