KULTTUURIASIAINKESKUKSEN SENIORITOIMINTA

1. Kaupunginhallituksen ikääntymispoliittinen strategian (2009-2012) tuomat haasteet kulttuuripalvelun sektorilla.

Turun kaupungin ikääntymispoliittisen strategian tehtävänä on ohjata vanhuspalvelujen tuottamista ja kehittämistä sekä tukea kaupungin päätöksentekoa ja suunnittelua. Uusittu ikääntymispoliittinen strategia kohdistuu 75 vuotta täyttäneiden palvelurakenteeseen, mutta ehkäisevän vanhustyön osalta myös 65 - 74 -vuotiaisiin. Strategian peruslähtökohtana on mm. sosiaali- ja terveysministeriön ikäihmisten palvelujen laatusuositus. Ikääntymispoliittinen strategiatyö toteutetaan kaupungin sisällä poikkihallinnollisena yhteistyönä huomioiden yhdistysten, järjestöjen, yksityisten palveluntuottajien sekä seurakunnan kehittämisehdotukset ikäihmisten palvelujen parantamiseksi.

 

Strategian mukaan vanhuspalvelujen visiona on turvata turkulaisille ikäihmisille aktiivinen, ihmisarvoinen ja turvallinen vanhuus, jota tukevat ikääntyville soveltuva yhdyskuntarakenne ja tarpeenmukaiset palvelut. Turun väestö on jo nyt suhteellisesti iäkkäämpää kuin Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen ja Oulun. Ikäihmisten määrä kasvaa Turussa entisestään vuosina 2009 - 2017.

Turun ikääntymispoliittisessa strategiassa esitetään valtakunnallisiin tavoitteisiin liittyen palvelurakenteen painottamista laitospainotteisesta järjestelmästä avohoitoa suosivammaksi. Resursseja kohdennetaan kotihoitoon ja ennaltaehkäisevään vanhustyöhön. Tässä työssä kulttuuriasiainkeskuksella on tärkeä vastuunalainen rooli.

Ikääntymispoliittisen strategian ja kaupungin kulttuurilautakunnan lausunnon pohjalta on tehty selvitystyötä ikääntyvien kulttuuripalveluiden saavutettavuudesta ja toteutumisesta tällä hetkellä. Selvitystä on tehty käymällä eri laitoksissa haastattelemassa hoitohenkilökuntaa ja vastuuhenkilöitä sekä sosiaali- ja terveystoimen avopalvelu- sekä ympärivuorokautisen hoidon johtajia. Samalla on selvitetty onko kunnallisilla kulttuurilaitoksilla resursseja kohdentaa enemmän palveluja ikääntyville kuntalaisille ja vanhuksille.

Tavoitteena on löytää toimintamalli, missä kunnalliset kulttuurilaitokset, kolmannen sektorin toimijat, vapaaehtoistyö, seurakunnat, taideoppilaitokset, työväen opisto, yliopistot, koulut ja päiväkodit voivat yhteistyöllä saada aikaan mahdollisimman monipuolisen ja kattavan kulttuuripalveluverkoston. Jo olemassa olevien palveluiden lisäksi tarvitaan lähtökohtaisesti ikääntyvien ja vanhusten omat mieltymykset ja tarpeet huomioon ottava kulttuuripalveluiden tarjonta. Myös vuorovaikutus eri sukupolvien välillä on huomion arvoinen asia, jonka kehittämisessä keskeisessä osassa ovat lapset ja nuoret. Kontaktipintaa ikääntyneiden sekä lasten ja nuorten välillä pyritään lisäämään. Nyt on jo kartoitettu päiväkotien vierailut vanhainkodeissa ja palvelutaloissa. Sen pohjalta suunnitellaan toimintamallia, jolla yhteistyötä voidaan lisätä.

 

2. Kokonaisvaltainen koordinoitu kulttuuripalvelu laitoksissa asuville vanhuksille

Tavoitteena on kattava koordinoitu kulttuuripalvelujärjestelmä, jonka osana ovat mm.

-Kunnalliset kulttuuripalvelut, mm. kattava kirjastopalvelu, Filharmonisen orkesterin joulukonsertit, Sävelsilta-nettikonsertit, museotoimen palvelut (taidekokoelman sijoittamista laitoksiin, muistolaukut ym. ), sekä tulevaisuudessa myös kaupunginteatteri

-KUVA-projektin jatkona ja toimintamallin mukaan jatkuvat vapaan kentän kulttuuriammattilaisten säännölliset palvelut sekä mm. ns. Halikoirat

-Vapaaehtoinen vanhustyö, harrastajakuorot, orkesterit ym.

-Yhteistyö kulttuuriasiainkeskuksen lasten- ja nuorten, ruotsinkielisestä ja maahanmuuttajien kulttuuripalveluista vastaavien koordinaattorien kanssa

-Yhteistyö päiväkotien kanssa.

-Yhteistyö musiikin, taiteen, sekä sosiaalialan oppilaitosten kanssa

-Seurakunnat (mm. virtuaalikirkkopalvelut aloitetaan lähiaikoina)

 

Kulttuurikummit

Keväällä 2011 on aloitettu ”kummikohteiden” kehittäminen ja koordinointi. Esittävän taiteen, musiikin ym. yhdistykset ja esim. musiikkioppilaitokset voivat ottaa kummikohteeksi jonkun palvelutalon, tai vanhainkodin, missä he vierailevat säännöllisesti.

 

Toteutuneita kohteita:

Naiskuoro Föriflikat                                                         Mäntyrinteen vanhainkoti

Mieskuoro Laulun ystävien seniorikuoro                         Lehmusvalkaman palvelutalo

Tuomiokirkon kamarikuoro NOVA                                  Kaskenlinnan sairaala

Åbo konstklubb                                                               Kaskenlinnan sairaala

(vaihtuva kuvataidetaidenäyttely)

Turun poliisilaulajat                                                         Kerttulin vanhainkoti

Horsmat                                                                         Kerttulin vanhainkoti

Turun naispoliisilaulajat                                                  Runosmäen vanhainkoti

Turun Kiikurit ry                                                              Runosmäen vanhainkoti

Turun lausuntakerho ry                                                  Liinahaan vanhainkoti

Marimba                                                                         Ruusukorttelin palvelukeskus

Turun lausuntakerho                                                      Liinahaan vanhainkoti

Turun Tekniikan Laulu-mieskuoro                                  Myllykoti

Mieskuoro Köörin pojat                                                   Portsakoti

Kannelkuoro                                                                  Portsakoti

Kulkusseniorit                                                                Palvelutalo Wilen

Sateenkaarikuoro                                                           Sävelkoti

Ruotsinkielisiä kummeja on ilmoittautunut jo seitsemän. Niiden tarkemmat kohteet selviävät kevään kuluessa.

 

 

 

3. Kotona asuvien ikääntyneiden kulttuuripalvelut

Turun kaupunginhallituksen ikääntymispoliittisessa strategiassa esitetään valtakunnallisiin tavoitteisiin liittyen palvelurakenteen painottamista laitospainotteisesta järjestelmästä avohoitoa suosivammaksi. Resursseja kohdennetaan kotihoitoon ja ennaltaehkäisevään vanhustyöhön. Myös STM:n laatusuositus nostaa kotona asumisen tukemisen yhdeksi tulevaisuuden tavoitteeksi.

 

Filharmoninen orkesteri, kirjastotoimi, kaupunginteatteri ja museokeskus tekevät jo ns. perustoiminnallaan ennalta ehkäisevää kulttuuripalvelutoimintaa ikääntyvien parissa.. Jokaisella laitoksella on projekteja, jotka auttavat sosiaalista tukea tarvitsevia kaupunkilaisia heidän selviytymisessään arjessa sekä ehkäisevät syrjäytymistä. Näiden tapahtumien osallistumisen kynnys on tehty mahdollisimman matalaksi ja monet palvelut ovat lähtökohtaisesti käyttäjille maksuttomia tai erittäin edullisia. Näitä palveluja ovat mm. vanhainkoti – ja laitoskonsertit, nettikonsertit, sekä kohderyhmäkohtaisesti räätälöidyt tutustumiskäynnit sekä esittely – ja keskustelutilaisuudet kirjastoissa ja lähiöissä. Erityisesti kirjastopalvelut ovat erittäin tärkeä ja olennainen osa kaikkien kuntalaisten kulttuuripalveluita. Näiden palveluiden saavutettavuudessa niin laitoksissa, kuin kotona asuvienkin kohdalla on vielä suuria haasteita.

 

 

So-Ten vanhuspalvelujen organisaatiomuutoksen myötä Turkuun on luotu viisi vanhuskeskusta. Näihin keskuksiin tuotettavien kulttuuripalvelujen piiriin pyritään saamaan myös kunkin keskuksen läheisyydessä asuvat ikääntyneet. Suuri ongelma on liikuntaesteisten ikääntyneiden kuljetuspalvelujen järjestäminen. Tähän kysymykseen ei vielä ole löytynyt toimivaa ratkaisua.

 

Kulttuuriasiainkeskus tuottaa yhdessä museokeskuksen kanssa Wäinö Aaltosen museon konserttisarjaa. Suosittujen konserttien kävijöistä suurin osa on juuri ikääntyneitä tai ikääntyviä.

 

Uutena palveluna keväällä 2011 on alkanut kulttuuriasiainkeskuksen ja liikuntapalvelukeskuksen yhteistyönä laajennettu seniorikorttipalvelu. Jo olemassa olevien liikuntapalveluiden (uimahallit, jumpat, kuntosalit ym.) lisäksi seniorikorttilaisille tarjotaan elämyksellisiä kulttuurikäyntejä kaupungin kulttuurikohteissa.

 

Kevään osalta tarjolla on ilmaiset VIP-vierailut Vanhan Suurtorin kuukausittain vaihtuviin taidenäyttelyihin Vanhalla Raatihuoneella ja Brinkkalassa, opastetut kierrokset Wäinö Aaltosen museon Kuolema ja sen monet kasvot- ja Vesi-näyttelyihin, opastettu tutustuminen konserttitaloon ja kenraaliharjoitukseen, opastettu tutustuminen Turun linnan Ajaton aarre-näyttelyyn, sekä Kuralan Kylämäen kesä-kierrokselle.

 

Nämä palvelut ovat seniorikorttilaisille ilmaisia. Kortin hinta on nyt 25€. Seniorikortin hankkineita on tällä hetkellä noin tuhat. Korttilaisten määrä tullee lisääntymään uusien palvelujen myötä. Kokemukset ensimmäisistä vierailuista ovat olleet erittäin positiivisia puolin ja toisin.

 

Poikkihallinnollista yhteistyötä tullaan kehittämään edelleen liikuntapalvelukeskuksen lisäksi erityisesti Sosiaali– ja terveystoimen kanssa. Suurimpina haasteina ovat kulttuuripalveluiden saatavuus liikuntarajoitteisille kotona asuville vanhuksille sekä yleinen tiedotus ja aktivointi koskien kaikkia kotona asuvia ikääntyneitä. Erityisesti tällä sektorilla yhteistyötä sosiaali- ja terveystoimen kanssa kehitetään edelleen.

 

 

 

 

4. KUVA , Kulttuuria vanhuksen arkeen

Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskus toteuttaa yhdessä sosiaali- ja terveystoimen sekä 2011-säätiön kanssa KUVA-hanketta. Palvelua tuotetaan osana valtakunnallista Hymykuopat hanketta, missä osatoimijana on myös vanhusten kulttuuripalveluhanke KULHO mikä keskittyy pääasiallisesti ennakoivaan kulttuurisen hyvinvoinnin tuottamiseen preventatiiviselle puolelle.

Prosessi käynnistyi keväällä 2009, kun selvitettiin Turun mahdollisuutta osallistua KULHO/Hymykuopat –hyvinvointihankkeeseen kulttuuriasiainkeskuksen, sosiaali- ja terveystoimen, sekä kolmannen sektorin kulttuuritoimijoiden yhteistyöllä. ESR-rahoitteisella projektilla oli tarkoitus toteuttaa kulttuuripalveluja ikääntyneille. Kokonaisbudjetti vuosille 2009-2011 olisi ollut 250 000€ ja siitä kuntarahan osuus 35 000€ + in kindrahaa 24 000€. Hanke ei kuitenkaan ollut toteutumassa, kun tarvittua kuntarahaa ei So-Ten puolesta tahtonut löytyä.

 

Samaan aikaan oli vireillä toinen hanke, KUVA-hanke (Kulttuuria vanhusten arkeen). Kulttuurijohtaja Minna Sartes selvitti mahdollisuudet yhdistää nämä kaksi hanketta. Tämä yhdistämisajatus onnistui erinomaisesti ja KUVA-hanke liitettiin itsenäiseksi osaksi KULHO-hanketta. Tätä kautta mukaan saatiin myös 2011-säätiön rahoitus. Samalla KUVA-hanke tuli osaksi kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Kulttuuriasiainkeskuksen osuus hankkeen rahoituksesta oli ensimmäinen puolen vuoden kuntaraha 7000€. Sosiaali ja terveystoimi rahoittaa yhdessä 2011-säätiön kanssa seuraavat 2 vuotta yhteensä 28 000:lla eurolla + in-kind osuus, josta osa on ikääntyvien kulttuuripalveluja koordinoivan Olli Hirvosen työpanosta.

 

KUVA-hankeen ensimmäinen vaihe käynnistyi syksyllä 2011, jolloin luotiin kulttuurisuunnitelmamalli ja ohjeistettiin henkilökunta, sekä kehitettiin vanhusten elämänkaaritietojen keruujärjestelmä. Tietojen pohjalta vanhuksen kulttuurilliset tottumukset ja odotukset kirjataan yksilölliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Tavoitteena on kulttuurin toteuttaminen vanhusten yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaan mahdollisimman monipuolisena. Kuvataide, musiikki, tanssi, muotoilu, teatteri, valokuvat, historia, runous, kirjallisuus, ja liikunta eri muodoissaan voivat olla osa kulttuurisuunnitelmaa.

 

Vanhusten ympärivuorokautisissa hoitopaikoissa otetaan käyttöön kulttuurisuunnitelma osaksi hoidon kokonaisuutta. Aluksi mukana on ollut viisi kokeiluyksikköä, joista toimintamallia levitetään laajemmin ympäri Turkua niin, että kulttuuri tulee osaksi noin 1500 vanhuksen arkea ja päivittäistä hoitoa.

Kulttuuria vanhuksen arkeen tuottaa kulttuurisuunnitelma –mallin, josta pyritään saamaan pysyvä toimintatapa ja joka on levitettävissä myös muualle Suomeen ja Eurooppaan.

 

Mukana KUVA/KULHO -hankkeessa on neljä vapaan kentän yhdistystä, sekä muita taiteilijoita eri kulttuurisektoreilta.

Yhdistykset ovat:

-Läntisen tanssin aluekeskus

-Valoaurinko ry.

-Framil ry.

-Turun sanataideyhdistys ry.

 

 

KUVA-hankkeen pilottiyksiköihin on hankittu kannettavat tietokoneet, videotykit ja valkokankaat. Näin vanhukset voivat seurata ja kuunnella myös Filharmonisen orkesterin konsertteja konserttitalolta reaaliajassa tai tallenteina ja keväällä alkavia Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tarjoamia virtuaalikirkkojumalanpalveluksia reaaliajassa, aluksi Turun tuomiokirkosta, Mikaelin kirkosta tai Kaarinan kirkosta.

 

5. EViva-hanke

Turun kaupungin kulttuuri- liikunta- ja nuorisolautakunnat ovat yhdessä valmistelleet ”EViva 2011–2015” – hanketta, jonka tavoitteena on ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen merkittävä kehittäminen yhteistyössä muiden keskeisten ennaltaehkäisevää työtä tekevien hallintokuntien sekä kolmannen sektorin kesken.

EViva 2011–2015 – hankkeen tavoitteena on lisätä kuntalaisille tarjottavia kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimen virikkeellisiä vapaa-ajan palveluja. Erityishuomiota kiinnitetään syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten sekä passiivisten, palveluiden ulkopuolella olevien asukkaiden osallisuuteen. EVivan taustalla on huomio, että hallintokuntien tämän hetkinen toiminta ja palvelut eivät pysty tavoittamaan erityisesti passiivista väestöä ja kohdentamaan sille sen erilaisten tarpeiden mukaan räätälöityjä aktivoivia palveluja. Haasteina ovat paitsi passiiviset väestöryhmät, erityisesti myös kasvava syrjäytymisvaarassa oleva turkulaisväestö.

Suuri osa kotona asuvista vanhuksista kuuluu tähän passiiviseen ja syrjäytymisvaarassa olevaan väestöryhmään. Myös heidän huomioimisensa hankkeessa on ensiarvoisen tärkeää.

 

6. Osaattori- hanke

Turun sosiaali- ja terveystoimi sekä kulttuuritoimi ovat sopineet yhteistyöstä Osaattori-hankkeeseen osallistumiselle. Hanke kestää 2,5 v vuosien 2011- 2013 aikana. Kustannukset ovat 5000€ / vuosi, josta sosiaali- ja terveystoimen osuus on 3000€/ vuosi ja kulttuuritoimen 2000€/vuosi. Osaattori- hanke laskuttaa sosiaali- ja terveystoimea ja sosiaali- ja terveystoimi puolestaan kulttuuritoimea. Hankkeen kokonaisbudjetti on 523 200 €.

 

Osaattorissa luodaan uudenlaisia ja joustavia toimintamalleja kaupunkien virastojen väliselle yhteistyölle. Kaupungit on valittu Osaattoriin sen perusteella, että niissä on jo otettu ensimmäisiä askeleita kulttuuri- ja sosiaalihallinnon yhteistyön lisäämiseksi. Turun lisäksi mukana ovat Helsinki, Lahti ja Jyväskylä.

Osaattorihankkeen pilotointiosiossa kehitetään Sosiaali- ja terveystoimen, sekä kulttuuriasiainkeskuksen yhteistyötä ja osaamista luovan alan yrittäjien sekä vapaan kentän taiteilijoiden kanssa päämääränä pysyvä ja säännöllinen ympärivuorokautisessa hoidossa olevien ikääntyneiden kulttuurisia tarpeita palveleva toiminta. Toimintaa kehitetään nyt käynnissä olevan KUVA-hankkeen kokemusten perusteella. Päämääränä on myös henkilökunnan työssä jaksaminen ja hyvinvointi, sekä alueen kulttuuri- ja taidealan toimijoiden työllistyminen. Osaattori-hanke jatkaa KUVA:ssa alkanutta kehittämistoimintaa ja laajentaa kulttuurin sisällyttämistä vanhuksen arkeen myös kotona asuvien vanhusten pariin. Ikähoiva-raportin mukaan kodin käsite tulee laajentumaan ja sisältämään myös jatkossa vanhusten ympärivuorokautisen hoidon paikat.

 

7. Vireillä olevat hankehaut

7.1 KUVA -projektin myötä tutkitaan kulttuuripalvelujen vaikutusta vanhusten, mutta myös henkilökunnan arkeen ja jaksamiseen. Tutkimukseen on haettu erillisrahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä

 

7.2 OPM:n hankehaussa on myös Kulttuuriasiainkeskuksen lasten ja nuorten kulttuurikoordinaattori Leena Hiltusen ja ikääntyvien kulttuuripalveluista vastaavan Olli Hirvosen suunnittelema ”Kulttuurisia kohtaamisia vanhainkodeissa – lapset ja vanhukset yhteisten kokemusten äärellä –hanke”.

Hankkeessa haetaan kosketuspintaa ikäpolvien välille kolmella erilaisella ”kohtaamispaketilla” Vanhoja koulutarvikkeita sisältävällä muistolaukulla, jonka pohjalta esikoululaiset ja vanhukset voivat vertailla entisajan kouluelämää, Kalevalaisella runonlaulutapahtumalla, sekä koira-avusteisilla kohtaamisilla ”karvaterapialla”.

 

7.3 Turun Museokeskuksen Taiteen tietosisältöjä ikääntyville turkulaisille- hankeen tarkoituksena on luoda sosiaalitoimen hankkeen jatkuvuutta tukeva, mutta itsenäisenä kulttuuritarjontana koottava kokoelmapedagoginen palvelupaketti. Hankkeen myötä laaditaan kaupungin Intranetverkkosivuille kuva- ja tietopaketteja, joita voidaan käyttää vanhusten henkilökohtaisessa kulttuuriohjelmassa. Hankkeen materiaali kootaan Turun kaupungin taidekokoelmasta ja Museokeskuksen kulttuurihistoriallisesta valokuva-arkistosta. Tavoitteena on elämyksellinen, aktivoiva ja tiedollisia sisältöjä käsittävä tarjonta, jonka materiaaleja vanhustyön ohjaaja voi soveltaa kunkin asukkaan yksilölliseen tai ryhmän fyysiseen kuntoon ja edellytyksiin sopivalla tavalla. Hanketta voidaan soveltaa KUVA-projektissa. Rahoitusta hankkeelle haetaan myös OPM:ltä.

 

7.4 Kulttuuriasiainkeskus on hakenut 15 000 € apurahaa WSOY:n kirjallisuussäätiöltä kirjastotoimen kanssa toteutettavaan hankkeeseen, missä luettaisiin ikääntyneille heille valikoitua kirjallisuutta lukutilaisuuksissa kirjaston toimipaikoissa ja vanhuspalvelukeskuksissa. Tilaisuudet lähetettäisiin myös verkkoon. Näin niitä voitaisiin seurata reaaliajassa myös vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja kotona.

 

Olli Hirvonen

Kulttuuriohjaaja

Turun kulttuuriasiainkeskus