Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta5216.03.201116

2717-2011 (059, 642)

Akademiska Orkesternin anomus vapautukseen konserttisalin vuokrasta kaudelle 2011-2012

Tiivistelmä:

Akademiska Orkestern anoo mahdollisuutta saada konsertoida Turun konserttisalissa 1-2 kertaa vuodessa ilman salivuokraa. Akademiska Orkestern maksaisi korvaukseksi ainoastaan vuokraamiseen liittyvät henkilöstökulut.

Kultlk § 52

Kaupunginorkesteri, intendentti Marja-Liisa Lieppinen:

Akademiska Orkesternin toiminta on vakiintunutta, kyseessä on 83. toimintavuosi. Ammattijohtoisen orkesterin juridinen asema on itsenäinen rekisteröity yhdistys, jonka jäsenistä suurin osa on opiskelijoita. Akademiska Orkesternin toiminta ei ole valtion lakisääteisen orkesterirahoituksen tai ulkopuolelle jäävien orkesteriyhteisöjen valtionrahoituksen piirissä, joten rahoitus joudutaan hankkimaan aina eri rahoituslähteistä.

Kaupunginorkesterin ja konserttitalon nettobudjetin tulorahoitusosuudessa on merkittävä osuus ulkopuolisten konsertinjärjestäjien vuokratuloja. Säännöllisesti taloa vuokraavista toimijoista huomattava osa on ei-kaupallisia yhteisöjä sekä oppilaitoksia.

Toistaiseksi on katsottu mielekkääksi ja tasapuoliseksi kohteluksi myöntää konserttitalon tiloja käyttöön ns. minimihinnalla, mikäli kulttuurilautakunnan määrittelemät kriteerit täyttyvät. Vain yhteistyöprojekteissa on kokonaan luovuttu salin vuokrasta. Tämä on konserttitalon osalta mielekäs käytäntö myös jatkossa.

Yleisenä linjana Turun kaupungilla on laskuttaa niin sisäisiä kuin ulkoisia palvelujen käyttäjiä. Konserttitalon tilojen käytöstä aiheutuu kiinteiden (mm. tilalaitokselle maksettava sisäinen vuokra) myös välillisiä kustannuksia (mm. salin siivous, sähkö, laitteiden kuluminen ja niiden rajallinen käyttöikä), joita ei tule joko laisinkaan tai huomattavasti vähemmän kun salia ei käytetä. Vuokratuloista katetaan myös näitä kustannuksia. Osa vuokraajista haluaa konserttipäivän lisäksi käyttää konserttitalon tiloja ja harjoitella salissa ennakkoon. Tämä vaikuttaa luonnollisestikin kustannuksiin ja kokonaisvuokraan. 

Konserttitalon paras sesonki myynnillisesti on syksy. Kohdistamalla subventoidut vuokraukset pääosin kevätkaudelle ja antamalla näitä aikoja vasta sitten, kun kaupalliset toimijat ovat valinneet omat konserttipäivänsä, voitaisiin konserttitalon menetykset minimoida. Samalla tasattaisiin kausivaihteluita kaupunkimme asukkaille tarjottavien kulttuuripalvelujen tarjonnassa.

Liite 1Akademiska Orkesternin anomus

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Akademiska Orkestern saa vuosina 2011 ja 2012 vuokrata konserttitalon yhden kerran kalenterivuodessa kulloinkin vahvistetulla ns. minimivuokralla siten, että konsertin lisäksi minimivuokraan sisältyy yksi enintään neljän tunnin harjoitus. Sekä konsertin että harjoituksen ajankohta on sovittava vuokraajan kanssa siten, että se ei vähennä konserttitalon muusta vuokraustoiminnasta saatavia tuloja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAkademiska Orkestern vid Åbo Akademi rf
mtpvKaupunginorkesteri
tiedAaltonen Mirja
tiedAndersson Anneli
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedÖsterholm Pirkko


Liitteet:

Kultlk § 52
Liite 1:Akademiska Orkesternin anomus