Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta5116.03.201114

1715-2011 (653, 034, 009)

Lausunto Yli-Maarian koulun hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta päättää Yli-Maarian koulun hankesuunnitelmasta annettavasta lausunnosta. Koulun yhteyteen tulevan kirjaston on tarkoitus korvata nykyiset Maarian ja Moision kirjastot.

Kultlk § 51

Palvelupäällikkö Sanna Hernelahti:

Tilaliikelaitos on yhdessä kasvatus- ja opetusviraston, sosiaali- ja terveystoimen, kulttuuritoimen ja ruokapalvelukeskuksen kanssa valmistellut Yli-Maarian koulun ja päiväkodin hankesuunnitelmaa.

Hankesuunnitelmassa esitetään uutta koulua 1.-6 lk oppilaille (mitoitus 276 oppilasta) sekä päiväkotia 105 lapselle (5 ryhmää). Lisäksi rakennukseen on tarkoitus sijoittaa lähikirjasto ja kouluterveydenhoidon yhteyteen alueen lastenneuvolapalvelut. Rakennuksessa on valmistuskeittiö.

Uudisrakennuksen rakennuskustannukset 2/2011 kustannustasossa ovat tavoitehintalaskelman mukaan yhteensä 10 074 000 euroa (alv 0 %). Tammikuussa 2011 esitetty kustannusarvio 8 250 000  euroa (alv 0%) on perustunut indeksiin 3/2008. Indeksiin 12/2010 korjattu hinta samalla tilaohjelmalla on 9 878 000 euroa (alv 0 %)

Hankkeen rahoitus sisältyy kaupungin talousarvioon ja taloussuunnitelmaan 2011-2014.

Hankesuunnitelma on valmistunut ja Tilaliikelaitos pyytää hallintokunnilta, tilakeskukselta ja talouskeskukselta lausuntoa hankesuunnitelmasta 19.3.2011 mennessä, jotta hankesuunnitelma saataisiin valtuuston käsittelyyn mahdollisimman pikaisesti.

Hanke on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön 11.11.2010 hyväksymässä rahoitussuunnitelmassa valtionrahoituskohteena vuonna 2012 alkavana hankkeena. Mikäli hankkeelle myönnetään valtionavustus, työt on käynnistettävä viimeistään vuonna 2013. Avustusanomuksen täydentäminen määräajassa edellyttää hankesuunnitelman hyväksyntää kaupunginvaltuustossa viimeistään toukokuun 2011 alussa. Valtionrahoitusta on anottu koulutiloille (sis. esiopetuksen) ja kirjastolle.

Uudisrakennukselle kaavailtu tontti sijaitsee Pyhän Marian tien, Kukkamaariankadun ja Paakarinkadun rajaamassa kulmassa.

Kirjaston lähipalveluja koskevissa suunnitelmissa Maarian ja Moision kirjastojen on suunniteltu siirtyvän Yli-Maarian koulun yhteyteen 2014. Maarian kirjasto toimii tällä hetkellä 240 m² ja Moision kirjasto 63 m² tiloissa.  Molempien kirjastojen toiminta vaatii uudistamista ja kirjastojen siirtyminen Yli-Maarian koulun yhteyteen 350 m²  tilaan (sis. koulukirjaston tilat) tehostaa ja parantaa kirjastopalveluja alueella, jonne on muuttanut paljon lapsiperheitä.

Lähikirjasto sopii monen palveluntuottajan kokonaisuuteen hyvin. On järkevää, että kirjastot siirtyvät uuden koulun yhteyteen, missä valtaosa asiakkaista päivittäin muutenkin käy ja missä se voi toimia joustavasti opetuksen ja oppimisen tukena. Tämä edellyttää, että kirjasto on koulussa keskeisellä paikalla, jolloin se voi toimia koulukirjastona ja palvella samalla alueen asukkaita. Yhteistoiminta tulee muutenkin suunnitella kokonaisuutena niin, että hyödynnetään mahdollisimman paljon yhteisiä tiloja (esimerkiksi sosiaalitilat, tapahtumatilat). Järjestely parantaa osaltaan Turun pohjoisten alueiden kirjastopalveluja ja Yli-Maarian kirjasto toimiikin tulevaisuudessa pohjoisten alueiden kirjastojen keskuksena.

Maarian ja Moision kirjastojen huoneistomenot ovat nykyisissä tiloissa 36 097,62 euroa vuodessa (TA 2011). Koulun yhteydessä huoneistomenot tulevat olemaan tämänhetkisen hintatason mukaan 54 309,00 euroa vuodessa.

Oheismateriaali 1Hankesuunnitelma liitteineen

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Esitän edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että lautakunta hyväksyy osaltaan Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman ja sitoutuu suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin, vuoden 2011 hintatasossa noin 54.309 €/v. Yli-Maarian koulun yhteyteen tuleva kirjasto korvaa nykyiset Maarian ja Moision kirjastot, joten lisäkustannukseksi tulee noin 18.200 €/v. Samalla lautakunta valtuuttaa kirjaston jatkamaan kirjastotilan suunnittelua koulun yhteyteen.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää osaltaan hyväksyä Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman ja sitoutuu suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin, vuoden 2011 hintatasossa noin 54.309 €/v. Yli-Maarian koulun yhteyteen tuleva kirjasto korvaa nykyiset Maarian ja Moision kirjastot, joten lisäkustannukseksi tulee noin 18.200 €/v. Samalla lautakunta valtuuttaa kirjaston jatkamaan kirjastotilan suunnittelua koulun yhteyteen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginkirjasto