Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4416.03.20117

1636-2011 (041, 642)

Pedagogisten toimintojen siirtäminen osoitteesta Hämeenkatu 15 Turun linnaan ja muihin museokeskuksen tiloihin. Tilojen irtisanominen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 44

Turun museokeskus/vs. museotoimenjohtaja Olli Immonen:7.3.2011:

Museoiden kävijämäärät toimintavuonna 2010 ja niiden kautta saatavat pääsylippu- ja museokauppatulot eivät ole toteutuneet ennakoidusti, joten tulotavoitteen saavuttaminen ei onnistunut. Linnakiinteistön varastotilan irtisanominen ja siitä aiheutuneet varastojen muuttoon liittyvät kustannukset sekä eräät muut ennalta arvaamattomat kustannukset ja tulonmenetykset aiheuttivat talousarvioon ylityksen.

Museokeskuksen talousarviossa palkkakustannusten (51,5 %) jälkeen suurin menoerä ovat kiinteistökustannukset (28,5 %).

Museotoimi on selvittänyt omalta osaltaan, voisiko joitakin sen hallinnassa olevia tiloja käyttää tehokkaammin ja näin tasapainottaa talouttaan.

Museokeskuksen käytössä on Vanhan Suurtorin alueella kolme kiinteistöä, Hämeenkatu 15, Vanha Raatihuone ja Brinkkalan talo

Osoitteessa Hämeenkatu 15 toimii alakerrassa kulttuuripaja ja kahdessa ylimmässä kerroksessa kulttuuriasiainkeskuksen kanslian henkilökuntaa. Kun kulttuuriasiainkeskuksen kanslian oman rakennuksen peruskorjaus valmistuu, on museokeskus valmis luopumaan koko talosta.

Ensimmäisessä vaiheessa, syksyllä 2011, tulisi luopua Hämeenkatu 15 alimman kerroksen tiloista. Tiloissa toimiva Kulttuuripajan toiminta voidaan siirtää Turun linnaan ja muihin museoyksiköihin.

Turun kaupungissa lasten ja nuorten vapaa-ajan taidekasvatusta toteuttavat Kulttuuripajan ohella mm. nuorisoasiainkeskuksen keskustassa sijaitsevat toimintapisteet Vimma ja Seikkis. Ne tarjoavat lapsille ja nuorille seuraavanlaisia palveluja.

Seikkis:

http://seikkailupuisto.turku.fi/

- avointa kädentaito-, työpaja-, puuhatoimintaa keskiviikkoisin ja sunnuntaisin

 -harrasteryhmätoimintaa: Luovat kädet,  Animaatiokerho, Arkkitehtuurikoulu Erkkeri , Nukketeatterikerho

- kouluille ja päiväkodeille suunnattua ryhmätoimintaa

- synttärijuhlia

- luokkaretkipaketteja

- kesätoimintaa

- tapahtumatoimintaa ympäristössä

Vimma:

 http://www.vimma.info/

- nuoren taide- ja toimintatalo

- laaja-alaisesti kurssitoimintaa: kädentaidot (mm. savi, tekstiili), media (valokuvaus, editoinit) jne.

- avointa pajatoimintaa (tekstiili, savi)

- teatteritoimintaa

- ryhmäohjelmaa kouluille ja muille ryhmille

- tilavuokraus

Vaikka kustannussyistä joudutaan irtisanomaan pajatila, jatkuu toiminta muissa tiloissa. Kulttuuripajan siirrolla paitsi pystytään käyttämään museokeskuksen tiloja tehokkaammin, niin toimenpiteellä myös vahvistetaan ja kehitetään museokeskuksen toimintaa Turun linnassa ja muissa yksiköissä tapahtuvaa pedagogista toimintaa. Luopuminen tiloista säästää kustannuksia vuositasolla noin 50.000 €. Vuoden 2011 aikana säästö on noin 13.000 €.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Turun museokeskus jatkaa kiinteistöjensä osalta tilojen käytön tarkoituksenmukaisuuden arviointia. Lautakunta päättää edelleen, että ensimmäisessä vaiheessa Kulttuuripajan toiminta siirretään syksystä 2011 alkaen Turun linnaan ja muihin museoyksiköihin ja irtisanotaan maaliskuun aikana pajan tilat osoitteessa Hämeenkatu 15. Tilat ovat käytössä 30.9.2011 saakka ja niistä luovutaan 1.10.2011 alkaen.

PäätösKulttuurilautakunta päätti Rantasen ehdotuksesta Perhon kannattamana yksimielisesti palauttaa asian tuotavaksi
seuraavaan lautakunnan kokoukseen siten, että kartoitetaan onko mahdollista luopua Hämeenkatu 15 tiloista sekä
selvitys omien vaihtoehtoisten tilojen käytöstä ja yhteistyöstä nuorisotoimen kanssa.

Jakelu

tpvMuseokeskus