Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta2816.02.201116

5314-2009 (033, 015)

Kirjastokonsepti monipalvelukeskuksessa -raportti

Tiivistelmä: -

Kultlk § 28

Palvelupäällikkö Sanna Hernelahti:

Opetusministeriö myönsi vuonna 2009 Turun kaupunginkirjastolle avustusta 20 000 euroa uuden kirjastokonseptin kehittämiseen yhteisöllisissä monipalvelukeskuksissa. Avustusta myönnettiin palvelukonseptin kehittämiseen ja toiminnan suunnitteluun, koulutukseen eri väestöryhmien kohtaamisessa ja tarpeiden yhteensovittamisessa sekä tilojen ilmeen kohentamiseen yhdessä eri käyttäjäryhmien kanssa. Pääkohteina olivat Jyrkkälän ja Lausteen lähiöt, joissa suunniteltiin kirjastopalvelun siirtämistä nuorisotilaan.  Selvitys avustuksen käytöstä on toimitettu Opetus- ja kulttuuriministeriöön 31.12.2010 mennessä. Projektissa työskenteli 50 % työajalla kirjastonhoitaja Sanna Nieminen. Hän kirjoitti uuden toimintamallin suunnittelusta, käyttöönotosta ja seurannasta raportin, jota voidaan hyödyntää uusissa hankkeissa.

Turun kaupunginkirjastossa on etsitty aktiivisesti uusia toimintamalleja, joiden avulla turvata lähikirjastopalvelut. Yhden tai kahden henkilön kirjastot ovat haavoittuvia ja monessa kirjastossa onkin jo toteutettu uudistuksia, joissa tilaa jaetaan muiden toimijoiden kanssa. Uudistetuissa tiloissa henkilökunta toimii yhdessä yli hallintokuntarajojen, toiminta on elävää, tilojen käyttö tehostuu ja kirjasto saavuttaa uusia käyttäjäryhmiä.

Jyrkkälän, Lausteen ja Ilpoisten kirjastojen uudistaminen on tapahtunut vuosina 2009-2011. Näiden kirjastojen pääasiallisena yhteistyökumppanina on nuorisoasiainkeskus. Jyrkkälän kirjasto sijaitsee vuoden 2010 alussa avatussa monitoimitalossa. Jyrkkälässä kirjasto siirtyi nuorisotaloon, jota käyttävät nuorten lisäksi lukuisat yhdistykset. Lausteella joulukuussa 2010 avatussa monitoimitalossa tilaa jakavat koulu, kirjasto, nuorisotoimi, varhaiskasvatus ja perhetupa. Ilpoisissa koulu, kirjasto ja nuorisotila muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Projektissa kehitettyjä toimintamalleja käytetään hyväksi jatkossa, kun lähiöiden kirjastotiloja suunnitellaan. Turun malli on herättänyt laajaa kiinnostusta maan muissa kirjastoissa.

Esitän edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että lautakunta merkitsee raportin tiedokseen.

Oheismateriaali 1Kirjastokonsepti monipalvelukeskuksessa -raportti (erillinen nide)

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusMerkitään kulttuurilautakunnalle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.