Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 5 26.01.2011 4

12679-2010 (055)

Turun kuvataidekoulun/Turun Lasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry:n avustusanomus vuodelle 2011

Tiivistelmä: -

Kultlk § 5

Hallintopäällikkö Mikael Höysti:

Kulttuurilautakunta päätti 15.12.2010 § 219 myöntäessään toiminta-avustuksia sopimuksen tehneille yhdistyksille, että Turun kuvataidekoulun/ Turun Lasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry:lle myönnetty avustus on ehdollinen niin, että yhdistys velvoitetaan toimittamaan kulttuurilautakunnalle perjantaihin 14.1.2011 mennessä selvityksen toiminnan sopeuttamisesta vastaamaan yhdistyksen vahvistettua talousarviota. Vaatimus perustui Kuvataidekoulun toimintasuunnitelmassa olevaan kohtaan, jossa todetaan että yhdistykselle vuosittain myönnetty 27.000 euron toiminta-avustus "on täysin riittämätön ylläpitämään kuvataiteen perusopetustoimintaa Turussa."

Kuvataidekoulu toimitti määräaikaan mennessä (10.1.2011) vaaditun selvityksen. Siinä on selvitetty kuvataidekoulun tilannetta 1.1.2011 suhteessa oppilasmäärään, henkilökuntarakenteeseen, muihin kuluihin sekä lainanhoitotilanteeseen.

Oheismateriaali 1Selvitys toiminnan sopeuttamisesta vastaamaan yhdistyksen vahvistettua talousarviota

Turun Kuvataidekoulu/Lasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry:n toiminta on syvästi tappiollinen ja sitä ylläpidetään paitsi lukukausimaksujen ja kaupunginavustusten lisäksi myös lainarahalla. Kulttuuriasiainkeskus on käynyt Kuvataidekoulun kanssa neuvotteluja talouden tervehdyttämisestä 13.1.2010 ja 18.11.2010. Kulttuuriasiainkeskus on useaan otteeseen kiinnittänyt huomiota Kuvataidekoulun raskaaseen hallintoon, joka suhteessa opetushenkilöstöön on kohtuuttoman suuri.

Kuvataidekoulun vahvistetussa vuoden 2011 talousarviossa on kulttuurilautakunnan toiminta-avustuksena huomioitu 80.000 euroa vaikka koulun ja kulttuurilautakunnan välisessä sopimuksessa on avustussummaksi sovittu 27.000 euroa. Talousarvio on epärealistinen ja ilman sopeuttamistoimia vuoden 2011 alijäämän ennustetaan olevan n. 50.600 euroa. Huomionarvoista on, että kaupungin yhdistykselle myöntämä vuokra-avustus on tästä vuodesta täysimääräinen ja kattaa siten kaikki vuokramenot.

Kuvataidekoulu esittää korjaaviksi toimenpiteiksi mm. oppilasmaksujen korottamista 5% (tulot +11.500 €), hallintohenkilökunnan palkkojen alentamista (menot -14.800 €) sekä oppilasmaksujen perinnän tehostamista (tulot + 9.930 €). Korjaavat toimenpiteet ovat yhteensä 36.200 €. Alijäämäksi jää yhä 14.400 euroa.

Kuvataidekoulun selvitys jää vaillinaiseksi ja korjaustoimenpiteet ovat osin hyvin epävarmoja. Oppilasmaksun korottaminen voi vähentää oppilasmääriä ja perinnän tehostaminen ei välttämättä tuo toivottua tulosta. Ainoastaan palkkojen alentaminen tuo suoraa säästöä. Alijäämä noussee sopeuttamistoimenpiteistä huolimatta ennustettua suuremmaksi.

Voidaan todeta, että Kuvataidekoulun lisäselvitys, ja sen sisältämät toimenpiteet toiminnan sopeuttamiseksi vastaamaan talousarviota, on täysin riittämätön eikä todennäköisesti tule tuottamaan toivottua tulosta. Hallinnon menoista tulisi leikata vähintään 1 henkilötyövuoden edestä kustannuksia vuositasolla. Kuvataidekoulun tulisi em. säästötoimenpiteiden lisäksi esimerkiksi lomauttaa koko hallintohenkilökunta 2 kuukaudeksi tämän vuoden aikana. Tällöin talouden tasapaino voisi olla saavutettavissa.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä Turun Kuvataidekoulu/Lasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry:n lisäselvityksen tiedokseen.

Lisäksi lautakunta toteaa lisäselvityksen toimenpiteet riittämättömiksi talouden tasapainon saavuttamisen kannalta.

Lisäksi lautakunta päättää vahvistaa Turun kuvataidekoulun/ Turun Lasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry:lle 15.12.2010 § 219 kohdalla myönnetyn avustuksen myöntämisen ja toteaa, että Kuvataidekoulun pitää huolehtia siitä, että se saattaa taloutensa tasapainoon tilanteeseen parhaaksi katsomillaan toimenpiteillä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kulttuurilautakunta päätti Perhon Rantasen kannattamana tekemästä esityksestä yksimielisesti, että kulttuurilautakunnan 15.12.2010 § 219 kohdalla varatusta avustuksesta (27.000 €) maksetaan tässä vaiheessa puolet, eli 13.500 €.  Loppuerä avustuksesta myönnetään sen jälkeen, kun Turun kuvataidekoulu/Turun Lasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry on toimittanut kulttuurilautakunnalle selvityksen siitä, miten vaje kokonaisuudessaan katetaan.

Jakelu

aoLasten ja Nuorten Kuvataideyhdistys ry
tpvAndersson Anneli
tiedLönnberg Päivi