Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta20917.11.201018

11434-2010 (015, 14, 011)

Työryhmän asettaminen selvittämään Turun kaupunginteatterin hallintomallin uudistamista (Akj Kyttä)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 209

Apulaiskaupunginjohtajan avustaja Juha Rantasaari ja va. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 12.10.2010:

Kaupunginvaltuusto on kirjannut vuoden 2010 talousarviokäsittelyssä päätöslauselman teatterin yhtiöittämisen selvittämisestä. Hallintomallin muuttamista on lautakuntatasolla (kulttuurilk 27.12.1996 § 397) selvitetty jo aiemmin ja selvityksen tekemistä puoltavat mös kuntatalouden tämänhetkiset haasteet ja valtionhallinnon kulttuuria koskevat linjaukset.

Turun kaupunginteatterin hallinnonuudistamistarpeen perusteet ovat muiden kaupunkien muutosarvioinneissa esitettyjen kaltaisia. Toiminnan uudistamistarpeita puoltavat yleisesti haasteet johtajuudessa ja talousarvion hallinnassa, pitkän tähtäyksen taloussuunnittelun puuttumisessa ja oman taseen/puskurin puuttumisessa sekä tilojen ulosvuokraamismahdollisuuksissa ja kaupungin tukipalveluiden ja henkilöstöpolitiikan soveltuvuudessa. Toiminnan hallinnollinen uudistaminen edellyttää lisäksi paikallisten olojen ja erityispiirteiden huomioimista ja aiemman toiminnan etujen hyödyntämistä.

Suomen Teatterit ry:n jäsenteattereista kunnallisia laitoksia oli vuonna 2009 yksitoista, joista yksi toimi liikelaitoksena ja yksi kuntayhtymänä. Osakeyhtiömuotoisia teattereita olivat Suomen Kansallisteatteri, Tampereen teatteri, Tampereen Työväen Teatteri ja Komediateatteri Arena sekä Hämeenlinnan, Kokkolan, Kotkan ja Seinäjoen kaupunginteatterit. Yhdistyspohjaisia teattereita oli kolmetoista ja säätiöpohjaisia neljä teatteria.

Asiassa tehdyn esiselvityksen johtopäätöksenä on muun ohessa todettu, että teatterin hallinnonuudistusta valmistelemaan tulisi perustaa työryhmä, jonka tehtäväksi asetettaisiin esityksen tekeminen paitsi teatterin hallintomallin valinnasta myös sen mahdollisesta ulottamisesta orkesterin toimintaan sekä seudullisuuden arviointi teatterin ja orkesterin toiminnassa. Selvityksessä tulisi lisäksi arvioida mahdollisuuksia kytkeä myös muiden kaupungin rahoittamien kulttuuritoimijoiden tuotantoa (mm. musiikkijuhlat, Pro Cultura- ja 2011 -säätiö) yhteen kokonaisuuteen.

Esitämme, että apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä asettaa työryhmän selvittämään Turun kaupunginteatterin hallintomallin uudistamista siten, että työryhmän tulee tehdä esitys paitsi teatterin hallintomallin valinnasta myös sen mahdollisesta ulottamisesta orkesterin toimintaan sekä seudullisuuden arvioinnista teatterin ja orkesterin toiminnassa. Lisäksi selvityksessä tulisi arvioida mahdollisuuksia kytkeä myös muiden kaupungin rahoittamien kulttuuritoimijoiden tuotantoa (mm. musiikkijuhlat, Pro Cultura- ja 2011 -säätiö) yhteen kokonaisuuteen. Työryhmän tulee jättää esitys marraskuun 2010 loppuun mennessä.

Työryhmän jäseniksi esitämme nimettäviksi seuraavat henkilöt:

Juha Rantasaari, apulaiskaupunginjohtajan avustaja, puheenjohtaja

Seija Liinoja, laskentapäällikkö

Minna Sartes, kulttuurijohtaja

Mikael Höysti, hallintopäällikkö

Outi Kari-Granfors, va. kaupunginsihteeri

 

PäätösPäätin asettaa työryhmän selvittämään Turun kaupunginteatterin hallintomallin uudistamista. Työryhmä voi harkintansa mukaan kuulla asiantuntijoita ja henkilöstön edustajia selvityksen valmistelussa. Työryhmän tulee jättää esitys palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajalle marraskuun 2010 loppuun mennessä. Työryhmän työskentelystä aiheutuvat mahdolliset kustannukset maksetaan tililtä 1 04 14 98 10 Perusturvajärjestelyt (Pj).

Työryhmän jäseniksi päätin nimetä seuraavat henkilöt:

Juha Rantasaari, apulaiskaupunginjohtajan avustaja, puheenjohtaja

Seija Liinoja, laskentapäällikkö

Minna Sartes, kulttuurijohtaja

Mikael Höysti, hallintopäällikkö

Outi Kari-Granfors, va. kaupunginsihteeri

 

 

Maija kyttä

apulaiskaupunginjohtaja

 

Oikaisuvaatimusohjeet liitteenä

_________________________

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusMerkitään kulttuurilautakunnalle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.