Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta20517.11.201014

12644-2010 (002)

Kaupunginteatterin osallistuminen TEKIJÄ-hankkeeseen vuosille 2011-2013

Tiivistelmä: -

Kultlk § 205

Kaupunginteatterin vs. hallintopäällikkö Veli-Pekka Teponoja:

Suomessa teatteriala jakautuu kahteen erilliseen ryhmään: valtion pysyvällä valtionosuusrahoituksella toimivat ns. kiinteät teatterit ja harkinnanvaraisella tuella/omarahoituksella toimivat ns. vapaat ryhmät. Näiden kahden kentän yhteistyö on satunnaista ja epäsäännöllistä. Ilman yhteistoimintaa erityisesti suurien kaupunkikeskusten teatterit menettävät mahdollisuuden ohjelmistojen laajentamiseen ja vapaat ryhmät eivät hyödy kiertuetoiminnan laajoista mahdollisuuksista.

TEKIJÄ -hanke on kiinteiden teattereiden ja vapaiden ryhmien kiertuejärjestelmän ja yhteistoiminnan kehittämishanke, joka sijoittuu vuosille 2010-2013. Sen valmistelussa on mukana laaja-alainen joukko teatterialan organisaatioita, toimijoita ja asiantuntijoita. Lokakuussa 2010 TEKIJÄ -hanke on jättänyt rahoitushakemuksen Luovien alojen yritystoiminnankasvun ja kansainvälistymisen ESR -kehittämisohjelmaan.

TEKIJÄ -hanke organisoi hankkeesta kiinnostuneille kiinteille ammattiteattereille, kiinteille teatteriryhmille ja vapaiden ryhmille sekä teatterialan tuottajille yhteistä kiertuetoiminnan kehittämiseen tähtäävää koulutusta, seminaareja sekä organisoi pilottikiertueita toimintaan osallistuvien teattereiden välillä.

Pilottikiertueiden tarkoituksena on synnyttää hyviä käytänteitä ja kytkeä koulutusjaksoissa opittuja asioita käytännön pilottikokeiluihin kiertue- ja yhteistoiminnan kehittämiseksi teatterialalla valtakunnallisesti. Toteuttavista pilottikiertueista päättää hankkeen laaja-alainen ohjausryhmä. Ohjausryhmä koostuu teatterialan asiantuntijoista sekä hankkeen rahoittajien edustajista.

Turun kaupunginteatteri on elokuussa 2010 ilmaissut alustavasti halukkuutensa olla mukana hankkeessa. Teatterissa yhteistyö vapaiden ryhmien kanssa on jo säännöllistä, mutta osallistuminen TEKIJÄ -hankkeeseen, ja sitä kautta yhteistyön tehostaminen ja laajentuminen koetaan tärkeäksi. Hankkeen hallinnoija, Tampereen yliopiston tutkivan teatterityön keskus on tehnyt rahoituslaskelman, jossa Turun kaupunginteatterin rahoitusosuus hankkeelle vuosiksi 2011-2013 olisi yhteensä 5 383 €.

Oheismateriaali 1TEKIJÄ -hankeen rahoitussuunnitelma

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää myöntää Turun kaupunginteatterille oikeuden osallistua Tampereen yliopiston tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoimaan TEKIJÄ -hankkeeseen. Turun kaupunginteatterin rahoitusosuus hankkeelle vuosiksi 2011-2013 on rahoitussuunnitelman mukaan yhteensä 5 383 €, joka maksetaan kaupunginteatterin määrärahoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginteatteri