Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta20217.11.201011

12406-2010 (642, 001, 525)

Liedon kirjastoauton sijoittaminen Turun autokirjaston tiloihin

Tiivistelmä: -

Kultlk § 202

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Turun kaupunginkirjastolla on kaksi kirjastoautoa, jotka on sijoitettu Amiraalistonkatu 6:ssa olevaan autokirjaston tilaan. Liedon kirjastolla on yksi kirjastoauto, jolle etsitään sopivaa tallitilaa. Liedon ja Turun kirjastotoimenjohtajat ovat neuvotelleet alustavasti mahdollisuudesta sijoittaa Liedon kirjastoauto Turun autokirjaston yhteyteen.

Turun autokirjaston tila on 782 m2, josta kirjastoautojen käytössä on sen etuosassa noin 300 m2, loppuosa tilasta on varattu aineistokokoelmalle ja henkilökunnan työtiloille. Kirjastoautojen tallissa on myös Suomen vanhin kirjastoauto, Vanha Ykkönen, joka ei enää ole ajossa ja jota kunnostetaan vähitellen museoautoksi.

Turun autokirjastoon voidaan sijoittaa kolmas liikenteessä oleva kirjastoauto, mutta se edellyttää oviaukon suurentamista niin, että kaikki kolme autoa voivat ajaa suoraan omaan pysäköintipaikkaansa kokoelmien hoitoa ja siivousta varten.

Oviaukon suurentaminen vaatii osittaista tukirakenteiden purkamista ja rakentamista uudelleen, sähkötöitä ja uuden ovimekanismin hankintaa sekä betonilattian ja asfalttipihan osittaista purkua ja paikkaamista. Turun tilaliikelaitoksen alustavan tavoitehinta-arvion mukaan oviaukon suurentaminen siihen liittyvine töineen maksaa arviolta 30.000 €. Korjaus ajoittuisi alkusyksyyn 2011.

Autokirjaston nykyinen vuokra on 83.466 € (noin 8,90 €/m2/kk). Muutostyöstä aiheutuvat kustannukset tulevat maksettavaksi vuokran yhteydessä. Liedon osuus on kolmannes kirjastoautoille varatusta noin 300 m2:n tilasta.

Turun ja Liedon kirjastoautojen yhteisestä tilasta voidaan saavuttaa monenlaista synergiaetua. Molemmat kunnat ovat jo yhteisessä Vaski-järjestelmässä, johon liittyy kokoelmien yhteiskäyttö. Yhteisessä tilassa kokoelmien yhteiskäyttö tehostuu. Lisäksi kirjastoautojen reitit voidaan suunnitella yhteistyössä niin, että kuntarajat voidaan tarvittaessa ylittää. Järjestely antaa mahdollisuudet kirjastoautopalvelujen kehittämiseen yhteistyössä, jolloin tulevaisuudessa voidaan saada synergiaetuja myös kirjastoautoista ja henkilötyöstä.

Ehdotan edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että Turku vuokraa osan autokirjaston tilasta Liedon kirjastolle kirjastoauton tallitilaksi. Lisäksi ehdotan, että lautakunta valtuuttaa kirjaston tilaamaan sitä varten tilaliikelaitokselta oviaukon suurentamista koskevan muutostyön, mikäli Lieto päättää vuokrata tallitilan Turulta. Kustannukset jaetaan kummankin kirjaston kesken niiden tilankäytön mukaisessa suhteessa ja ne maksetaan vuokranmaksun yhteydessä.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää vuokrata osan Amiraalistonkatu 6:ssa sijaitsevasta autokirjaston tilasta Liedon kirjastolle kirjastoauton tallitilaksi sen muutostöiden valmistuttua.

Lisäksi lautakunta päättää valtuuttaa kirjaston tilaamaan tilaliikelaitokselta oviaukon suurentamista koskevan muutostyön, mikäli Lieto päättää vuokrata tallitilan Turulta. Muutostyöstä aiheutuvat kustannukset jaetaan kummankin kirjaston kesken niiden tilankäytön mukaisessa suhteessa ja ne maksetaan vuokranmaksun yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginkirjasto