Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta19817.11.20107

14482-2008 (523)

Mediataideteokseen liittyvän av-laitteiston hankinta leasing -sopimuksella

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 21.6.2010 § 374, että nk. kaunistamisrahaston tuottoa käytetään Sandisonin mediataideteoksen esittämiseen ja ylläpitoon tarvittavan laitteiston hankkimiseen. Tavoitteena on saada teos esille Kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 alussa talven hämärän valonlähteeksi.

Kultlk § 198

Museotoimen apulaisjohtaja Päivi Kiiski:

Kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan 17.12.2008 § 295 hankkia kaupungin taidekokoelmaan mediateoksen nimeltä ”Sub Rosa” taiteilija Charles Sandisonilta. Taideteos on tilattu ja suunniteltu toteutettavaksi vanhan pääkirjaston aulatilaan. Taideteos on vastaanotettu ja liitetty osaksi Turun kaupungin taidekokoelmaa vuonna 2009. Museoviraston rakennuskonservaattori Elisa Heikkilä on varmistanut, että hanke soveltuu Turun pääkirjaston vanhaan arkkitehtuuriin.

Tietokoneohjelmalla toimiva taideteos ei ole kuitenkaan päässyt vielä esille, sillä vuoden 2009 kaupunkiorganisaation säästöjen vuoksi museokeskus ei voinut hankkia teoksen esittämiseen tarvittavaa laitteistoa. Museokeskus on esittänyt, että nk. kaunistamisrahastosta katetaan mm. Sandisonin teoksen saattaminen esityskuntoon ja kaupunginhallitus on myöntänyt kaunistamisrahaa käytettäväksi ehdotuksen mukaisesti.

Sandison on suunnitellut tietokonepohjaisen teoksensa yhdessä Pro Av Saarikko Oy:n kanssa. Kaikki Sandisonin vastaavalla tekniikalla toteutetut taideteokset on tuotettu yhteistyössä Pro Av Saarikko Oy:n kanssa. Sandisonin lausunnon mukaan: “Pro Av Art Oy possesses specialized knowledge relevant to the satisfactory installation of my art work. The techniques required to complete the job have been developed in collaboration between myself and Pro Av Art Oy in relation to this installation. These techniques are related to artistic content of the work and cannot be copied or recreated by unauthorized non qualified contractors”.

Hankintalain 27 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä, taiteellisesta tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvistä syistä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan. Kaupungin it-toiminnan suunnittelupäällikkö Mika Pihlavan lausunnon (lausunto sähköpostitse 7.10.2010) mukaan kaupungin it-puitesopimuksissa ei ole Pro Av Saarikko Oy:n tarjouksessa määrittelemiä laitteita. Sandisonin teoksen esittämiseen tarvittavat laitteet ovat mm. linssien ja mitattavan valotehon osalta erityistekniikkaa ja Pro Av Saarikko Oy on suunnitellut ne kokonaisuutena, vastaamaan nimenomaan Sandisonin mediataiteen tarpeita. It-toiminnan suunnittelupäällikkö Pihlava esittääkin, että laitteisto tulee hankkia nimenomaan räätälöitynä kokonaisuutena ja suunnitellulla tavalla, huoltosopimus mukaan lukien suoraan Pro Av Saarikko Oy:ltä.

Laitteisto tulee hankkia kahden vuoden leasing-sopimuksella hankinta- ja logistiikkakeskuksen ohjeiden mukaan käyttäen Sampo-pankin rahoitusta. Hankintahinta koko ajalta on 42 668 € (alv 0%). Leasing-sopimuksen päätyttyä laitteisto jää Turun Museokeskukselle 20 €:n lunastushintaan. Hankinnassa noudatetaan muilta osin Julkisten palveluhankintojen yleisiä sopimusehtoja JYSE 2009 PALVELUT.

Liite 1Pro Av Saarikko Oy:n tarjous Sandisonin tietokonepohjaisen taideteoksen toteuttamisesta

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hankkia Sandisonin teokseen kuuluvan laitteiston Pro Av Saarikko Oy:ltä tarjouksen mukaisesti ja tarjouksen mukaisine suunnittelutöineen hintaan 42 668 € (alv 0%).

Lisäksi ehdotan, että päätös saadaan asian kiireellisyyden vuoksi panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaiseksi tuloa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPro Av Saarikko Oy
tiedKaupunginkirjasto
tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tpvMuseokeskus
tiedAaltonen Mirja
tiedAndersson Anneli
tiedMamia Annele
tiedPihlava Mika
tiedSaarinen Leena
tiedÖsterholm Pirkko


Liitteet:

Kultlk § 198
Liite 1:Pro Av Saarikko Oy:n tarjous Sandisonin tietokonepohjaisen taideteoksen toteuttamisesta