Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 186 13.10.2010 10

10268-2009 (041)

Tuubien ja led-valojen hankinta kaupunginorkesterille (käyttöomaisuuden hankintasuunnitelman muutos)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 186

Intendentti Marja-Liisa Lieppinen 4.10.2010:

Kaupunginorkesterin nykyiset tuubat ovat tulleet elinkaarensa päähän ja ovat käyttökelvottomia ammattikäytössä taiteellisesti korkeatasoisten konserttien edellyttämissä laatuvaatimuksissa. Hankintaa on lykätty jo useita vuosia, mutta nyt tilanne on muuttunut ja vaatii akuuttia korjaamista, sillä kaupunginorkesterin uudella tuuban soittajalla ei ole kyseisiä työvälineitä itsellään eikä häntä voida näitä edellyttää hankkimaan. Tarve koskee sekä F- että C-tuubia.

Kaupungissamme ei ole kyseisiä ammattitasoisia soittimia lainattavissa tai vuokrattavissa, joten niiden vuokraaminen ja kuljettaminen muualta maasta aiheuttaa huomattavia lisäkustannuksia ja tulee pidemmän päälle huomattavasti kalliimmaksi kuin omien hankkiminen. Lisäksi lainasoittimia käyttämällä on mukana epävarmuus, onko kyseisiä instrumentteja saatavilla aina tarvittaessa. Lainainstrumenttien pitkäaikainen käyttö rajoittaa lisäksi soittajan osaamisen kehittymistä suhteessa jokapäiväiseen työvälineeseen. Muusikot myös huoltavat erityisiä korjaustoimenpiteitä lukuun ottamatta soittimet itse oman soittotyönsä ohella, jolloin instrumentin ja sen yksilöllisten ominaisuuksien syvällinen tuntemus on keskeisessä roolissa. Tällä hetkellä toimimme Kansallisoopperan vuokrasoittimen varassa.

Orkesterin omistukseen hankittavat soittimet ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja erikoissoittimia ja niiden pitää täyttää erittäin tarkat laatuvaatimukset sekä teknisesti että taiteellisesti. Rakenteen ja soinnin on molempien oltava ensiluokkaisia.

Kaupunginorkesteri on tehnyt selvityksen hankintapaikasta ja se on maamme johtaviin soitin- tarvike- ja instrumenttivälitysliikkeisiin kuuluva turkulainen Soitin Laine.

Tuubien lopullinen hinta määräytyy useiden eri ominaisuuksien mukaan. Hankintaan on varattu 30.000 euroa, joka kattaa hankintahinnan kuljetuskoteloineen sekä rahtimaksuineen. Mikäli instrumenttien valinnasta, mahdollisista valuuttakurssimuutoksista sekä lopullisten hintaneuvottelujen päätöksestä johtuen budjetoidusta määrärahasta jäisi jäljelle määrärahaa, orkesteri aloittaa tuleville vuosille budjetoidun valaistusjärjestelmän uusimisen led-valoilla toimiviksi. Laadukkaat ja tehokkaat valot ovat nyt ja jatkossa ensiarvoisen tärkeitä konserttitalojen kilpailussa asiakkaistaan. Lisäksi led-valot ovat perinteistä valotekniikkaa turvallisempia, kustannustehokkaampia sekä ekologisempia.

Hankinta toteutetaan kulttuuritoimen vuodelle 2010 budjetoidusta investointimäärärahasta, jonka käyttötarkoitukseen tehdään samassa yhteydessä muutos. Kirjaston tietojärjestelmän päivitykseen on varattu 100.000 euroa, mutta sen käyttöönotto siirtyy.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää muuttaa kulttuuritoimen vuodelle 2010 budjetoidun investointimäärärahan käyttötarkoitusta em. tavalla sekä valtuuttaa kaupunginorkesterin hankkimaan F- ja C-tuubat sekä mahdollisesti led-valoja em. kustannusarvion puitteissa. Kustannukset suoritetaan niihin varatuista käyttöomaisuuden investointimenoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginkirjasto
tpvKaupunginorkesteri
tiedAaltonen Mirja
tiedAndersson Anneli
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedÖsterholm Pirkko