Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta16908.09.201016

6992-2010 (002, 042, 016)

EViva 2011-2015

Tiivistelmä:

Vapaa-ajan lautakuntien puheenjohtajistojen ja virastopäälliköiden yhdessä valmistelemalle ennaltaehkäisevän virikkeellisen vapaa-ajan hankkeelle ehdotetaan varattavaksi määräraha kau-punginhallituksen alaisuuteen vuodelle 2011 ja suunnitelmakaudelle 2012-2013.

Kultlk § 169

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

Kulttuurilautakunnan, liikuntalautakunnan ja nuorisolautakunnan puheenjohtajiston ja em. virastojen viranhaltijoiden kesken on vuoden 2010 ajan valmisteltu ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen merkittävää kehittämistä yhteistyössä muiden keskeisten ennaltaehkäisevää työtä tekevien hallintokuntien sekä kolmannen sektorin kesken. Hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa aktiivisesti vapaa-aikaansa viettävien kaupunkilaisten lukumäärää vuosien 2011-2013 aikana 10.000 hengellä ja tämän myötä leikata kasvussa olevaa tarvetta korjaaviin palveluihin.

Kulttuurilautakunta on 16.6.2010 §118 merkinnyt EViva!-hankkeen ensimmäisen luonnoksen tiedokseen ja samoin ovat kesäkuun kokouksissaan tehneet liikunta- ja nuorisolautakunta. Tiedoksi merkitsemisen yhteydessä eri lautakunnissa käytyjen keskustelujen perusteella on suunnitelmaa työstetty eteenpäin. Edelleen suunnitelma on konkreettisten toimenpide-ehdotusten osalta suuntaa antava ja se tarkentuu ja kehittyy edelleen varsinaisen työn aloittamisen myötä.

OheismateriaaliEViva! Uusi ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-ajan toiminta-ohjelma 2011-2015

EViva vastaa osaltaan Turku-sopimuksessa vahvasti esille nostettuun hyvinvointi-teemaan. Hankkeen poikkihallinnollisen luonteen vuoksi tulisi rahoitus varata kaupunginhallituksen alaisuuteen ja hanketta johtamaan tulisi kaupungin johdon nimetä keskeisten toimijoiden edustajista koostuva ohjausryhmä, joka johtaisi sekä toiminnan että talouden toteutumista.

Ihmisten vapaa-ajan käyttöön ja elämäntavan muutoksiin tähtäävä työ on pitkäjänteistä eivätkä muutokset tapahdu lyhyellä tähtäimellä. Tämän vuoksi EViva-hanke on tässä vaiheessa suunniteltu viiden vuoden mittaiseksi ja tavoitteena on, että uudenlaiset ihmisten vapaa-aikaan kohdistuvat aktivoivat toimenpiteet tulisivat hyviksi todetuilta toimintatavoiltaan osaksi normaalia toimintaa. EViva-hankkeen kohdealueiksi on ehdotettu kahta asukasprofiililtaan erilaista Turun kaupungin palvelualuetta. Hankkeen toteutuminen edellyttää huomattavaa taloudellista panostusta, mutta tarvittavat resurssit ovat kuitenkin vain pieni osa ns. korjaavien toimenpiteiden jokavuotisesta kasvusta.

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus