Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 129 16.06.2010 19

6213-2010 (653)

Kulttuurilautakunnan jäsen Taru Pätärin aloite koskien konsertti- ja teatteritalon työturvallisuutta

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunnan jäsen Taru Pätäri teki aloitteen, että kulttuurilautakunta lähettää tilaliikelaitokselle kirjelmän konsertti- ja teatteritalon tiloista. Kyseessä on työturvallisuusasia, mikä olisi viipymättä korjattava.

Kultlk § 129

Lieppinen Marja-Liisa ja Teponoja Veli-Pekka:

Turun konserttitalo ja Turun teatteritalo tarvitsevat peruskorjausta sekä uusia tiloja täyttääkseen nykyajan työsuojelulliset standardit. Molemmissa laitoksissa on todettu vakavia puutteita, ja näistä on saatu huomautuksia aiemmin Turun ja Porin työsuojelupiirin, nykyisin Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen suorittamissa työsuojelutarkastuksissa.

Kaupunginteatteri:

Kaupunginteatterissa suoritettiin työsuojelutarkastus 4.3.2010. Sen mukaan suurimmaksi ongelmaksi työpaikalla koetaan tilan ahtaus, joka aiheuttaa sekä tapaturman vaaraa että henkistä kuormitusta pääasiassa ahtaudesta johtuvien työjärjestelyjen vuoksi. Tämän työsuojelutarkastuksen perusteella annettiin työnantajalle yksi (1) kehotus ja kahdeksan (8) toimintaohjetta asioista, jotka tarkastaja oli havainnut lainsäädännön vastaiseksi.

Teatterin toiminnan kannalta suurimman ongelman muodostaa yhden sivunäyttämön ratkaisu, koska sama tila toimii lavastevarastona sekä päänäyttämön että Sopukan produktioille, lavasteiden maalaustilana ja uusien produktioiden kokoonpanotilana. Lisäksi harjoitusten ja esitysten aikana tässä työskentelevät myös näyttelijät ja muut esiintyjät. Sivunäyttämön ja puutyöverstaan kautta kuljetetaan kaikki vierailuproduktioiden lavasteet, koska näyttämölle ei ole muuta riittävän suurta kulkureittiä. Tavarankuljetukseen tämä on sopimaton reitti, sillä ovet avautuvat suoraan Volter Kilven kadulle, vilkkaalle pyörä- ja jalankulkureitille ja kynnyskorkeus ovelta puutyöverstaan lattialle on 2 metriä.

Tilojen ahtaus aiheuttaa päivittäin moninkertaisen työmäärän teatterin verstas- ja varastotiloissa. Jotta seuraavaksi esitettävän produktion lavasteet saadaan pystytettyä näyttämölle, joudutaan siirtämään useamman ohjelmistossa olevan produktion varastoidut lavasteet ensin pois tieltä. Pystytyksen jälkeen on muiden esitysten lavasteet taas siirrettävä pois alkavan esityksen tieltä.

Teatteritalon metalliverstas on nykyisin sijoitettu alun perin pannuhuoneeksi rakennettuun tilaan. Tila on matala ja ahdas eikä sen ilmastointi ole riittävä. Osa teatterin muusta verstastoiminnasta on tilan ahtauden takia tällä hetkellä sijoitettuna läntiselle puolelle kaupunkia, Saippua Centeriin, joka ratkaisuna aiheuttaa lisäkuluja tilavuokrissa, tavaran kuljetuksissa ja henkilöstömenoissa. Lisäksi kahdessa työpisteessä toimiminen aiheuttaa ongelmia henkilöstön työjärjestelyissä.

Tarpeiston ja puvuston valmistus tapahtuu tiloissa jotka ovat yhteydessä pukuvarastoon jossa on säilytettävänä suuri määrä vaatteita. Lisäksi tiloissa käsitellään tarpeiston valmistuksen yhteydessä kemikaaleja, käytetään pylväsporakonetta ja kuivataan pyykkiä. Koska tilat ovat ahtaat, on niiden siivouksen riittävä toteuttaminen miltei mahdotonta.

Teatteritalo on alun perin rakennettu n. 60 työntekijälle. Nykyisin teatterin henkilökuntaan kuuluu n. 120 vakituista työntekijää sekä lisäksi vuosittaisen tarpeen mukaan 20 - 40 määräaikaista työntekijää ja 20 - 40 taiteellista työtä tekevää vierailijaa. 

Konserttitalo:

Konserttitalolla on niin ikään useita työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen liittyviä kriittisiä tekijöitä, joista ovat esittäneet huolestumisensa mm. työterveyshuollon edustajat. Henkilöstön erityisesti esille ottamia ongelmakohtia ovat työtilojen huono ilmanvaihto ja sisäilman laatu kauttaaltaan, henkilökuntatilojen epätasainen lämmitys, konserttisalissa työskentelevien riittämätön työvalaistus, taiteellisen henkilökunnan puutteelliset harjoitus- ja sosiaalitilat sekä toimistotilojen vetoiset tilat. Puutteista on keskusteltu ja asioita on tuotu esille tilaliikelaitoksen suuntaan säännöllisesti. Samalla ongelmiin on pyritty saamaan paikan päällä itse akuuttia parannusta omilla, rajallisilla keinoilla, kuten irtopatterit, nuottitelineisiin laitettavat patterikäyttöiset lamput tai irtotuulettimet. Nämä konserttitalon kokonaislaajuudessa lähes kosmeettiset keinot eivät ole luonnollisestikaan pitkäjänteisiä, tehokkaita, tarkoituksenmukaisia tai asiaa ratkaisevia parannuksia, joita nyt etsitään.

Itse rakennus on huonokuntoinen monin osin. Esimerkiksi katto on vuotanut jo useina vuosina eri kohdista, ja sitä on paikattu aina pyydettäessä kulloisestakin kohdasta. Huolestumista on esitetty mahdollisista kosteusvaurioista ja sen vaikutuksesta sisäilman laatuun eri puolilla taloa. Konserttitalossa on tehty mittauksia, mutta ne eivät ole johtaneet toimenpiteisiin tilaliikelaitoksen osalta.

Kokonaan oma kysymyksensä on molempien rakennusten ulkonäkö kaupungin keskeisimpinä kulttuurilaitoksina ja sekä arkkitehtonisina että historiallisina maamerkkeinä. Maamme ensimmäinen konserttikäyttöön rakennettu konserttitalo, Göteborgin kaupungin lahjoitus Turun kaupungille olisi pikaisesti saatava kunnostettua.

Esitämme, että rakennusten ylläpitäjä ja vuokranantaja, Turun kaupungin tilaliikelaitos laatisi ja aikatauluttaisi viipymättä sekä konsertti– että teatteritalosta peruskorjaus– ja laajennussuunnitelmat yhteistyössä käyttäjien kanssa.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää, että rakennusten ylläpitäjä ja vuokranantaja, Turun kaupungin tilaliikelaitos laatisi ja aikatauluttaisi viipymättä sekä konsertti- että teatteritalosta peruskorjaus- ja laajennussuunnitelmat yhteistyössä käyttäjien kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Pätärin aloite

Jakelu

esiTilaliikelaitos