Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 128 16.06.2010 18

5781-2010 (002, 529)

Varsinais-Suomen esittävän taiteen aluekeskuksen perustaminen Turkuun

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta kävi lähetekeskustelun 19.5.2010 § 94 Varsinais-Suomen esittävän taiteen aluekeskuksen perustamisesta Turkuun ja palautti asian valmisteltavaksi 16.6.2010 pidettävään kulttuurilautakunnan kokoukseen.

Kultlk § 128

Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia kulttuurisihteeri Riitta Luoma:

Idea esittävän taiteen aluekeskuksen perustamiseksi vuonna 2006

Keväällä 2006 Varsinais-Suomen taidetoimikunta kutsui koolle alueen näyttämö- ja esitystaiteen tekijät kahteen ideaverstaaseen, joiden pohjalta syntyi ajatus yhteisestä keskuksesta, joka palvelisi vapaan kentän toimijoita ja samalla myös suurta yleisöä. Verstaan hedelmänä syntyi Framil ry -näyttämö ja esitystaiteen vapaan kentän tukiverkosto, joka on toiminut syksystä 2006 saakka läheisessä yhteistyössä Varsinais-Suomen Taidetoimikunnan kanssa.

Framil ry on toiminut aktiivisesti edistäen esittävän taiteen asemaa Turussa ja Varsinais-Suomessa. Se on mm. järjestänyt jäsentapaamisia ja keskusteluiltoja sekä edistänyt laadukasta ammattitaiteilijoiden kiertuetoimintaa. Lisäksi Framil ry julkaisee teatterien yhteistä ohjelmalehtistä nimeltä Illan ohjelma ja toimii alan sisäisenä tiedotuskanavana mm. jäsenkirjeensä ja verkkosivujen kautta. Yhdistyksen jäsenistö koostuu tasaisesti eri esittävän taiteen edustajista ja sen päätavoitteena on aluekeskuksen saaminen Varsinais-Suomeen.

Ensimmäinen haku oli vuonna 2008

Framil ry on vuonna 2008 tehnyt aluekeskuspilottihakemuksen yhdessä Circon ja Pohjois-Karjalan esittävän taiteen aluekeskuksen kanssa. Tällöin valtion näyttämötaidetoimikunta ehdotti opetusministeriölle esittävän taiteen viisivuotisen pilottihankkeen käynnistämistä vuoden 2009 alussa Varsinais-Suomessa, Helsingissä ja Pohjois-Karjalassa. Nyt vuoden 2010 alussa Opetus- ja kulttuuriministeriö (ent. opetusministeriö) on ottanut aluekeskuspilotit uudelleen käsittelyyn. 

Opetus- ja kulttuuriministeriöllä rahoitus esittävien taiteiden aluekeskuspilottien perustamiselle vuodesta 2011

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee esittävän taiteen aluekeskuspilottien haun avaamista. Haku aukeaa lähikuukausina. Aluekeskuspilottien on tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2011. Framil ry on jättämässä omaa hakemustaan Varsinais-Suomen esittävien taiteiden aluekeskuksen perustamisesta Turkuun. Opetus- ja kulttuuriministeriö tullee myöntämään aluekeskuspilottirahoituksen valitsemilleen kolmelle aluekeskukselle.  

Esittävän taiteen aluekeskuksen tarkoitus ja tavoite

Esittävän taiteen aluekeskuksesta on tavoitteena tulla Varsinais-Suomen esitystaiteen ammattilaisten tuotanto-organisaatio. Keskus edesauttaisi taiteen ammattilaisten työllistymistä, antaisi taloudellisen ja tuotannollisen kehyksen toimijoille sekä ylläpitäisi yhteistyösuhteita taiteilijoiden ja palvelun tilaajien välillä. Keskus kehittäisi koko esittävän taiteen kenttää mahdollistamalla ammattilaisten käytön myös harrastajakentän tarpeisiin.

Mukana keskuksen toiminnassa olisivat seuraavat esittävän taiteen alat: teatteri, sirkus, nukketeatteri, soveltava draama, performanssi ja taiteen perusopetus.

Tavoitteena on tehdä monipuolista yhteistyötä alueen muiden vakiintuneiden vapaan taidekentän toimijoiden kuten Tehdas teatterin ja Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa. Erityisesti aluekeskusten kesken on tärkeää löytää yhteisiä ratkaisuja hallinto- ja tilakysymyksissä. Näin voidaan pienentää kustannuksia keskusten rakenteelliselta puolelta ja ohjata varoja suoraan taiteellisen työskentelyyn. 

Esittävän taiteen aluekeskuksen merkitys Turulle

Esittävän taiteen aluekeskus parantaisi esittävien alojen ammattilaisten työllistymistä Turussa ja Varsinais-Suomessa ja antaisi hyvän pohjan Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiasta valmistuneiden työllistymiselle.

Turun kaupungin omat taidelaitokset ovat sisällöltään laadukkaita ja monipuolisia, vaikka niiden taloudelliset resurssit toimintaan ovat kaventuneet vuosi vuodelta. Jotta Turku olisi todellinen kulttuurikaupunki ja hyvinvoinnin sekä vetovoimaisuuden edelläkävijä se tarvitsee myös monipuolisen laitosten ulkopuolisen taidekentän, jolla on pienempienkin resurssien puitteissa helpompi reagoida muuttuvaan yhteiskuntaan ja taiteen soveltavien muotojen tarpeisiin.

Esittävän taiteen aluekeskuksen rahoitus

Esittävän taiteen aluekeskuksen rahoituksen on tarkoitus hakuvaiheessa koostua toiminta-avustuksista Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Turun kaupungilta, Salon kaupungilta (15 000 €)ja Länsi-Turunmaalta (10 000 €). Rahoitusneuvottelut ovat käynnissä Salon ja Länsi-Turunmaan kanssa. Myöhemmin on tavoitteena ottaa mukaan muita Varsinais-Suomen kuntia. Käynnistyessään aluekeskuspilotin tavoitteena on löytää uusia lisärahoituskanavia niin kuntasektorilta kuin säätiöiltä ja yrityksiltä.

Jotta Opetus- ja kulttuuriministeriö voi ottaa Framil ry:n hakemuksen käsittelyyn, tarvitaan Esittävän taiteen aluekeskukseen Turun kaupungilta rahoituksellinen panos. Turun kaupungin avustussumma tulisi olla vuonna 2011 50 000 € ja vuonna 2012 100 000 €. Turun kaupungin omien laitosten ja monipuolisen kulttuurikentän sekä Turussa valmistuvien esittävän taiteen ammattilaisten työllistymisen kannalta tämän rahoituksen tulee olla valtuuston myöntämä erillinen määräraha.

Oheismateriaali 1Esittävän taiteen aluekeskuksen toimintasuunnitelma

Oheismateriaali 2Esittävän taiteen aluekeskuksen talousarvio  

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kulttuurilautakunnan vuoden 2011 ja 2012 talousarvioon varataan erillinen lisämääräraha Varsinais-Suomen esittävän taiteen aluekeskuksen pilottihankkeeseen. Määrärahan tarve aluekeskuksen perustamiseen on vuodelle 2011 50 000 € ja vuodelle 2012 100 000 €.

PäätösEsittelijä poisti asian.