Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 120 16.06.2010 10

3023-2010 (002, 523)

Taidelainaamoa koskeva sopimus Turun kaupungin ja turkulaisten taiteilijajärjestöjen välillä

Tiivistelmä:

Turun kaupungin kulttuuritoimen ja turkulaisten taiteilijajärjestöjen yhteistoimintaan perustuva Turun taidelainaamo on toiminut vuodesta 1994 Vanhalla suurtorilla. Se tukee taiteilijoiden työtä tarjoamalla teoksille matalan kynnyksen vuokraus- ja myyntikanavan sekä antamalla taiteilijoiden yhteiskäyttöön erilaisia laitteita ja palveluita. Kulttuurikeskuksen johtaja Elli Oinonen-Eden teki päätöksen 22.3.1994 § 9 taidelainaamotoiminnan aloittamisesta turkulaisten taiteilijajärjestöjen kanssa. Sen mukaisesti Turun kaupunki on tukenut toimintaa välillisesti mm. tarjoamalla toiminnalle tilan ja työvoimaa. Taidelainaamotoimintaa koskeva sopimus on vanhentunut. Taidelainaamo siirtyi vuoden 2009 alun organisaatiomuutoksen myötä Turun kulttuurikeskukselta Turun museokeskuksen hoidettavaksi. Muuttuneessa tilanteessa ehdotetaan tehtäväksi uusi sopimus turkulaisten taiteilijajärjestöjen ja Turun kaupungin välillä.

Kultlk § 120

Turun museokeskus, intendentti Riitta Kormano:

Turun taidelainaamo on Vanhalla Suurtorilla sijaitseva turkulaisten taiteilijajärjestöjen ja Kulttuuriasiainkeskuksen alaisen Turun Museokeskuksen yhteistyönä ylläpitämä toimipiste. Sen toiminta aloitettiin Kulttuurikeskuksen johtaja Elli Oinonen-Edénin päätöksellä 22.3.1994 § 9. Yhteistoiminnassa on Turun kaupungin kulttuuritoimen / Museokeskuksen ohessa Arte ry, Turun Taidegraafikot ry, Turun taiteilijaseura ry ja Jöötti ry. Kyseisten taiteilijajärjestöjen jäsenet saavat erillissopimuksilla luovuttaa töitään Taidelainaamoon myytäväksi tai lainattaviksi yksityishenkilöille ja yrityksille. Lainaamotoiminta tukee taiteilijoita tarjoamalla heille luontevan ja taloudellisesti turvallisen taideteosten myyntikanavan. Lisäksi taiteilijat voivat lainata Taidelainaamon kameroita sekä tietokonetta käyttöönsä ja ottaa kopioita korvausta vastaan. Asiakkaille lainaamo on matalan kynnyksen paikka ostaa taidetta sekä tutustua alueen kuvataidetarjontaan. Taidelainaamo toimii turkulaisen taiteen imagollisesti tärkeänä markkinointikanavana kaupunkikuvallisesti keskeisellä paikalla Vanhalla suurtorilla. Se on myös laajan yleisön saavutettavissa internetin välityksellä.

Taidelainaamo siirtyi vuoden 2009 alun organisaatiomuutoksen myötä Turun kulttuurikeskukselta Turun museokeskuksen hoidettavaksi. Toimintaa organisoidaan Taide ja visuaalinen kulttuuri yksikössä. Vanhalla Suurtorilla sijaitseviin tiloihin mahtuu kerralla esille noin 200 teosta. Vuoden 2009 aikana oli esillä keskimäärin 850 teosta kaikkiaan 103 taiteilijalta. Asiakaskäyntejä oli 6623. Vuoden kuluessa lainassa oli 650 teosta, ja uusia lainauksia tehtiin 404. Lisäksi myytiin lahjakortteja. Teosvalikoima on nähtävillä koko laajuudessaan Taidelainaamon omilla internetsivuilla www.turuntaidelainaamo.fi. Lainaamon aukioloajat ovat tiistaista perjantaihin klo 12 - 18 ja lauantaisin klo 12 - 16. Taidelainaamon toimintakertomus julkaistaan Taide ja visuaalisen kulttuurin yksikön yhteydessä Museokeskuksen toimintakertomuksessa.

Toiminnan ohjaus ja periaatteet

Taidelainaamon toimintaa ohjaa Taidelainaamotoimikunta, joka kokoontuu noin kerran kuukaudessa päättämään Taidelainaamon asioista. Toimikunnan puheenjohtajana toimii kaupungin edustaja, Taide ja visuaalinen kulttuuri -yksikön intendentti. Jäseninä on vähintään yksi edustaja kustakin taiteilijajärjestöstä. Selvyyden vuoksi todetaan, että Taidelainaamotoimikunnalla tai siihen nimetyllä kaupungin edustajalla ei ole toimivaltaa päättää sellaisista taidelainaamotoimintaan liittyvistä asioista, jotka lisäävät kaupungin vastuita tai menoja.

Taidelainaamo perii vuokraamistaan teoksista 15% provision ja tilittää loput rahat teoksen tehneelle taiteilijalle. Taidelainaamo kattaa lähes kaikki toiminnasta syntyvät juoksevat kulut taiteen lainaamisesta ja myynneistä kertyneestä provisiotulosta. Toiminnasta kertyvät tulot käytetään ensisijaisesti verojen ja muiden julkisoikeudellisten maksujen sekä muiden taidelainaamotoiminnasta aiheutuvien menojen kattamiseen. Mahdollinen ylijäämä jakautuu osapuolille näiden taidelainaamotoimintaan maksamien kustannusten suhteessa, ellei Taidelainaamotoimikunta ole päättänyt siirtää sitä käytettäväksi muulla tavoin tai seuraavalla tilikaudella. Taidelainaamotoimikunnalla on oikeus päättää mahdollisen ylijäämän jakamisesta. Varat voidaan käyttää Taidelainaamon toiminnan kehittämiseen, mutta sitä saadaan myös jakaa pieninä avustuksina taiteilijajärjestöille. Taidelainaamotoimikunta päättää myös mahdollisten alijäämien kattamisesta. Koko 15-vuotisen olemassaolonsa ajan Taidelainaamo on vastannut käyttötaloudestaan itsenäisesti. Turun kaupunki tuki vuonna 2009 taidelainaamotoimintaa arviolta 39 399 €, mikä koostuu ensisijaisesti vuokrista ja henkilökuntamenoista. Taiteilijaseurojen panos toimintaan on vuositasolla arviolta 13 100 €. (Ks. Kulttuurilautakunta 10.3.2010 (3023-2010), liite 1 Talousselvitys Taidelainaamotoiminnan keskimääräisistä vuosikustannuksista).

Taiteilijajärjestöjen kanssa tehtävän sopimuksen sisältö

Taidelainaamotoiminnassa mukana olevien tahojen, Turun kaupungin ja Taidelainaamotoiminnassa mukana olevien taiteilijajärjestöjen välille olisi syytä tehdä Turun kaupungin kulttuuritoimen / Museokeskuksen uudistuneeseen hallinnolliseen malliin perustuva sopimus (Liite 1). Sopimus määrittelee osapuolien vastuiden jakautumisen seuraavasti:

Turun kaupungin / Kulttuuriasiainkeskuksen / Turun museokeskuksen vastuut:

Tilat                                    

Turun kaupunki on luovuttanut korvauksetta tilat Taidelainaamon käyttöön. Kaupunki vastaa tilojen siivouksesta ja tarvittavista korjauksista.

Työvoima                           

Turun kaupunki kustantaa Taidelainaamoon yhden työntekijän, joka kuuluu Museokeskuksen Taide ja visuaalisen kulttuuri -yksikön henkilökuntaan. Lisäksi kaupunki on sitoutunut järjestämään Taidelainaamoon 1-3 työllistettyä työntekijää / työharjoittelijaa kunnallisen sekä valtionhallinnon työllistämispolitiikan puitteissa edellyttäen, että kaupunginvaltuuston osoittamaa työllistämisrahaa on käytettävissä. Kaupunki on sitoutunut järjestämään Taidelainaamoon työllistettyä työvoimaa niin pitkään, kuin työllistämistukijärjestelmä on voimassa.

Kaupungin kustantama työvoima hoitaa taideteosten vuokraamiseen liittyvät käytännön toimenpiteet ja teostietojen päivittämisen internetsivuille. Kaupunki vastaa henkilökunnan työaikajärjestelyistä, työterveyshuollosta ja vakuutuksista normaalin toimintansa puitteissa.

Lisäksi kaupungin edustaja toimii Taidelainaamotoimikunnan puheenjohtajana edistäen samalla Taidelainaamon roolia osana Turun taiteen kentän toimintaa.

Irtaimisto                            

Kaupunki kustantaa Taidelainaamon käyttöön puhelimen ja puhelinliittymän, kaksi tietokonetta ja internet-yhteydet mukaan lukien atk-tuen, tavallisesti käytössä olevat ohjelmistot ja niiden päivitykset. Lisäksi kaupunki kustantaa Taideteosten lainaamiseen liittyvän postin maksut.

Tiedotus ja toimintakertomus                           

Kaupunki tiedottaa Taidelainaamon toiminnasta samoissa yhteyksissä kuin se tiedottaa Vanhan Suurtorin toiminnasta. Kaupunki tiedottaa Taidelainaamon toiminnasta myös omilla internet-sivuillaan. Kaupunki vastaa Museokeskuksen Taide ja visuaalisen kulttuurin yksikön toimesta Taidelainaamon vuosittain Kulttuurilautakunnalle esitettävästä toimintakertomuksesta osana Museokeskuksen toimintakertomusta.

Arte ry:n, Turun Taidegraafikot ry:n, Turun taiteilijaseura ry:n ja Jöötti ry:n vastuut:

Työvoima     

Taiteilijajärjestöjen palkkaama kirjanpitäjä hoitaa vuokraustoiminnan laskutuksen ja tilitykset.

Maksuliikenne                    

Taiteilijajärjestöt vastaavat maksuliikenteestä sekä maksuliikenteen edellyttämästä maksupäätteestä, pankkikuluista ja luottotietojen kyselyistä. Taidelainaamotoiminnalle on yhdistysten pankkitileistä erillinen pankkitili. Taiteilijajärjestöt vastaavat teosten vuokraustietokannan ylläpidosta.

Irtaimisto                            

Taiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon irtaimistosta, vuokrattavien teosten esilläpitoon ja säilytykseen tarvittavasta kalustosta sekä muista tietokoneista, kopiokoneesta, kameroista, toimistotarvikkeista jne.

Tiedotus                             

Taiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon internet-sivujen sisällöntuotannosta, ylläpidosta ja kustannuksista. Taiteilijajärjestöt myös vastaavat, että taiteilijoilta on hankittu teosten esilläpitoon ja julkaisemiseen tarvittavat suostumukset.

Talous                                

Taidelainaamon talous hoidetaan itsenäisesti ja erillään kaupungin taloudenpidosta. Taiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon kirjanpidon järjestämisestä ja tilinpäätöksen tekemisestä. Taidelainaamotoimikunta päättää tulojen ja tappioiden jakamisesta sekä tilinpäätöksen hyväksymisestä. Turun Taiteilijaseura ry. sitoutuu tekemään nimissään muut sellaiset toiminnan vaatimat sopimukset, joita ei ole mainittu tässä sopimuksessa.

Vakuutukset 

Taiteilijajärjestöt vastaavat teosten vakuuttamisesta provisiotulojen varassa. Vakuutus kattaa taideteosten myyntiarvon mukaisen hinnan, jos teoksiin syntyy vaurioita, taideteos katoaa tai tuhoutuu Taidelainaamossa. Vuokraaja vastaa lainatun taideteoksen vakuutuksesta mahdollisen vaurioitumisen tai varkauden varalta. Korvaus suoritetaan taiteilijalle täysimääräisesti teoksen myyntihinnan mukaan. Taidelainaamotoimikunnan päätöksellä voidaan pienemmät taideteosten tai kehysten vauriot korvata taiteilijalle myös Taidelainaamon toiminnasta koostuvista provisiotuloista. Jos taideteos vaurioituu vuokraajalla tai Taidelainaamon tiloissa teoksen tekniikasta tai kehysten huonosta kunnosta johtuen, vastuu korjauksista on teoksen omistavalla taiteilijalla.

Liite 1Taidelainaamoa koskeva sopimus Turun kaupungin ja turkulaistentaiteilijajärjestöjen välillä

Museotoimen apulaisjohtaja/Kuvataidejohtaja Päivi Kiiski:

Esitän, että kulttuurilautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan Sopimuksen Turun kaupungin ja turkulaisten taiteilijajärjestöjen välillä ja valtuuttaa Turun kaupungin Kulttuuriasiainkeskuksen alaisen Museokeskuksen solmimaan taiteilijajärjestöjen ja Museokeskuksen välillä kyseisen sopimuksen.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen Turun kaupungin ja turkulaisten taiteilijajärjestöjen välillä.

Lisäksi lautakunta valtuuttaa Turun kaupungin kulttuuriasiankeskuksen solmimaan taiteilijajärjestöjen ja museokeskuksen välillä kyseisen sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArte ry
aoJöötti ry
aoTurun Taidegraafikot ry
aoTurun Taiteilijaseura ry
tiedKulttuurikeskuksen taidelainaamo
tiedKormano Riitta


Liitteet:

Kultlk § 120
Liite 1:Taidelainaamoa koskeva sopimus Turun kaupungin ja turkulaisten taiteilijajärjestöjen välillä