Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta10219.05.201013

731-2010 (041)

Kulttuurilaitosten toimintatilastot 1.1.-30.4.2010

Tiivistelmä: -

Kultlk § 102

Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia:

Liitteessä 1 on koottuna kävijätiedot kulttuurilaitosten toiminnasta 1.1. – 30.4.2010 väliseltä ajalta.

Liite 1Kulttuurilaitosten kävijätilastot 1.1.-30.4.2010

Seuraavana tulosalueiden vastuuhenkilöiden kommentit kävijätilastoon 30.4.2010 tilanteen mukaisesta toteutumisesta:

Teatteri, vs. hallintopäällikkö Veli-Pekka Teponoja:

Teatterin kävijämäärä ensimmäisellä vuosikolmanneksella oli lähes sama, kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2009. Kävijämäärien kasvu on ollut huhtikuussa edellisvuotista suurempaa, kaikki näyttämöt mukaan lukien koska maalis-huhtikuun vaihteessa oli 3 (kolme) ensi-iltaa, yksi päänäyttämöllä ja kaksi Sopukassa. Päänäyttämön täyttöaste oli edelleen hyvä 71% verrattuna vastaavaan vuoden 2009 lukuun 55%.

Kaupunginorkesteri eri ja konserttitalo, Intendentti Marja-Liisa Lieppinen:

Huhtikuu oli orkesterissa aktiivista aikaa. Sen ansiosta yleisötapahtumien määrä (61 kpl)nousi ensimmäisen vuosineljänneksen suuresta pudotuksesta lähes edellisvuoden tasolle (64 kpl). Tämä heijastui välittömästi kävijämääriin, jotka nyt jopa ylittävät kahden edellisvuoden toteutuman vastaavalla ajanjaksolla. Osaltaan nousua selittää huhtikuussa Hansakorttelissa pidetty, suurta suosiota jälleen saavuttanut jalkautumistempaus, jolloin kahden päivän aikana orkesteri esiintyi viidessä konsertissa sekä konserttitanssiaisissa. Ennusteena onkin, että kokonaiskävijätavoite saavutetaan, vaikka kokonaismäärän sisällä jakautuminen erityyppisiin kävijöihin tulee todennäköisesti muuttumaan ennalta suunnitellusta. Positiivista on myös, että konserttitalon ulosvuokrauksia oli viime vuotta vastaava määrä ja kävijöitä jopa edellisvuotta enemmän. Tämä puoltaa jo aiemminkin ennusteissa esitettyä oletusta, että taloustilanteesta johtunut notkahdus konsertinjärjestäjien aktiivisuudessa olisi jo mennyt ja tapahtumatarjonnan hiljaisin aika ohitettu.

Kaupunginkirjasto, Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Kirjastossa oli tammi-huhtikuussa yhteensä 580 865 käyntiä (vuonna 2009: 609 358). Vähennys oli vajaat 5 % ja se johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että vuonna 2010 on vähemmän palvelupisteitä ja aukiolopäiviä kuin viime vuonna. Vuonna 2009 Martin ja Mikaelin kirjastot olivat toiminnassa 13.3. saakka ja niissä oli siihen mennessä yhteensä yli 19 000 käyntiä. Kaikkiaan lähikirjastojen aukiolotunnit ovat vähentyneet viime vuoden tammi-huhtikuusta ajasta 13 %. Kirjastoautojen käynnit ovat alkuvuonna lisääntyneet lähes 45 %, kun samaan aikaan autojen pysäkkiaika on kasvanut 12 %.

Huhtikuussakoko kirjaston käynnit lisääntyivät hiukan edelliseen huhtikuuhun verrattuna (noin 1 %). Käynnit ovat lisääntyneet Jyrkkälässä, Vasaramäessä, Lausteella ja Ilpoisissa, kun vähennystä on ollut Nummessa, Moisiossa, Paattisilla ja Maariassa. Kirjastojen kesken on suuriakin vaihteluita eri kuukausina, mistä johtuen kehityssuuntaa on tällä hetkellä vaikea nähdä. Pääkirjastossa käyntejä oli huhtikuussa lähes 96 000 eli kaksi kolmannesta kaikista kirjastokäynneistä. Se oli samaa tasoa kuin vuoden 2009 huhtikuussa.

Turun museokeskus:

Museokeskuksen kokonaiskävijämäärä on viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hieman noussut. Huomattavin lasku kävijöiden määrässä on ollut WAM:issa, mutta Turun linnassa, biologisessa museossa ja Vanhan Suurtorin gallerioissa kävijämäärät ovat vertailuajankohtaan nähden kasvaneet. Ulosvuokrattujen tilojen vuokrausmäärän ja sen kävijätavoitteen osalta asetettu tavoite saavutetaan, joskin kevät-talvi on ollut hiljaisempaa aikaa. Lapsille suunnattuja tapahtumia on ollut kaikkiaan 376 ja niissä on ollut yhteensä 14 753 osallistujaa, mikä on n. 33 % vuoden lopun tavoiteluvusta.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusMerkitään kulttuurilautakunnalle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeikkinen Tuomas
tiedKari-Granfors Outi
tiedRantasaari Juha


Liitteet:

Kultlk § 102
Liite 1:Kulttuurilaitosten kävijätilastot 1.1.-30.4.2010