Liite 1 § 58

 

Kaupunginvaltuusto on 8.3.2010 § 46 päättänyt panna asian pöydälle.

 

Vs. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 18.3.2010:

 

Keskushallinnossa on valmisteltu ehdotus hallintosäännön muuttamisesta. Voimassa oleva hallintosääntö on ollut kaupunginvaltuuston 4.10.2004 § 255 tekemään päätökseen perustuen voimassa 1.11.2004 lukien siten, että siihen on kaupunginvaltuuston päätöksellä 15.11.2004 § 280 tehty eräitä muutoksia, jotka ovat tulleet voimaan 1.12.2004.

 

Hallintosääntöön nyt esitettävät muutokset liittyvät pääosin:

 

- lainsäädännön muutoksiin,

 

- oikeuskäytäntöön,

 

- erillisten säännösten ja ohjeiden vähentämiseen,

 

- kaupunginvaltuuston roolin selkeyttämiseen ja vahvistamiseen, sekä

 

- käytännössä saatuihin kokemuksiin voimassa olevan hallintosäännön puutteista ja sen soveltamiseen liittyvistä ongelmista.

 

Ehdotuksen keskeisimpiä muutoksia voimassa olevaan hallintosääntöön ovat:

 

- Useissa kohdin on otettu huomioon kuntalain 10 a luvun kunnallisia liikelaitoksia koskevat säännökset ja niistä aiheutuvat muutostarpeet.

 

- Esittelyä koskevia määräyksiä on täsmennetty mm. esityslistalta poistamisen osalta (12 §).

 

- Pöytäkirjan nähtävänä pitämistä koskevia säännöksiä on täydennetty siten, että kaupunginhallituksen mahdollisuus otto-oikeuden käyttämiseen turvataan (14 §).

 

- Viranhaltijapäätöksistä on otettu oma pykälänsä (15 §), joka korvaa voimassa olevat viranhaltijoiden päätösmenettelyä koskevat ohjeet.

 

- Hallintosääntöön on otettu uusi kaupungin taloutta koskeva 6. luku, joka korvaa voimassa olevan taloussäännön.

 

- Kaupunginvaltuusto päättää kaupungin palveluverkon merkittävistä muutoksista (29 §)

 

- Kaupunginvaltuusto päättää omaisuuden luovuttamisesta tai vuokralle antamisesta, mikäli omaisuuden arvo on vähintään 3 milj. euroa (30 §).

 

- Kaupunginvaltuusto päättää omaisuuden ostamisesta, vuokraamisesta tai muusta hankkimisesta, jos omaisuuden arvo on yli 2 milj. euroa, paitsi jos kyseessä on tilahanke, jonka osalta kaupunginvaltuusto on jo aikaisemmin hyväksynyt tarveselvityksen ja hankesuunnitelman (33 §).

 

- Konsernivalvonnan osalta on uusi määräys. (37 §)

 

- Hankintoja (39 §) koskeva määräys on muutettu. Varastoinnin ja kuljetusten osalta ehdotetaan uutta säännöstä (40 §)

 

- Kaupunginvaltuusto päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän uuden asiakasmaksun taikka taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän kunnan harkinnassa olevan tuen tai etuuden käyttöön ottamisesta taikka tällaisen maksun, tue tai etuuden käytöstä luopumisesta (41 §).

 

- Kaupunginvaltuusto päättää maksujen, tukien ja etuuksien yleisistä perusteista ja kaupungin sisäisen joukkoliikenteen maksuja koskevista periaatteista (41 §).

 

- Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun 2009:93 perustuen on poistettu määräys, jonka mukaan henkilö voidaan perustellusta syystä ottaa ilman hakumenettelyä sellaiseen virkasuhteeseen, jota vastaavia tehtäviä hän on hoitanut viimeisen kolmen vuoden aikana ennen päätöksentekohetkeä vähintään 12 kuukautta (46 §).

 

- Kielitaitovaatimuksista on otettu nykyistä tarkemmat ja osittain muutetut määräykset hallintosääntöön (46 ja 47 §:t). Kielitaitosäännön yleinen vaatimus johtavassa asemassa olevien viranhaltijoiden molempien kotimaisten kielten hyvästä kirjallisesta ja suullisesta taidosta poistettaisiin ehdottomana vaatimuksena. Kielitaitovaatimus vahvistettaisiin kunkin viran osalta erikseen. (47 §). Yleisesti kuitenkin pyrittäisiin järjestelyyn, jossa viralle tai toimelle ei määrätä kelpoisuusvaatimusta, vaan virkaa tai tointa haettavaksi julistettaessa määriteltäisiin tehtävän edellyttämä kielitaito tai hakijalle eduksi katsottava kielitaito (46 §). Nämä määräykset korvaisivat voimassa olevan kielitaitosäännön.

 

- Viran ja toimen ja sen haltijan siirtämistä toiseen hallintokuntaan koskeva määräys on uusi ja se korvaa nyt kaupunginhallituksen johtosäännössä olevan määräyksen.(52 §)

 

- Lomauttamista koskevasta menettelystä annetaan nykyistä tarkemmat määräykset (59 §)

 

Tarkoituksena on, että uusi hallintosääntö tulisi voimaan 1.4.2010 ja että se korvaisi voimassa olevat taloussäännön, kielitaitosäännön sekä viranhaltijoiden päätösmenettelyä koskevat ohjeet. Taloussääntö ja kielitaitosääntö ovat kaupunginvaltuuston hyväksymiä, minkä takia ne tulisi kumota samassa päätöksessä, jolla uusi hallintosääntö hyväksytään. Viranhaltioiden päätösmenettelyä koskevat ohjeet ovat kaupunginhallituksen hyväksymät ja niiden kumoamisesta voidaan päättää samalla kun kaupunginhallitus päättää uuden hallintosäännön hyväksymispäätöksen täytäntöönpanosta.

 

Liite 2                                 Ehdotus uudeksi hallintosäännöksi

 

Kaupunginhallitus päätti 1.3.2010 esittää kaupunginvaltuustolle,

 

että liitteen mukainen hallintosääntö hyväksytään tulemaan voimaan 1.4.2010 lukien ja

 

että samasta ajankohdasta lukien kumotaan

 

- kaupunginvaltuuston 4.10.2004 § 255 hyväksymä hallintosääntö siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen,

- kaupunginvaltuuston 5.6.1995 § 136 hyväksymä kielitaitosääntö,

- kaupunginvaltuuston 22.1.2007 § 22 hyväksymä taloussääntö sekä

- kaupunginvaltuuston 24.8.1998 § 137 hyväksymät konserniohjauksen periaatteet.

 

Kaupunginhallituksen päätös 1.3.2010 12 §:n (Esittely) osalta tehtiin äänin 11 – 2 vähemmistön vastustaessa esittelijän esittelyvelvollisuuden sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajan esittelyoikeuden lisäämistä pykälään.

 

Kaupunginhallituksen päätös 1.3.2010 47 § :n (Virkojen ja toimien kelpoisuusehdot) osalta tehtiin äänin 10 – 3 vähemmistön oltua sillä kannalla, että kielitaitosääntöä ei kumota eikä hallintosääntöön tehdä kumoamisesta johtuvia muutoksia.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

että liitteen mukainen hallintosääntö hyväksytään tulemaan voimaan 1.4.2010 lukien ja

että samasta ajankohdasta lukien kumotaan

- kaupunginvaltuuston 4.10.2004 § 255 hyväksymä hallintosääntö siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen,
- kaupunginvaltuuston 5.6.1995 § 136 hyväksymä kielitaitosääntö,
- kaupunginvaltuuston 22.1.2007 § 22 hyväksymä taloussääntö sekä
- kaupunginvaltuuston 24.8.1998 § 137 hyväksymät konserniohjauksen periaatteet.