Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 67 17.03.2010 1

3136-2010 (065)

PallasPro-tietojärjestelmän versionvaihto

Tiivistelmä:

Seudullisen kirjastoyhteistyön laajentaminen ja valtakunnallinen yhteistoiminta edellyttävät PallasPro-tietojärjestelmän versionpäivitystä ja tietokannan konvertointia Marc21-formaattiin. Hankinta- ja logistiikkakeskuksen lausunnon mukaan versionpäivitys voidaan toteuttaa suorahankintana. Kirjastotoimenjohtajalle esitetään valtuutusta tarjouspyynnön tekemiseen ja hankintavaltuutuksen pyytämiseen muilta Vaski-kirjastoilta.

Kultlk § 67

Kaupunginkirjasto, verkkopalvelujohtaja Marja-Rii Jokinen 13.3.2010:

Seudullisen kirjastoyhteistyön laajentaminen ja valtakunnallinen yhteistoiminta edellyttävät Vaski-kirjastoilla käytössä olevan PallasPro-tietojärjestelmän versiopäivitystä ja tietokannan konvertointia Marc21-formaattiin.

Tietojärjestelmän versionvaihtoon ja konversioon on varattu määräraha kulttuuritoimen vuoden 2010 käyttöomaisuusbudjetissa kattamaan Turun kaupunginkirjaston osuuden hankintakustannuksista. Kukin Vaski-yhteisjärjestelmässä mukana oleva ja siihen mukaan tuleva kunta maksaa asukaslukuun perustuvan osuuden hankinnan kokonaishinnasta.

Koska kysymyksessä on aikaisemmin hankitun järjestelmän versionvaihto eikä uuden järjestelmän hankinta, Turun kaupunginkirjasto on pyytänyt hankinta- ja logistiikkakeskukselta lausunnon noudatettavasta hankintamenettelystä.

Hankinta- ja logistiikkakeskus/tuoteryhmäpäällikkö Timo Mykrä 12.3.2010:

Turun kaupunginkirjasto on hankkimassa versionvaihtoa ja tietokantojen konvertointia PallasPro -kirjastojärjestelmäänsä. Kirjastopalvelut toteutetaan osittain seudullisesti, ja versionvaihdon jälkeen voidaan seudullista palvelua laajentaa. Seudullista palvelua antavat tällä hetkellä Vaski-kirjastot, joita Turun lisäksi ovat Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio, Rusko ja Taivassalo. Kaarina, Paimio ja Sauvo ovat tehneet päätöksen liittymisestä seudulliseen palveluun.

Seudullisuus edellyttää, että kirjastoilla on käytössään sama järjestelmä. Vaski-kirjastoilla se on PallasPro ja mukaan tulevilla, Kaarinalla, Paimiolla ja Sauvolla on Origo-järjestelmä. Molempia järjestelmiä toimittaa Oy Axiell Kirjastot Ab. Muut seudun kunnat ilmoittavat halukkuudestaan yhteispalveluun maaliskuun aikana.

Turun kaupunki hankki PallasPro järjestelmän vuonna 1992.

Hankinta koostuu seuraavista kokonaisuuksista:

Käyttöpalvelua on tarkoitus jatkaa nykyisen toimittajan, Turun kaupungin it-toiminnan kanssa.

Oy Axiell Kirjastot Ab yhdistää omistamansa PallasPro ja Origo -järjestelmät versionvaihdolla Aurora-järjestelmäksi, jonka jälkeen tuki PallasProlle ja Origolle heikkenee ja viimein loppuu. Versionvaihtoon kuuluu tietokannan konvertointi Marc21 -formaattiin. Koska kyseessä on versionvaihto, voi sen tehdä vain järjestelmän toimittaja.

Hankintalain 27 § mukaan hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan, jos teknisestä, taiteellisesta tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan. Koska versionvaihdon PallasPro ja Origo -järjestelmiin voi teknisesti ja yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä toteuttaa vain järjestelmän toimittaja Oy Axiell Kirjastot Ab, on perusteltua hankkia se suorahankintana.

Edellä olevan perusteella esitän, että Turun kaupunginkirjasto hankkii versionpäivityksen PallasPro-järjestelmään sisältäen tietokantojen konvertoinnin Marc21 -formaattiin suorahankintana.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Ehdotan edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että Turun kaupunginkirjasto hankkii versionpäivityksen PallasPro-järjestelmään suorahankintana. Päivitys sisältää tietokantojen konvertoinnin Marc21-formaattiin.

Lisäksi ehdotan, että lautakunta valtuuttaa kirjastotoimenjohtajan pyytämään Ab Axiell kirjastot Oy:ltä tarjouksen PallasPro-tietojärjestelmän versionpäivityksestä sekä Vaski-kirjastoilta ja Vaskiin liittyviltä kirjastoilta valtuutuksen hankinnan toteuttamiseen koko yhteisjärjestelmän puolesta.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Turun kaupunginkirjasto hankkii versionpäivityksen PallasPro-järjestelmään suorahankintana. Päivitys sisältää tietokantojen konvertoinnin Marc21-formaatiin.

Samalla lautakunta valtuuttaa kirjastotoimenjohtajan pyytämään Ab Axiell kirjastot Oy:ltä tarjouksen PallasPro-tietojärjestelmän versionpäivityksestä sekä Vaski-kirjastoilta ja Vaskiin liittyviltä kirjastoilta valtuutuksen hankinnan toteuttamiseen koko yhteisjärjestelmän puolesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginkirjasto
tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus