Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 61 17.03.2010 17

11459-2009 (015, 529, 011)

Lasten ja nuorten taidekasvatuksen järjestäminen

Tiivistelmä:

Lasten ja nuorten varsinaisen koulupäivän jälkeen tapahtuvan taidekasvatustoiminnan turvaamiseksi on lukuvuonna 2009 € 2010 tehty poikkihallinnollista yhteistyötä. Yhteistyösuunnitelman mukaan asetettu Taidekasvatusohjausryhmä ehdottaa, että Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen järjestämä Taidekeskus koulussasi €toiminta siirtyisi nuorisoasiainkeskukselle. Nuorisoasiainkeskus vastaisi toiminnan hallinnoinnista, käytännön toteutuksesta ja kehittämisestä sekä muiden palveluntuottajien kanssa mahdollisesti sovittavan toiminnan toteutuksen koordinoinnista 1.8.2010 alkaen.

Kultlk § 61

Toiminnanohjaaja Pasi Lyysaari, nuorisoasiainkeskus / hallintopäällikkö Mikael Höysti, kulttuuriasiainkeskus:

Kulttuuriasiainkeskuksen vuonna 1984 alkaneen lasten ja nuorten varsinaisen koulupäivän jälkeen tapahtuvan taidekasvatustoiminnan turvaamiseksi on tehty kulttuuri-, opetus- ja nuorisotoimen yhteistyötä lukuvuonna 2009 - 2010. Nuorisolautakunta hyväksyi 20.5.2009 § 62 ’Lasten ja nuorten taidekasvatusyhteistyö’ asiaan liittyvän yhteistyösuunnitelman.

Taidekasvatuksen perusperiaatteena on antaa turkulaisille kouluikäisille nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet avoimeen ja pitkäjänteiseen harrastamiseen omalla asuinalueellaan, omassa tutussa kouluympäristössä koulupäivän jälkeen. Pääsääntöisesti alakouluikäiset oppilaat on otettu ilman pääsykokeita ilmoittautumisjärjestyksessä.

Taidekasvatusyhteistyö lukuvuonna 2009 - 2010 on sujunut niin varsinaisen ohjaustoiminnan kuin hallinnon ja toiminnan jatkon turvaamistoimenpiteidenkin osalta erittäin hyvin.

Toiminta ja sen laajuus lukuvuonna 2009 - 2010

Lasten ja nuorten taidekasvatustoiminta on jatkunut vakiintuneessa laajuudessa. Taideohjauksen piirissä on tällä hetkellä 367 oppilasta musiikin/soitonohjauksessa ja n. 150 lasta kuvataiteen piirissä. Ryhmäopetuksena toteutettavan kuvataideohjauksen oppilasmäärä elää jonkin verran jatkuvasti. Käsityö- tanssi- ja teatteriohjaukseen ilmoittautui syksyllä 2009 jonkin verran yksittäisiä osallistujia eri kouluihin, mutta mielekkäitä ryhmiä ei pystytty kokoamaan.

Lukuvuonna 2009-10 ohjausta on toteutettu 21 Turun lähiöalueen alakoulussa ja kahdessa keskusta-alueen ruotsinkielisessä koulussa. Taidekasvatuksen lukuvuosi kattaa 26 viikkoa.

Taideohjaus on ollut joko ryhmä- tai yksilöopetusta riippuen oppiaineesta. Oppitunnin pituus vaihtelee opetusaloittain. Henkilökohtainen ohjaus instrumenttiopetuksessa on 30 min/viikko, bänditoiminta ja musiikkikerho1h/viikko, kuvataideryhmät 1h 30min/viikko.

Kyseessä on ohjattu harrastustoiminta, johon osallistuu vuositasolla n. 520 peruskouluikäistä lasta ja nuorta 12 viikkoa syyskaudella ja 14 viikkoa keväällä. Toiminnalla saavutetaan nykytasolla yli 13.000 käyntikertaa/vuosi. Harrastepajatunneilla (nuorta/ohjattu 60 minuutin harrastetunti) mitaten kyseessä on n.11.000 harrastepajatunnin määrä.

Kulttuuriasiainkeskus on vastannut taidekasvatuksen taloushallinnosta, tuntiohjaajien ja kanslistin palkanmaksusta (työpanos taidekasvatustoimintaan tällä hetkellä arviolta 0,4 henkilötyövuotta), osallistumismaksujen perinnästä, oppilasrekisterin ylläpidosta ja markkinointiaineistosta.

Nuorisoasiainkeskuksen panos yhteistyöhön on ollut 0,6 henkilötyövuotta, tehtävänä mm. taidekasvatuksen koordinointi, käytännön toteutus ja yhteydenpito koulujen, asiakkaiden, ohjaajien ja taidekasvatusta toteuttavien muiden tahojen kanssa.

Opetuspalvelukeskus/koulut ovat luovuttaneet toiminnalle tilat ja koulujen rehtorit ja opettajat ovat tiedottaneet koululaisille taidekasvatustoiminnasta.

Kuvataiteen ohjauksesta on vastannut Varsinais-Suomen kuvataidekeskus kulttuuriasiainkeskuksen kanssa solmittuun, lukuvuoden 2009 - 2010 kattavaan sopimukseen perustuen.

Yhteistyösuunnitelman mukaisesti kokeiluvuonna tehdään ehdotus toiminnan turvaamiseksi kokeiluvuoden jälkeenkin. Taidekasvatustoiminnan tulevaisuutta pohtimaan asetettiin (kulttuurijohtaja Minna Sartes, ppky 16.9.2009 § 26) ohjausryhmä, johon on kuulunut edustus yhteistyöhön osallistuvista tahoista seuraavasti:

Mikael Höysti, hallintopäällikkö, Kulttuuriasiainkeskus, ohjausryhmän puheenjohtaja

Eeva Roiha, osastopäällikkö, Nuorisoasiainkeskus

Pia Kalenius, (tilalle 16.12.2009 Leena Hiltunen) lastenkulttuurin suunnittelija, Kulttuuriasiainkeskus

Anu Oittinen, kehittämispäällikkö, Opetuspalvelukeskus

Sanna Peuri, toiminnanjohtaja, Varsinais-Suomen Kuvataidekeskus

Pasi Lyysaari, toiminnanohjaaja, Nuorisoasiainkeskus, koolle kutsuja, esittelijä ja sihteeri.

Ehdotus toiminnan järjestämisestä tulevaisuudessa

Taidekasvatusohjausryhmä päätti kokouksessaan 10.2.2010 ehdottaa lasten ja nuorten taidekasvatustoiminnan turvaamiseksi, että Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen järjestämä Taidekeskus koulussasi –toiminta siirtyisi nuorisoasiainkeskukselle. Nuorisoasiainkeskus vastaisi toiminnan hallinnoinnista, käytännön toteutuksesta ja kehittämisestä sekä muiden palveluntuottajien kanssa mahdollisesti sovittavan toiminnan toteutuksen koordinoinnista 1.8.2010 alkaen.

Ehdotuksen perustelu

Meneillään olevan kokeiluvuoden ja ohjausryhmätyöskentelyn aikana on ilmennyt, että muutamat kaupungin ulkopuoliset tahot voisivat rajatusti toteuttaa tietyissä kouluissa ja tietyillä taidealoilla taidekasvatustoimintaa. Esimerkiksi kuluvana lukuvuonna V-S Kuvataidekeskus on toteuttanut sopimukseen perustuen kuvataideohjausta. Taidekasvatusohjausryhmä piti kuitenkin tärkeänä, että Turun kaupungin kouluissa lapsille ja nuorille järjestettävää toimintaa toteuttaa ja mahdollisesti useammista toimijoista koostuvaa palvelukokonaisuutta koordinoi ja kokonaisuudesta vastaa selkeästi yksi taho.

Taidekasvatustoiminta liittyy osaltaan opetustoimen intresseissä olevan lasten ja nuorten iltapäiviin painottuvan monipuolisen harrastetoiminnan kehittämiseen. Opetustoimella ei kuitenkaan ohjausryhmätyöskentelyssä esiin tulleen mukaan ole tällä hetkellä toimivaa käytäntöä nykymuotoisen taidekasvatuskokonaisuuden koordinointiin. Opetustoimen näkökulmasta konkreettisella tasolla toimintaa voidaan toteuttaa ja koordinoida nuoriso- tai kulttuuritoimessa.

Asiakasnäkökulmaa korostaen ohjausryhmä ehdottaa taidekasvatustoiminnan toteutus- ja koordinointivastuuta nuorisoasiainkeskukselle: nuorisotoimen intresseissä on erityisesti lapsille ja nuorille suunnatun matalan kynnyksen harrastetarjonta. Kokeiluvuoden 2009 - 2010 yhteistyötahoista taidekasvatustoiminta niveltyy luontevimmin osaksi nuorisoasiainkeskuksen yleistä palvelutuotantoa (kuten musiikkitoiminta, käden taidot, mediaharrastus, koululaisten iltapäivätoiminta), toiminta-ajatusta ja visiota.

Kustannukset

Kulttuuriasiainkeskuksen tähän asti ja lukuvuonna 2009 -10 yhteistyössä nuorisoasiainkeskuksen järjestämä taidekasvatustoiminta todettiin taidekasvatusohjausryhmässä hyvin kustannustehokkaaksi vertailtaessa kulurakennetta eräisiin tiedossa oleviin yksityisiin ja yhdistyspohjaisiin toimijoihin.

Nykymuotoisen taidekasvatustoiminnan kulut voidaan kattaa osallistumismaksuin, nuorisoasiainkeskuksen projektitoiminnan sisäisin henkilöjärjestelyin ja nykytasoisen budjetin puitteissa.

Varsinaisen ohjaustoiminnan eli tuntipalkkaisten ohjaajien kulut (arvio 2010: 27 ohjaajaa, kulut 136.000 €) katetaan ulkopuoliseen tulorahoitukseen vertautuvilla osallistumismaksuilla, jotka ovat tällä hetkellä taidealasta riippuen 40 - 220 € (sis. alv 22 %)/lukukausi.

Toiminnan hallinnointiin ja koordinointiin tarvitaan lisäksi olemassa olevia henkilöstöpanoksia noin yhden henkilötyövuoden verran.

Nuorisoasiainkeskuksella on kulttuuriasiainkeskusta paremmat edellytykset hakea ulkopuolista rahoitusta toiminnan kehittämiseksi. Kokeilulukuvuonna 2009 - 2010 saadut yhteistyökokemukset antavat hyvän pohjan toiminnan kehittämiseksi myös poikkihallinnollisessa ja julkinen – yksityinen yhteistyössä.

Taidekasvatustoiminnan siirto ei aiheuta määrärahojen siirtoa eikä sillä myöskään ole henkilötyövuosivaikutuksia. Sille on budjetoitu 4.774 euron tulotavoite, joka jää mahdollisesti saavuttamatta siirron myötä. Saavuttamatta jäävä tulo katetaan vastaavilla menojen leikkauksilla.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että lasten ja nuorten taidekasvatustoiminta (Taidekeskus koulussasi) voidaan siirtää osaksi nuorisoasiainkeskuksen palvelutarjontaa 1.8.2010 alkaen.

Nuorisoasiankeskus vastaisi siitä lähtien toiminnan hallinnoinnista, käytännön toteutuksesta ja kehittämisestä sekä muiden palveluntuottajien kanssa mahdollisesti sovittavan toiminnan toteutuksen koordinoinnista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvNuorisoasiainkeskus
tiedHeikkilä Pirkko-Liisa
tiedLyysaari Pasi
tiedOittinen Anu
tiedRinne Outi