Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 60 17.03.2010 16

3023-2010 (002, 523)

Turun taidelainaamon tilanneselvitys

Tiivistelmä: -

Kultlk § 60

Kulttuuriasiankeskuksen kanslia, kulttuurisihteeri Riitta Luoma:

Turun taidelainaamo on toiminut Turussa vuodesta 1994. Se on tukenut taiteilijoiden työtä tarjoamalla teoksille matalan kynnyksen myyntikanavan ja antamalla käyttöön mm. tietokonetta ja kameroita. Turun kaupunki on tukenut taidelainaamon toimintaa alusta asti. Tuki on ollut välillistä mm. tilan ja työvoiman tarjoamista. Taiteilijajärjestöt ovat tuoneet oman panoksensa toimintaan.

Turun kaupungin kannalta on tärkeä tehdä avoimeksi millaista on kaupungin kulttuuriasiankeskuksen antama välillinen tuki ja aiheellista on tehdä toiminnan muodosta uusi sopimus kulttuuriasiankeskuksen ja taiteilijajärjestöjen välillä, koska toiminnasta on tehty ainoastaan kulttuurikeskuksen johtaja Elli Oinonen-Edenin päätös 22.3.1994 § 9.

Museokeskus vs. intendentti Anni Saisto:

Yhteistoimintamuoto Turun kaupungin / Kulttuuriasiainkeskuksen / Turun museokeskuksen ja Arte ry:n, Turun Taidegraafikot ry:n, Turun taiteilijaseura ry:n ja Jöötti ry:n välillä

Turun taidelainaamo on Vanhalla Suurtorilla sijaitseva turkulaisten taiteilijajärjestöjen ja Kulttuuriasiainkeskuksen / Turun Museokeskuksen yhteistyössä ylläpitämä toimipiste. Taiteilijajärjestöt ovat Arte ry, Turun Taiteilijaseura, Turun Taidegraafikot ja kuvanveistäjien Jöötti ry, ja niiden jäsenet voivat luovuttaa töitään Taidelainaamosta edelleen lainattaviksi. Taidelainaamotoiminta aloitettiin Kulttuurikeskuksen johtaja Elli Oinonen-Edénin päätöksellä 22.3.1994 § 9.

Lainaamon aukioloajat ovat olleet tiistaista perjantaihin klo 12-18 ja lauantaisin klo 11-15. Ensi kertaa lainaamon historian aikana niitä jouduttiin supistamaan syyskuusta 2009 lähtien heikentyneen työvoimatilanteen takia. Nykyiset aukioloajat ovat keskiviikosta perjantaihin klo 14-18 ja lauantaisin kello 12-15, mutta niitä pyritään pidentämään heti kun työvoimatilanne sen sallii.

Taidelainaamossa oli vuoden 2009 aikana esillä keskimäärin 850 teosta kaikkiaan 103 taiteilijalta. Vanhalla Suurtorilla sijaitsevissa tiloissa oli esillä 200 teosta, ja 6623 henkilöä kävi tutustumassa lainaamon tarjontaan. Teosvalikoima on nähtävillä koko laajuudessaan Taidelainaamon omilla internetsivuilla www.turuntaidelainaamo.fi. Vuoden kuluessa lainassa oli 650 teosta, ja uusia lainauksia tehtiin 404 kappaletta. Lisäksi myytiin lahjakortteja.

Lainaamotoiminta tukee paikallisia taiteilijoita tarjoamalla heille teosten matalan kynnyksen myyntikanavan. Lisäksi taiteilijat voivat lainata Taidelainaamon kameroita sekä tietokonetta käyttöönsä ja ottaa kopioita korvausta vastaan. Asiakkaille lainaamo on matalan kynnyksen paikka ostaa taidetta sekä tutustua alueen kuvataidetarjontaan.

Toiminnan ohjaus ja periaatteet

Taidelainaamon toimintaa ohjaa Taidelainaamotoimikunta, joka kokoontuu noin kerran kuukaudessa päättämään Taidelainaamon asioista. Toimikunnan puheenjohtajana toimii kaupungin edustaja, Taide ja visuaalinen kulttuuri –yksikön intendentti ja jäseninä vähintään yksi edustaja kustakin taiteilijajärjestöstä.

Taidelainaamo perii vuokraamistaan teoksista 15% provision ja tilittää loput rahat teoksen tehneelle taiteilijalle. Pääsääntöisesti Taidelainaamo on kyennyt kattamaan toiminnasta syntyvät juoksevat kulut kertyneestä provisiotulosta.

Taidelainaamotoimikunta päättää mahdollisen ylijäämän jakamisesta, jolloin varat käytetään Taidelainaamon toiminnan kehittämiseen tai jaetaan pieninä avustuksina taiteilijajärjestöille. Taidelainaamotoimikunta päättää myös mahdollisten alijäämien kattamisesta. Koko 15-vuotisen olemassaolonsa ajan Taidelainaamo on kyennyt vastaamaan käyttötaloudestaan itsenäisesti.

Turun kaupungin Kulttuuriasiainkeskuksen / Turun museokeskuksen vastuut:

Tilat                                     Turun kaupunki on luovuttanut korvauksetta tilat Taidelainaamon käyttöön. Kaupunki vastaa tilojen siivouksesta ja tarvittavista korjauksista.
Työvoima                           

Turun kaupunki kustantaa Taidelainaamoon yhden työntekijän. Lisäksi kaupunki on sitoutunut järjestämään Taidelainaamoon 1-3 työllistettyä työntekijää / työharjoittelijaa kunnallisen sekä valtionhallinnon työllistämispolitiikan puitteissa. Kaupunki on sitoutunut järjestämään Taidelainaamoon työllistettyä työvoimaa niin pitkään, kuin työllistämistukijärjestelmä on voimassa.

Kaupungin kustantama työvoima hoitaa taideteosten vuokraamiseen liittyvät käytännön toimenpiteet ja teostietojen päivittämisen internetsivuille. Kaupunki vastaa työaikajärjestelyistä, työterveyshuollosta ja vakuutuksista jne. normaalin toimintansa puitteissa.

Irtaimisto                             Kaupunki kustantaa Taidelainaamon käyttöön puhelimen ja puhelinliittymän, kaksi tietokonetta ja internet-yhteydet mukaan lukien atk-tuen, tavallisesti käytössä olevat ohjelmistot ja niiden päivitykset. Lisäksi kaupunki kustantaa Taideteosten lainaamiseen liittyvän postin maksut.
Tiedotus                              Kaupunki tiedottaa Taidelainaamon toiminnasta samoissa yhteyksissä kuin se tiedottaa Vanhan Suurtorin toiminnasta. Kaupunki tiedottaa Taidelainaamon toiminnasta internet-sivuillaan.

Arte ry:n, Turun Taidegraafikot ry:n, Turun taiteilijaseura ry:n ja Jöötti ry:n vastuut:

Työvoima      Kirjanpitäjä hoitaa vuokraustoiminnan laskutuksen ja tilitykset.
Maksuliikenne                     Taiteilijajärjestöt vastaavat maksuliikenteestä sekä maksuliikenteen edellyttämästä maksupäätteestä, pankkikuluista ja luottotietojen kyselyistä. Taiteilijajärjestöt vastaavat teosten vuokraustietokannan ylläpidosta.
Irtaimisto                             Taiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon irtaimistosta, vuokrattavien teosten esilläpitoon ja säilytykseen tarvittavasta kalustosta sekä muista tietokoneista, kopiokoneesta, kameroista, toimistotarvikkeista jne.
Tiedotus                              Taiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon internet-sivujen ylläpidosta ja kustannuksista.
Talous                                 Taidelainaamon talous hoidetaan itsenäisesti ja erillään kaupungin taloudenpidosta. Taiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon kirjanpidon järjestämisestä ja tilinpäätöksen tekemisestä. Tulojen ja tappioiden jakamisesta sekä tilinpäätöksen hyväksymisestä päättää taidelainaamotoimikunta.
Vakuutukset  Taiteilijajärjestöt vastaavat teosten vakuuttamisesta.

Rahoituksen jakautuminen

Vuositasolla Turun kaupunki tukee taidelainaamotoimintaa arviolta 39 399€ ja Taiteilijaseurojen panos toimintaan on vuositasolla arviolta 13 100€.

Liite 1Talousselvitys Taidelainaamotoiminnan keskimääräisistä vuosikustannuksista 10.3.2010

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee taidelainaamosta tehdyn selvityksen tiedokseen ja päättää valtuuttaa kulttuuriasiankeskuksen kanslian ja museokeskuksen neuvottelemaan taiteilijajärjestöjen kanssa toimintatavasta museokeskuksen ja taidelainaamon välillä sekä neuvottelemaan sopimuksen ehdoista taiteilijajärjestöjen ja museokeskuksen välillä. Kanslian ja museokeskuksen laatima sopimusehdotus tuodaan lautakuntaan hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArte ry
aoJöötti ry
aoTurun Taidegraafikot ry
aoTurun Taiteilijaseura ry
tpvMuseokeskus
tpvLuoma Riitta


Liitteet:

Kultlk § 60
Liite 1:Talousselvitys Taidelainaamotoiminnan keskimääräisistä vuosikustannuk-sista 10.3.2010