Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 52 17.03.2010 8

3005-2010 (050, 055)

Kulttuuritoimintaan tarkoitettujen avustusten siirtäminen kaupunginhallituksen avustustoimikunnalta kulttuurilautakunnalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen avustustoimikunnan yleishyödyllisiin tarkoituksiin haetut kulttuurin alan avustusten siirtäminen kulttuurilautakunnalle.

Kultlk § 52

Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia, kulttuurisihteeri Riitta Luoma

Kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan 9.9.2009 § 202 esittää, että kaupunginhallituksen ja kulttuurilautakunnan kulttuuriavustusten välillä tehdään jako niin, että kulttuurilautakunnan alaisuuteen kuuluisivat vakiintuneet, säännöllistä vuosittaista avustusta saavat kulttuuri-instituutiot sekä taiteilija-apurahat, kun taas esim. harvemmin kuin joka vuosi järjestettävä kulttuuritoiminta ja -tapahtumat sekä muu harkinnanvarainen avustustoiminta olisi kaupunginhallituksen alaisuudessa. Samalla lautakunta totesi, että kaupunginhallituksella ja valtuustolla pysyy sopimusohjauksen myötä edelleen mahdollisuus kulttuurilautakunnan kanssa solmittavalla sopimuksella ohjata avustuksia sekä niiden määriä ja kohdentumista, mutta käytännön sopimusohjaus ja kaupungin kulttuurikentän koordinointi olisi kokonaisuutena kulttuurilautakunnan alaisuudessa.

Vuoden 2010 budjettikäsittelyn yhteydessä muutamia pienempiä avustuksensaajia siirrettiin kulttuurilautakunnan avustettaviksi, mutta kokonaisuudesta jäi vielä osa kaupunginhallituksen avustustoimikunnan avustettaviksi.

Kulttuurilautakunta päätti uudestaan yksimielisesti Maija Perhon ehdotuksesta kokouksessaan 27.1.2010 § 23, että kulttuuriasiankeskuksen kanslia valmistelee esityksen kaupunginhallitukselle siitä, että kulttuuritoimintaan tarkoitetut avustukset siirretään kulttuurilautakunnalle.

Osa kulttuurin alan toimijoista saa päällekkäisiä avustuksia kaupungin hallituksen avustustoimikunnalta ja kulttuurilautakunnalta. Kulttuurilautakunta jakaa vuosittain avustuksia ammattitaiteilijoille ja moni-, näyttämö- ja säveltaiteessa myös harrastajille. Kaupunginhallituksen avustustoimikunta jakaa avustuksia yleishyödyllisiin tarkoituksiin, joita myös kulttuurin alan toimijoista osa hakee säännöllisesti toimintaansa kulttuurilautakunnan myöntämän toiminta-avustuksen lisäksi.   

Se, että osa avustettavista kulttuuritoimijoista saa tukea sekä kulttuurilautakunnalta että kaupunginhallituksen avustustoimikunnalta asettaa hakijat eriarvoiseen asemaan. Käytäntöä tulisi muuttaa niin, että kaikki kulttuurin alan toimintaan tarkoitetut avustukset haettaisiin kulttuurilautakunnalta. Tämän ulkopuolelle jäisi avustustoimikunnan myöntämä vuokratuki.

Poikkeuksena on kuitenkin nähtävä harvemmin kuin joka vuosi järjestettävät kulttuuritoiminta ja kulttuuritapahtumat (lähinnä neljän vuoden välein järjestettävä Sellokilpailu), jotka tulisi avustaa kaupunginhallituksen suurtapahtumamäärärahasta. Kulttuurilautakunnalle nämä aiheuttavat merkittävän loven avustusmäärärahoihin tapahtumavuotena, jolloin avustusmäärärahoista saattaa merkittävä summa mennä tällaisen tapahtuman avustamiseen. Tällöin vaarantuu kyseisen alan perustoiminta sekä mahdollisuudet ottaa huomioon uusia ja innovatiivisia hankkeita.

Kulttuurin avustustoiminnan kenttää tulisi selkeyttää, poistaa päällekkäisyyksiä sekä luoda oikeudenmukainen avustusjärjestelmä. Kulttuurilautakunnalla on oman alansa asiantuntemus ja laaja ymmärrys kulttuurin kentästä Turussa. Tämä luo mahdollisuudet avustusten jaon oikeudenmukaisuuteen. Yksittäisten avustuksensaajatahojen etua kaupunginhallitus voi halutessaan edelleen valvoa kulttuurilautakunnan kanssa tehtävän sopimusohjaustyön ja siinä sovittavien allokointien ja tavoiteasetannan avulla.

Tämä uudistus olisi erittäin tärkeä lähdettäessä kehittämään Turun kulttuuria vuodelle 2011 ja erityisesti sen jälkeen.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallituksen ja kulttuurilautakunnan kulttuuriavustusten välillä tehdään jako niin,

PäätösKulttuurilautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallituksen ja kulttuurilautakunnan kulttuuriavustusten välillä tehdään jako niin,

Päätös asiassa tehtiin Mäen ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginhallitus