Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta3217.02.20107

15768-2009 (523)

Aloitteet Leikkiviä lapsia -reliefin sijoittamisesta

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuutettu Pentti Kososen aloite 14.12.2009 ja Nummenmäen Pientalot ry:n aloite 28.1.2010, Leikkiviä lapsia -reliefin sijoittamiseksi entiselle paikalleen Nummen nuorisotalon pihalle tai uuden Nummenpuistokadun päiväkodin taiteelliseksi elementiksi.

Kultlk § 32

Turun museokeskus, museotoimen apulaisjohtaja Päivi Kiiski ja vs. intendentti Anni Saisto 4.2.2010:

Kuvanveistäjä Into Saxelin (1883-1927) on toteuttanut harmaagraniittisen Leikkiviä lapsia –reliefin Linnankatu 13:ssa sijainneeseen Turun Kansallisosakepankin liikerakennukseen. Reliefi on valmistunut vuonna 1914. Se siirrettiin vuonna 1968 Kuuvuoreen nuorisotalon edustalle, jossa se on ollut vuoteen 2008 saakka. Reliefissä pareittain kuvatut lapset edustavat taiteen ohella metsästystä ja maanviljelyä tunnuksinaan jousipyssy ja kuokka, kauppaa ja kotiteollisuutta tunnuksinaan vaaka ja rukki sekä kalastusta ja merenkulkua, joista kertovat kalat ja laivat.Teoskertoo vertauskuvallisesti kulttuuri- ja elinkeinoelämän eri osa-alueista. Leikkiviä lapsia kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan, jota hallinnoi Turun museokeskus. Ulkoveistoksia kokoelmassa on 75 kappaletta.

Syksyllä 2008 Leikkiviä lapsia -reliefi irrotettiin ja siirrettiin sisätiloihin. Viisiosainen teos konservoitiin samana syksynä. Työt teetettiin Turun kaupungin Kaunistamisrahaston varoin. Leikkivien lasten tulevaksi sijaintipaikaksi on aiemmin harkittu kahta vaihtoehtoa: palauttamista Kuuvuoren Nuorisotalon pihalle korotettuna ja istutuksin ympäröitynä tai kiinnittämistä pysyväksi osaksi Snellmanin koulun pihan ja Ruusukorttelinpolun välistä aitaa. Tilaliikelaitos on todennut jälkimmäisen vaihtoehdon liian kalliiksi.  Aloitteessa ehdotettu sijoituspaikka Nummen puistokadun rakenteilla olevan päiväkodin taiteelliseksi elementiksi ei myöskään ole mahdollista turvallisuussyistä.

Turun museokeskus toteaa, että Into Saxelinin Leikkiviä lapsia -reliefi tullaan siirtämään takaisin Nummen nuorisotalon pihalle. Samalla reliefiä korotetaan hieman ja mahdollisesti ympäristöä kohennetaan istutuksin. Näiden toimenpiteiden toivotaan ehkäisevän ilkivaltaa ja tuovan teosta paremmin esiin.  Museokeskuksen vuoden 2010 budjetissa ei ole varoja reliefin siirtämiseksi pysyvästi takaisin kaupunkitilaan. Mikäli museokeskus saa vuoden 2010 aikana kaupungin kaunistamisrahaston varoja käyttöönsä, siirto pyritään tekemään kuluvan vuoden aikana.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä tiedokseen museokeskuksen lausunnon kaupunginvaltuutettu Pentti Kososen ja Nummenmäen pientalot ry:n aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoNummenmäen Pientalot ry
tiedKaupunginvaltuusto
aoKosonen Pentti